Nejste přihlášen/a.
Netušíte někdo, proč se vlastně lidem jednoucím na zadních sedačkách (ať už osobního auta nebo i autobusu) dělá častěji špatně než když sedí vepředu?
Zde je to celkem hezky vysvětlené: zdroj: zdravi.idnes.cz/...
Problém není v žaludku, ale v hlavě, respektive ve středním uchu. To je při takzvané cestovní nevolnosti, která se nejčastěji projevuje při jízdě v autě či v autobuse, podrážděné. Stejný mechanismus má ale i mořská nemoc či nevolnost způsobená při jízdě na kolotoči, při houpání, seskoku padákem nebo třeba i jízdě na koni či velbloudovi.
Četba? Raději ne
Proč se to stává? V průběhu jízdy dopravním prostředkem totiž přicházejí do mozku dvě protichůdné informace o tom, co se děje s tělem. Oči, které se dívají ven, vidí jen nepatrný pohyb. Naopak tělo dostává jasné signály o tom, že je v pohybu – například pravidelným pohybem nahoru a dolů či do stran. Prostě se hýbete, i když pro to nic neděláte. A právě to organismus mate. V centrální nervové soustavě dochází k dezorientaci a podráždění vegetativního nervstva. To se projeví poklesem krevního tlaku, bledostí, nucením na zvracení, posléze zvracením.
Nejhorší je to proto v situaci, kdy si třeba čtete. Oko sleduje písmena – ta se nehýbou vůbec, a tělo zaznamenává změnu polohy. V tomto případě se lidem se sklonem ke kinetóze – jak lékaři cestovní nevolnosti přesně říkají – udělá zle téměř stoprocentně. Už jste si například všimli, že vám není nevolno ani v serpentinách, když sedíte za volantem? A naopak i na rovné dálnici nutíte k zastavení, když sedíte za řidičem? Rozdíl je z velké části dán i zorným polem. Čím větší, tím má mozek větší šanci si "všimnout", že tělo je v pohybu.
Takže u dcery bez Kinedrylu se neobešla žádná cesta ani autem a ani autobusem. Některá dlouhá cesta proběhla bez potíží, jindy stačilo 10 km a už jsme stavěli. Prostě lepší bylo se něčím zabavit a pomalu jíst suchý rohlík. Ale ani toi nebylo stoprocentní.
A ještě zde je to pěkně vysvětlené: zdroj: nemoci.vitalion.cz/...
Popis kinetózyKinetóza neboli nemoc z pohybu není nemoc, pouze nepříjemný stav. Může vzniknout z jakéhokoliv jiného způsobu přemístění těla z místa na místo než chůzí či během _ tyto pohyby jsou lidem od přírody dané, proto nevzniká v těle problém s interpretací takového pohybu.
Co si však má myslet centrum pro vyhodnocování přicházejících vjemů, když oči vidí stále stejnou věc (zadní stranu sedačky řidiče), ale v rovnovážném ústrojí ve vnitřním uchu (soubor 3 na sebe kolmých kanálků) se přelévá tekutina a tak je vytvářena informace o pohybu těla. Jak to, že zrakové vjemy se nemění, ale tělo přitom mění polohu?
Já si myslím, že je to kvůli tomu, že nevidíte tak dobře na cestu. Mozku chybí informace od zrakového centra, že bude např. zatáčka, hodně zjednodušeně řečeno. Jednou jedinkrát jsem udělala to, že jsem si - vepředu- četla leták. Pak když jsem zvedla hlavu, tak mi bylo strašně špatně, což mi normálně nebývá.
doplněno 18.05.10 11:16:Mně když jako malé bývalo špatně, tak mi pomáhaly dvě věci. Otevřené okénko a koukat ven - i za zavřeným, ale pozorovat cestu.
no nevím, ale co vím, je to asi jinak. Tedy to jak to podáváte. Otázka by měla znít proč lidem co běžně bývá v dopravních prostředcích špatně, je na zadních trochu huř. Ale NIKDY takovému člověku špatně za volantem., To je zajímavé Třeba já když jedu do Ostravy a jedu trolejbusem ( to je taková krtabice, ve které špatně nebývá, ještě lepší je tedy tramvaj ) třeba linkou 108 z konečné na konečnou, tak si musím vzít kynedril. Když ale sednu za volant tak mi špatně není.
Jinak pokud to chcete odbourat musí být hodně dostupný chladný vzduch ( čerstvý ) a nebude vám tak zle ani na zadních sedačkách ... Nejhorší je to v autobuse bleeeeeeeeeeeeeee
Fido, tohle jsem teď vytáhla z internetu To ošklivé bli.. sem neřekla já
A tady to mám nalezeno od MUDr. Zbyňka Mlčocha.
Podívejme se blíže na příčinu cestovní nevolnosti. Během jízdy dopravním prostředkem přicházejí do mozku dva protichůdné vjemy. Zatímco zrakem vnímáme předměty, které jsou zdánlivě v klidu, zprávy z centra rovnováhy ve středním uchu hlásí kývavé pohyby. V centrální nervové soustavě dochází k dezorientaci a podráždění vegetativního nervstva. To se projeví poklesem krevního tlaku, bledostí, nucením na zvracení, posléze zvracením. Dezorientace v mozku probíhá u každého z nás. Rozdíl je pouze v tom, že každý jedinec má jinak nastaven práh citlivosti pro podráždění vegetativního systému.
Takže jsem se skoro trefila
jj hezké, ale stejně je hoodně lidí, se kterými to prostě nic nedělá. Ale to vnitřní ucho je opravdu MAZEC. Ted´nevím jak to přesně bylo, ale dělali jsme na školení test, že když dojde ke ztrátě orientace ucha, tak jste totálně v loji ) ale fakt si už nepamatuji jak to pesně bylo. Ale školila nás, starší, milá dáma, nějaké vedoucí sestřiček a zdravotní školy v Ostravě, a ta nám to demonstrovala. Všichni jsme jen valili oči
Fido, s uchem je i jiná sranda (snad mi bude prominuto odběhnutí od tématu). Dělala jsem si doma peroxidem výplach ucha. Kamarádka mi kladla na srdce, ať mám peroxid v tělové teplotě, ne studenější! Jenže jsem byla pohodlná, líná a tak jsem si to do ucha stříkla chladné. Okamžitě černo před očima, a už jsem seděla na zemi. Ještě pěknou chvíli se mi neuvěřitelně motala hlava
Mně se teda nedělá špatně v autě, ale v autobuse. A není to o tom, jestli sedím vepředu nebo vzadu, ale jestli sedím nad kolem. Pokud sedím nad kolem, tak je mi špatně téměř vždy, nedělá mi dobře to "nadskakování" a otřesy. (nutno říct, že tohle platí hlavně u starších autobusů, u těch novějších je to o X% lepší)
Tak opravdu to je kapalinou ve vnitrnim uchu. Viděl jsem ohledně toho pořad a je to o tom, že vnitřní ucho vysílá do mozku signál, že se pohybujete, ale celé tělo včetně očí říká že ne. A rada byla: Dívejte se před sebe na cestu a zároveň pohybujte nohama. Stačí si jen tak prošlapávat. Do mozku jde signál od očí, že se pohybujete a nohy taky vysílají signál, že nějaký pohyb vykonáváte. No a proč není řidiči zle?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.