Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze s řidičským oprávněním B řídit skútr Simson?

Od: jiri® odpovědí: 15 změna:

Od roku 2019 mám řidičské oprávnění B (+ skupina AM a A1 s automatickou převodovkou). Chtěl bych jako dopravní prostředek využívat skútr Simson 49,8 ccm, který má v technickém průkazu maximální rychlost 60 km/h. Je možné s tímto oprávněním skútr řídit?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Pokud má automatickou převodovku (či variátor), tak ano.
Jestli je to SR50, tak ten má čtyřstupňovou manuální prevodovku. Takže nemůžete.

hodnocení

1x

Ne.

Skupina AM a B to neopravňuje.

Dříve se k Bčku místo obyč AM dávalo A1 s omezením s kodém duším 150 a bylo to omezení A1 do 50ccm obsahu.

Takže Simson být mohl.

Dnes ne. AM, A1 s variatorem a B nemůže řídit Simsona ani klasického Pionýra (krom pařeza)

motyl*

to B neplatí ani pro řidiče s řidičákem z doby kdy to platilo? a je nutná na simsona a tyhle malý helma? díky

B co dělali dříve už dnes mají řidičáky ve formě kartičky kreditní karty vzoru grafiky po roce tuším 2015 (to jsem dělal poslední autoškolu já, tak vím ty změny), kdy se už povinně vypisují i nepovinné skupiny vyplývající z hlavní skupiny.

Možná blbě napsané, ale když měl někdo jen B, tak dnes tam bude mít B,B1,AM

...

Pro řízení Simsona je rozhodující skupina A1 nebo A1 s harmonizačním kódem 150.

Nerozhoduje skupina B

Takto se měnila grafika současných řidičáků kreditní karty

poradte.cz/...

lubosnovak
Harmonizační kód 150 již neexistuje, u skupiny A1 byl nahrazen kódem 79 (<=50cm3).
Nyní na řidičáku dělaném před rokem 2001 bude mít držitel sk. B uvedeny tyto skupiny, viz. také obrázek: AM, A1 79(<=50cm3), B1, B - dříve bylo pouze: A1 150, B. V řp udělaném po roce 2001 se uvádí tyto skupiny: AM, B1, B.
Lze s řidičským oprávněním B řídit skútr Simson?

05.06.22 09:03
hodnocení

0x
Ne.

vernon
hodnocení

0x
Ne. Ale třeba já s "béčkem" ano, protože dřív to bylo omezené jen objemem 50ccm. Ale netuším, kdy se to měnilo.

tuším 2009

a omezení nebylo Bčkem, ale A1 ;)

lubosnovak
Kdo dělal autoškolu před rokem 2001, může řídit i skupinu A1 do 50ccm, kdo dělal autoškolu po roce 2001, už nemůže. Nevím proč to udělali, ale je to tak.

jen prachy,každý rozšíření oprávnění si zaplatíte,na začátku bylo M pro všechny moto od 50cm2,nákladáky taky rozporcovaly na více skupin, z osobáků už oddělili automatické převodovky,možná bude i řidičák na auto bez řidiče*sok*

chevy, osobáky jsou pořád B. Jen je dopsán harmonizační kód, který tam je dosti dlouho. Akorát ho nikdo nevyužíval.

mdcr.cz/...

Kdo má třeba 42.05, aby mohl jezdit jen těmito auty? Jen příklad.

jonnie
hodnocení

0x

Nelze.

AM nestačí - konstrukční rchlost vyšší ne čřkm/h,

B nestačí - není to automat

jaroslavm
Mám řidičák od roku 1998 mám tam AM, A1 79(<=50cmm) B1, B. Tak nevím teď záleží kterého Simsona mám myslím buď elektronic nebo enduro. 4rychlosti.
vernon
@jaroslavm Ty můžeš na béčko řídit všechny motocykly do 50 ccm, bez omezení rychlosti a s jakoukoliv převodovkou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]