Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit z laku kapky barvy

Od: previt® odpovědí: 10 změna:
Zdravím rádci,
chtěl bych se zeptat, jakým způsobem se dají odstranit kapky nějaké barvy z laku a oken vozidla?
Právě jsem totiž zjistil, že celý pravý bok auta + kapota jsou potřísněné kapkami bílé barvy. Jako kdyby někdo poblíž auta něco lakoval..

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ono záleží na tom, co je to za barvu a zda to je vůbec barva.

Dále jak je tam dlouho a zda se už na slunci zapekla do laku a zda byl lak pod tím ošetřený voskem nebo zanedbaný (potom se to suprově zažere, proto voskovat, voskovat, voskovat...)

Po sprejerovi mi to krádně šlo dolů tolulenem. Pak jsem lak umyl a navoskoval. Bez poškození.

Jinému to může ovšem poškodit lak, jak jsem psal výše.

hodnocení

Je to bílá barva, nic přírodního.:) Některé kapky mají až 5mm v průměru, některé jsou opravdu malé 1mm kapičky.

Naposledy byl na ručním mytí a to 10.4. Bohužel nevím jak dlouho tam je, všiml jsem si toho až po pátečním mytí auta v automyčce. Takže bych spíš počítal, že třeba 1-2 týdny tam už bude.

Celý pravý bok stejně půjde kompletně přelakovat, takže předpokládám, že to nejdřív musí zbrousit a tím ty kapky odstraní. Ale kapota a přední pravý díl už na lak nejde (resp. pravý díl jen rozstřik, takže tam asi broušení nebude) a ty potřebuji pořešit + okna. Okna počítám toluen nepoškodí, ale co by to mohlo udělat s lakem? Kompletně by ho mohl odstranit anebo něco jiného?

Plechy auta musí být vychladlé. Takže ideálně v noci nebo brzo ráno.

Pokud je lak starý a vytvrdlý, potom při krátké expozici tolulenem lak nestihne leptat a půjdou jako první ty čerstvé kapičky.

Můžeš udělat i pokus s WD-40. Ten lak nepoškodí a čerstvé kapičky čehosi by mohl sundat.

Samolepky sundává wdčko bravurně.

hodnocení

Zatím jsem zkusil ředidla C6000, S6005 a S6003 a pak i WD40, naftu a odstraňovač nálepek. Ani jedno ani trochu nepomohlo. Zkusím sehnat ten toluen...

hodnocení

0x

Pokud to nešlo ředidlem C6000 (nitroředidlo), tak se obávám, že to nepůjde ničím. Ještě bych zkusil perchloretylen nebo P11 - tvrdidlo do epoxidu. Samozřejmě vždy vyzkoušet na skrytém místě, zda rozpouštědlo nepoškozuje lak.

hodnocení

Prý to vypadá na dvousložkovou barvu. Zkusím přes někoho sehnat ten toluen, ale obávám se, jestli mi nakonec nezbyde nic jiného, než to nechat obrousit a přelakovat..

Mě toulen normálně v obi prodají a nic nechtějí a nekontrolují.

Tohle skutečně vypadá na dvousložkovou barvu, případně jednosložkovou na vzduchu polymerizující, protože běžnější barva by nitroředidlem šla vyčistit. Toluen nekupujte, na 99% to s ním nepůjde. Takže asi nezbyde než mechanické odstranění. Jak vám někdo mohl postříkat auto barvou, a ještě takovým držákem?

hodnocení

To by mě také zajímalo, kde se to tam vzalo.

Žena si vzpomněla, že jednou projížděla místem, kde silničáři přestříkávali něco na silnici. Ale jestli je to od toho, tak to opravdu netuším. A blbé je, že si už ani nepamatuje přesně datum, takže možnost, že by uhradili opravu (odbroušení a přelak kapoty + nárazníku) je nejspíše hodně mizivá...:(

gumidek: Toluen je prý jen na IČO a to, co prodávají v OBI, je prý jen nějaká podobná náhražka toluenu.

Teď čumím, že Severochema dělá i Toluen a Toluen směs.

Já tu směs nikdy nekupoval. Tak asi jak kde na to jsou přísní. Možná tam, kde jsou sociálně slabší se to víc kontroluje. Já kupoval a mám v garáži Toluen.

A bezvadně smyje grafitti.

google.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]