Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potkaný motor po přeskočení řetězu?

Od: host odpovědí: 15 změna:
Může se u Favorita a Formana (s jednobodovým vstřikováním) potkat motor po přeskočení rozv. řetězu? Zatím se mi to nestalo ale mám trochu strach že k tomu dojde.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Že se to nestalo neznamená, že se to stane. Tak stejně může upadnout kolo, výfuk nebo přestat brzdit. To by člověk nesměl jezdit vůbec.

jenda22
hodnocení

0x
Tak vymente retezovou sadu a je po starostech.
host
hodnocení

Řetěz budu měnit v půlce Června tak snad to bude v klidu.
Tyto motory na to nijak netrpěly, takže bych byl v klidu. Jezdí jich hromady, kde je řetěz vytahaný a šíleně to chrastí, ale že by praskaly, to ne.

patamat
hodnocení

0x

Trochu mi to připomíná písničku "... potkal potkan potkana, pod kamenem, pod kamenen ..."*smich*

Jak se "potká motor"?

Pokud rozvodový řetěz přeskočí přes zuby a tím se změní časování motoru, tak může dojít k tomu, že se píst dostane do HÚ, ale ventily jsou ještě otevřené. Píst do ventilů narazí a to může motor vážně poškodit (prorazit píst, zlomit ventily atd.). Stejné je to i když má motor rozvodový řemen (ten se může i přetrhnout).

K tomu může dojít u jakéhokoli spalovacího motoru (vstřikování na to nemá vliv).

asd1

Je hned několik motorů kde ventily na píst nedosáhnou a při selhání rozvodu to jen přestane jet, nahodí se nový rozvod a jede to dál... Např. FIRE osmiventil..

Jsou motory, u kterých k tomu dojít nemůže, protože na otevřený ventil píst v horní úvrati nedosáhne.
asd1 byl rychlejší :)

hodnocení

0x

U těchto motorů je řetěz velmi krátký. Není možné, aby se opotřebením prodloužil tak, že by mohl přeskočit.

Řetěz se protahuje až probrousí víko rozvodů..prsa motoru..a omýlá se rozvodové kolo a zuby se ztenčují až jsou jak žiletky a uhoblují se.Viděl jsem to na Fiatech 650E maluch a Uno s motorem 900ccm..
jenda22
Neni rec o Fiatech . Favoritu nepřeskočí retez. Neni to mozne. Ze bude delat kraval je ale jiste .
007cz
Ten rozvod,co není možné aby přeskočil jsem už viděl skončený.
Jendo 22 Vím, že je řeč o Favoritu..Ale vyjmenované Fiaty jsou taky OHV s krátkým řetězem bez napínáku s hliníkovými "prsy" motoru..A když se to může stát na těchto autech s úplně stejným principem rozvodů,tak proč by se to nestalo na Favoritu.. Mmch.U Favorita mi jednou praskla klika a přitom tomu nic nenasvědčovalo.. Žádné pazvuky..olej tam byl..mazalo to..Ale je pravda, že jsem to koupil od "závodníka", který využíval celé spektrum otáček a mnohdy mu ani nestačilo*smich* Píšu to proto, že ty motory jsou údajně nesmrtelné..nejsou..ani ten řetěz
host
hodnocení

Tak nakonec jsem po přečtení několika odpovědí dal včera Formana do servisu na výměnu rozvodů. Tak snad to bude OK.
Skvělé rozhodnutí.Snad to budou poctiví fachmani a udělají to pořádně;) Dejte pak vědět..:)
host
Tak rozvoďák je vyměněný. Výměna proběhla překvapivě velmi rychle a Forman jen vrní. Kupodivu to nebylo ani moc drahé (809 řetěz a 2120 práce).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]