Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podsedák v autě

Od: jkj odpovědí: 14 změna:

Prosím, jak to je nyní s podsedákem v autě? Do kdy ho musí dítě mít. Děkuji za odpovědi

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Dítě do 150 cm nebo 36 kg. Dokud nedosáhne alespoň jednoho z uvedených kritérií, mělo by být ve vhodné autosedačce.
tomas13
"Mělo by být" Tak musí být nebo jak? Mě by to zajímalo z pohledu pokuty. Když jsem třeba zapomněl v druhém autě autosedacku a potřeboval popojet si dítětem okolo komína, tak když nebere v potaz bezpečnost, tak jsem na internetu nenašel jednoznačně určeny, odkdy muze být podsedak a do kdy musí být autosedačka. Zákon termín podsedak nezná.
asd1

Seš natvrdlej?10.06.22 14:09

Určený to je naprosto jednoznačně...

asd1
hodnocení

0x

Musí být v autosedačce pokud má pod 36 kg nebo pod 150 cm viz silniční zákon

U podsedáku to je tak, že některé podsedáky mají homologaci jako autosedačka, v tom být může, ty bez homologace legální nejsou (asi jako když mu pod zadek dáš polštář)

asd, přiznám se, že jsem ještě neviděl podsedák schválen jako autosedačka. Nikdy, asi jsem ještě mlád a neznalý.

asd1

Ale viděl, je to většina na trhu resp. jiné by v prodeji ani být neměly, aspoň ne jako podsedák do auta do běžného provozu... Tady jich máš hafo ;)

Homologace ERE CE 44/04 jako autosedačka...

Podsedáky do auta/...

hodnocení

0x

Mnohokrát řešeno, stále není pro někoho jasno. Zákon 361/2000 v §6 uvádí naprosto jasně, že musí být autosedačka. Přesněji zádržný systém, autosedačka

c) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N32), které je vybaveno zádržným
bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška
nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při této přepravě

Zkuste v tomto zákoně nalézt slovo podsedák. Ten je sice schválen pro provoz v ČR, homologován, ale ne jako zádržný systém.

asd1

Tohle je homologovaná dětská autosedačka třídy 2-3:

ULTIMATE SPEED&re/...

Podsedák bez homologace jako autosedačka (ERE-CE44/04) do provozu schválený NENÍ

asi mám jiný odkaz, ale mne naskočí Dětský podsedák, nikoliv autosedačka. Zákon stanovuje autosedačku, nikoliv podsedák.

Podsedák je dětská autosedačka.

Podsedák je dětská autosedačka

to říká který předpis?

EHK OSN č. 44

Děkuji za vyjasnění.

2.1.3.2

"přídavným sedákem" rozumí pevný sedák, který může být použit s pásem sedadla pro dospělé.

jonnie
hodnocení

0x

Dokud dítě nedosáhne výšky 150 cm nebo 36 kg, musí používat autosedačku. Zákon pojem "podsedák" nezná. Podsedák je jen typ dětské autosedačky, kdy "nosnost" podsedáku musí odpovídat hmotnosti dítěte.

Sankce příkazem na místě (dříve blokové řízení) do 2000, ve správním 1500 - 2500 + správní poplatek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]