Může se u Favorita a Formana (s jednobodovým vstřikováním) potkat motor po přeskočení rozv. řetězu? Zatím se mi to nestalo ale mám trochu strach že k tomu dojde.
Trochu mi to připomíná písničku "... potkal potkan potkana, pod kamenem, pod kamenen ..."
Jak se "potká motor"?
Pokud rozvodový řetěz přeskočí přes zuby a tím se změní časování motoru, tak může dojít k tomu, že se píst dostane do HÚ, ale ventily jsou ještě otevřené. Píst do ventilů narazí a to může motor vážně poškodit (prorazit píst, zlomit ventily atd.). Stejné je to i když má motor rozvodový řemen (ten se může i přetrhnout).
K tomu může dojít u jakéhokoli spalovacího motoru (vstřikování na to nemá vliv).
asd1
Je hned několik motorů kde ventily na píst nedosáhnou a při selhání rozvodu to jen přestane jet, nahodí se nový rozvod a jede to dál... Např. FIRE osmiventil..
Řetěz se protahuje až probrousí víko rozvodů..prsa motoru..a omýlá se rozvodové kolo a zuby se ztenčují až jsou jak žiletky a uhoblují se.Viděl jsem to na Fiatech 650E maluch a Uno s motorem 900ccm..
jenda22
Neni rec o Fiatech . Favoritu nepřeskočí retez. Neni to mozne. Ze bude delat kraval je ale jiste .
007cz
Ten rozvod,co není možné aby přeskočil jsem už viděl skončený.
Jendo 22 Vím, že je řeč o Favoritu..Ale vyjmenované Fiaty jsou taky OHV s krátkým řetězem bez napínáku s hliníkovými "prsy" motoru..A když se to může stát na těchto autech s úplně stejným principem rozvodů,tak proč by se to nestalo na Favoritu.. Mmch.U Favorita mi jednou praskla klika a přitom tomu nic nenasvědčovalo.. Žádné pazvuky..olej tam byl..mazalo to..Ale je pravda, že jsem to koupil od "závodníka", který využíval celé spektrum otáček a mnohdy mu ani nestačilo Píšu to proto, že ty motory jsou údajně nesmrtelné..nejsou..ani ten řetěz
host
Tak nakonec jsem po přečtení několika odpovědí dal včera Formana do servisu na výměnu rozvodů. Tak snad to bude OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.