Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr autonabíječky

Od: drako odpovědí: 9 změna:
Ahoj jakou autonabíječku ;) ctek mxs 5.0 nebo ctek mxs 10? Mám autobaterii exide premium 64 + jednu gelovou ;) nevadí výkonnější nabíječka? Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nevadí ničemu...pokud máte 64Ah, pak klidně desítku...
doplněno 01.06.22 18:10: gumidek pokud se nemýlím, tak v sérii s ampérmetrem se chová nabíjecí proud "trošku" jinak...u těchto přechytralých nabíječek. Podobně se chová i ta Lídlová

hodnocení

0x

Stačí ta 5ka. Ona stejně ke konci stáhne proud na cca do 1A a pokračuje na finále dobití. Měl jsem tam v serii ampermetr, tak vím.

Menší proudy jsou šetrnější.

Mám 77 a 95ku a na oboje 5kovej CTEK polar.

Proud přepne na nízký, když je baterie "měkká". Takže to dělá buď u staré baterie, nebo pokud je v sérii nějaký odpor, což ampérmetr už kůže klidně udělat.
Tohle je určitě lepší měřit klešťákem, aby to bylo průkazné.

Ten bočník dle mě v multimetrech nemá moc velký odpor, aby to nabíječka poznala.

Baterku normálně začne nabíjet 5A při napětí na baterce 11,8V a pak někdy v průběhu přepne vždy na 0,8A a dokončí.

Baterku mám Exide 77Ah 2 roky starou a rozhodně nemá před smrtí.

Dělá to Ctek, dělá to i Lidlovka

drako

mikroprocesorová nabíječka nastavuje proud sama? nejela by v 10A furt?

To by ten mikroprocesor byl k ničemu.

Je nežádoucí, aby bezúdržbová baterka začala vařit.

Výhoda je právě v bezobslužnosti po celou dobu nabíjení, kdy baterka nebude nikterak zběsile plynovat a v případě poškozené baterie se nebude nabíječka snažit baterku ještě více odrovnat (třeba při zkratu desek).

Na konci nabíjení nabíječka odpojí a v případě potřeby udržuje malým proudem a "došťuchuje".

drako

koupím nejspíše tu CTEK MXS 10 12V, 10A :) ten větší proud by se mohl hodit :D

Souhlasím, doporučuji...ze zkusenosti; taky jsem řešil pět nebo deset...
runner2
Staci Vam 5A, nabijeci proud by mel byt 1/10 kapacity baterie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]