Nejste přihlášen/a.
Prosím, jak to je nyní s podsedákem v autě? Do kdy ho musí dítě mít. Děkuji za odpovědi
Musí být v autosedačce pokud má pod 36 kg nebo pod 150 cm viz silniční zákon
U podsedáku to je tak, že některé podsedáky mají homologaci jako autosedačka, v tom být může, ty bez homologace legální nejsou (asi jako když mu pod zadek dáš polštář)
asd, přiznám se, že jsem ještě neviděl podsedák schválen jako autosedačka. Nikdy, asi jsem ještě mlád a neznalý.
Mnohokrát řešeno, stále není pro někoho jasno. Zákon 361/2000 v §6 uvádí naprosto jasně, že musí být autosedačka. Přesněji zádržný systém, autosedačka
c) přepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N32), které je vybaveno zádržným
bezpečnostním systémem, dítě, jehož tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška
nepřevyšuje 150 cm, pouze za použití dětské autosedačky; při této přepravě
Zkuste v tomto zákoně nalézt slovo podsedák. Ten je sice schválen pro provoz v ČR, homologován, ale ne jako zádržný systém.
Tohle je homologovaná dětská autosedačka třídy 2-3:
Podsedák bez homologace jako autosedačka (ERE-CE44/04) do provozu schválený NENÍ
asi mám jiný odkaz, ale mne naskočí Dětský podsedák, nikoliv autosedačka. Zákon stanovuje autosedačku, nikoliv podsedák.
Dokud dítě nedosáhne výšky 150 cm nebo 36 kg, musí používat autosedačku. Zákon pojem "podsedák" nezná. Podsedák je jen typ dětské autosedačky, kdy "nosnost" podsedáku musí odpovídat hmotnosti dítěte.
Sankce příkazem na místě (dříve blokové řízení) do 2000, ve správním 1500 - 2500 + správní poplatek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.