Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zámky na fábii

Od: rodic odpovědí: 10 změna:

Slyšel jsem, že jako častá závada fábii je odcházení zámků. Já se setkal, že mi odešli dva motorky centrálu, ale mechanický zámek zatím žádný. Máte s tím nějakou zkušenost, že by odcházeli zámky mechanicky? Pokud ano, tak jen u řidiče a nebo i další zámky dveří? Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ono záleží, jak často se používají a o čem se bavíme.

1. Vložka zámku na klíč u kliky

- tam odchází ovládací "pádlo", které je zasunutéí přes tyčku z vložky do těla zámku serva

- častým otáčením klíče se pádlo ulomí - uhnije (je z hliníku)

- dálkový ovladač centrálu toto řeší

2. Elektromechanický servozámek v kování dveří. Tam odchází víc věcí. Něco se dá opravit a něco spíše ne.

- odchází plošný spoj vesměs u konektoru na studené letované spoje (stačí proletovat)

- odchází samotný motorek serva (uhlíky a komutátor KO)

- odchází kontrolní mikrospínače (ve specializovaném obchodě třeba tme.eu lze koupit všechny nové)

- kdo má v komfotní jednotce (ne BSG) nakódovanou funkci samouzamčení za jízdy, tak přílišné funkce omezují životnost motorku

3. Elektroinstalační svazky ve dveřích v gumových průchodkách se lámou. Zlomí se drátům izolace a drát uhnije a přeruší se.

Takže jak myslíte to, že motorky odejdou a zámky ne? Máte snad Fabii junior, kde je pouze mechanický zámek a někdo k tomu dodělal serva, jako třeba se to dříve bastlilo u Š120?

doplněno 13.06.22 19:12:

1 a 2 pádlo vložky zámku klíče

3 origo zámek se servem centrálu (zámková jednotka)

4 bastl pro Fabie junior bez centrálu jako u Š120 raději se nevyjadřuje o kvalitě, tam je to jasný šmejd, který nemá dlouhé trvání 10 let.

Zámky na fábii
Zámky na fábii #2
Zámky na fábii #3
13.06.22 19:13
Zámky na fábii #4
rodic
hodnocení

Šlo mi opravdu jen o to jak je myšleno, že zámky dveří často odcházejí, bylo to zmíněno v tomto videu

jestli tedy odchází často centrál motorky a nebo mechanicky.

Mně to dělalo, že se to začalo zasekávat, až jsem to jednoho dne neotevřel. Po odpojení motorku to funguje normálně. Jinak juniora nemám.

Ten zámek se elektronicky zamyká tzv. nadvakrát.

SAFE LOCK

Po prvním zamknutí zaskočí kolíček a dveře se uzamknou. Ovšem mechanicky stále jdou otevřít vnitřní kličkou.

Při zamknutí nadvakrát se zablokuje i vnitřní klika.

Nadvakrát se zamyká vždy, když není v zapalovaní klíč a najednou se zamyká pouze, když je klíč v zapalování.

...

Pokud se uzamkne najednou (na jeden západ), tak při poškozeném motorku jdou dveře stále mechanicky používat.

Při zamknutí nadvakrát (to je ten zvuk, jak zámky udělají "hrh-hrrk" se při poškozeném motorku v těle zámku a nebo při porušených kabelech dveře nedají otevřít jinak nežli násilím.

------->> jak bylo myšleno ve videu teoretizovat nejde, protože na zámku se vysype vždy něco jiného, jak jsem psal proč hned na začátku dle používání a stylu používání.

Stejně jako závady TRW serva, kdy odchází těsnost hadic a ztráta oleje nebo vniknutí vody do elektroniky.

rodic
hodnocení

@gumidek Děkuji.

hodnocení

0x

A jak starou máte Fabii? Setkal jsem se s mechanickou poruchou vložky zámku řidiče po 18 letech provozu...takže častá závada to asi není; a ani "pracovní"Fabie poruchami "zámků"neoplývaly...a ty měly za sebou ledaco...těch řidičů a přístupů k vozidlům ... A v případě problémů se dá vložka poměrně jednoduše vyměnit

rodic
hodnocení

2003, ale už spoustu let s ní jezdím málo.

hodnocení

0x

většinou odejdou motorky zadělá se komutátor uhlíkem de to opravit

dále se objevují studené spoje na tištěném spoji uvnitř zámku de to opravit

odejde mikrospínač zámku de to opravit

mechanika odejde většinou na čínské druhovýrobě

další častou chybou sou zoxidovaný kontakty konektoru rj stahování oken v jednotlivých dveřích de to opravit

Poslední chyba je jen u verzí s komunikací CAN-LIN. Jinak jednotky oken nemají na centrál vliv. Jen na zrcátka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]