Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malý techničák

Od: lubosnovak odpovědí: 35 změna:
Dobrý den. Mám ještě starý šedý knížkový malý technický průkaz. Už v něm není místo na razítka z STK, vlastně ho mám oražený už ze všech stran. Ptám se, jestli jsem povinný si jít vyřídit nový malý techničak za popsaný? Díky.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Jestli si ho chceš z nostalgie schovat jako vzácnost, můžeš za správní poplatek požádat o vydání duplikátu za "ztracený".
Jestli ale vozidlo neprodáváš není důvod něco řešit a můžeš si starý nechat. Při případném prodeji se malý stejně likviduje a vydává se nová kartička.

hodnocení

0x

Ono se dávalo razítko do malého techničáku? Já se domnívám, že do velkého techničáku, knížky A5.

Když již není místo pro razítko z TK, tak kam Vám dají potvrzení o provedené TK?

Do nového techničáku, stejně tak, jako když je orazítkovyný nový techničák a není tam místo...

Ano, i do malého techničáku (přeložený šedý papír) sena zadní stranu dávalo razítko.

Malý techničák
Přesně tak..A dokonce tam někdo měl místo těchto razítek z STK razítko NEOMEZENO.. Zajímalo by mě,kdo měl nárok na toto razítko? Nepamatujete si někdo? Byla to asi nějaká protekce pro papaláše tuším.. nevím
makk

V dobách, kdy nebyly počítače a na SPZ se nelepily na STK ty červené samolepky, tak by policajt neměl jak zjistit, jestli máte platnou STK (velký techničák není povinnost sebou mít). Takže tohle byla jediná možnost.

lubosnovak

Tak proč i v dnešní době, když mám tento starý typ malého techničáku, tam STK stále razí razítka?

Protože tam na to jsou kolonky..ve vašem případě byly . Zkrátka se nepočítá, že by ho dnes ještě někdo měl..tento papírový..Moc v tom nešťourejte nebo dostanete plastový.Na STK to do tohoto papírového už prostě přestanou tisknout, když není kam . Stačí do velkého.Nový papírový už vám nikdo nevydá.. Máte tedy veterána?A jde vám o to nechat si co nejdéle tento TP?
Makk.. Samolepky se dávaly i tenkrát.. Různobarevné. Ale barvy se myslím lišily podle toho,jestli jste to dostal na rok,dva, tři..To se udělovalo podle stavu auta.Dokonce povinnost navštívit stk byla až když vás tam odeslal příslušník SNB.Zadržel vám Malý TP a zpět jste ho dostal až po úspěšné STK.A pak taky chodila pozvánka dopisem na STK.. namátkově.Jinak povinnost mít STK jak ji známe dnes včetně emisí vznikla tuším v roce 1993 asi
lubosnovak
hodnocení

doutnak: Přesně tak.
Teda, že by existovaly STK a SNB současně to je pro mně novinka.

@totak

Neposloucháš Mládka? SNB si stoplo mé DKW a poslalo na STK ...

Spíš mě překvapil @milancukrar s razítkama v malém techničáku *smich*

Texty Mládka mě nemusíš učit. A proto vím, že text je SNB mé DKW si stoplo na TK. Čili ho zastavili aby zkontrolovali technický stav vizidla. Myslim že žádné STK pro civilní sektor neexistovaly. To je záležitost vytvořená po roce 89. Vzhledem k tomu, že jsem si k patnacinám kupoval v roce 83 pionýra bych měl vědět jestli jsem s ním musel někam na kontroly.
Ještě tak umět počítat. Pěkných pár let jsem si ubral, bylo to v r. 80

@totak

Nejsem si jistý, asi máš pravdu. S kontrolou běžného auta,zápisem tažného ,kontrolou odstranění závad z TK se jezdilo na technické oddělení DI VB co pamatuju

V tom máš pravdu zase ty. Technická prohlídka byla součástí procedury při převodu vozidla na nového majitele. Dělala se ale na dvoře na fízlárně. Teď se mi to vybavilo jak jsme tam stáli a čekali až se některému příslušníkovi uráčí se na auto přijít podívat a jak nám ho potom prolezl.
lubosnovak
hodnocení

No já jsem četl, že STK fungovaly už od 70. let minulého století a dokonce se i vylepovaly nálepky na SPZ. Tak teda nevím...*nevi*
A když si to esenbák potřeboval ověřit tak šel k telefonní budce nebo posílal na STK koresponďák?
Vpodstatě to bylo za trest nebo na udání a tak... Mám doma sbírku starých SPZ a ty nálepky klidně nafotím..Jsou z 80.let.. Pamatuju se,jak můj otec dostal dopis na konci osmdesátek, že se má dostavit na STK! Řešilo se to a oslovil borce jako se oslovují dnes,aby to zařídil..Borec sebral prachy a pak mu jen oznámil, že s tím může jezdit,dokud ho nechytnou! Pecka,ne? *smich* A pamatuju ty papírové malé TP s razítkem NEOMEZENO v těch políčkách pro technickou kontrolu! V devadesátkách měl vrak s těmito papíry cenu zlata! Dokud to nemělo žádnou nálepku a žádné razítko z STK,tak nemělo co propadnout! A mohlo se jezdit.Není tu nějaký pamětník? Co by věděl,kdo posílal lidi na první STK? Nebylo to rozhodně po 4letech stáří auta jako dnes.Posílali VB nebo ten dopis,jak píšu.. Zná to někdo konkrétně ještě dnes? Jak to chodívalo? Někdo mi tvrdí, že na STK posílali někdy při přepisu a někdo zase při přepisu z jiného okresu..
Jinak samozřejmě.. odebíral se malý TP za závady typu.. prasklé sklo, děravý výfuk, tekoucí olej, sjeté pneu, díry v kastli apod..A pak to na fízlarnách chtěli vidět "technici" zda je závada odstraněna a až pak malý TP vrátili.. Ještě někdy v roce 2001 jsem měl papírový TP malý od Š120 a sebrali mi ho za prasklé sklo..Pak se to krkolomně řešilo přes známé.Krátce potom je už odebírat nesměli ty malé TP

Malý TP se odebírá i dnes pokud vozidlo není způsobilé k provozu

Jo.. Odebírá..Ale chtěl jsem nějaké příklady od starších..jak to bylo dřív ..A taky..co znamenalo a pro koho to razítko NEOMEZENO..
makk

doutnak: Sorry, ale asi jsem z jného světa :). SKT začaly na přelomu 70 a 80 let a začalo to tak, že si zvali auta podle SPZ. Kdo zareagoval včas, nechal si vyměnit SPZ a tím se posunul nakonec. Ale pak se řeklo, že do určitého data musí mít všechna auta platnou STK a bylo to pro všechny. Pamatuju, že když bylo auto ve špatném stavu (třeba koroze), tak dali STK jen na rok "na dojetí". Ale že by byly různobarevné nálepky na SPZ si fakt nepamatuju.

Tak jsem našel zatím toto
Malý techničák #2
007cz
31.05.22 07:16
007 cz *palec*
makk

Tak si to pamatuju přesně až na ty nálepky :-D, ty mi fakt nějak vypadly z hlavy.

lubosnovak

Když jsme teda načali už ty espézetky, nevíte někdo náhodu, jaká byla poslední série SPZ okresu Gottwaldov a v jakých letech se auta musela povinně přeregistrovávat na SPZ okresu Zlín? Protože zatímco město Zlín bylo přejmenované už 1. ledna 1990, tak okres Gottwaldov existoval až do 17. června 1990.

hodnocení

0x
Ale tazatel se ptal, jestli musí měnit malý TP za dnešní plastový..Asi ta povinnost není.Prostě vám razítka dají už jen do velkého TP
lubosnovak

Přesně tak, jde mi o to, aby na STK neměli blbé řeči nebo ,aby mě kvůli tomu nevyhodili.

Na řeči se vykašlete..A vyhodit vás nemůžou.. Máte povinnost předložit "malý TP a velký TP" a to bude splněno.Až pokud by vás vyloženě odmítli,tak bych to řešil.Na úřady bych se ptát nechodil.. Jediné čeho docílíte bude výměna za plastový ..A předpokládám, že si chcete ten papírový udržet.. nebo nechcete?
lubosnovak
hodnocení

Klidně můžu mít i plastový, jde mi o to, aby mi ten starý zůstal a mohl ho mít jako historický artefakt doma v šuplíku.
Také jsem zde na poradně našel názor, že komusi do protokolu STK napsali, že si má malý tp pro zaplněnost vyměnit.

No dle mne je povinnost vyměnit popsaný orazítkovaný TP za nový. osobně bych na Vašem místě, na daném úřadu nahlásil ztrátu a nechal si vydat nový a tento starý si doma uložit!

Jinak jestli se nepletu pak takový malý měla Jawka 5O-malá knížečka a nic víc,formát u A6 nebo A7 když jsem ho v roce 1999 dával do polořevodu, tak jsem dostal dnešní třídílný kus papíru+ plastové OTP. U auta z roku výroby 1972 mám původní veký TP schovaný (OTP jsem odevzdal) (asi 4 majitelé,já byl poslední),auto bylo koupeno v Mototechně a mělo velký technický průkaz -sešit formátu A5 a k tomu OTP=osvědčení o technickém průkazu,plastová kartička podobná dnešnímu ORV I

Ano! Jiná možnost než nahlásit ztrátu není! Jinak vám ho prostě seberou a dají plastový.Myslím na úřadu,kde si půjdete pro ztrátu zažádat o nový.Asi nebudou mít pochopení, že si jej pro autentičnost nebo originalitu chcete ponechat..Ale můžete to udělat až pokud vám to zapíšou na STK do "závad", že je nutné ho vyměnit

Pokud by byl velký TP plný a už se tam nevešel další záznam o STK tak ho vyměnit musíte ale u malého žádné takové pravidlo není právě z důvodu že se do něj již žádná razítka nedávají když není kam. Je hezké že vám tam razítka dávali dále ale ne z povinosti spíš je asi zaujal již neobviklý malý TP tak ho pro sichr orazítkovali taky.

Před pár lety byla podobná situace s kartičkou na emise kdy se zrušila povinost ji mít a předkládat a stejně se ještě minimálně další rok na emisích vesele razítkovalo dokonce se vystavovali i nové za plné i když už vůbec nemuseli být.

lubosnovak
hodnocení

Díky všem za obsáhlé informace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]