Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit ohledně přepisu vozidla nabytého v rámci dědictví. Je to takto, že vozidlo připadlo na moji matku se kterou jsme se domluvili, že ona bude vedená jako vlastník vozidla a já jako provozovatel. Už máme vyřízené nové povinné ručení (u ČP) a v pátek jsem byl na STK jelikož vozidlu končila lhůta. Nechal jsem tedy napsat TK na budoucího vlastníka (tzn. na matku) a teď nevím jestli jsem udělal správně když bude vlastník odlišný od provozovatele. Jestli má v tom to případě v rámci dědictví a odlišného vlastníka a provozovatele být TK (evidenční kontrola) napsaná na budoucího vlastníka nebo na provozovatele. Snad je to k pochopení. Předem děkuji za odpovědi.
Ano je to správně. Na místně příslušný dopravní úřad se dostavíte nejlépe společně s matkou,jako budoucím vlastníkem, ale lze i bez její přítomnosti s její plnou mocí vystavenou na Vás k provedení požadovaného úkonu. K provedení přepisu musíte mít obč. průk.,oba TP,platný doklad o pojištění (zelenou kartu), nabývací listinu (soudní rozhodnutí o nabytí vozidla zděděním), doklad o ev. kontrole,který lze nahradit protokolem oTK ne starším jednoho měsíce vystaveným na nového vlastníka a nakonec vyplněnou žádost. Přepis je v rámci dědictví osvobozen od poplatku.
to je špatně, vzhledem k tomu, že je registr vozidel seznamem provozovatelů, zaplatíte podle variasnty, kterou popisujete ekologickou daň a správní poplatek, jako provozovatel se musí nechat zapsat mamka, jako přímý dědic nezaplatí ani eko-daň ani správní poplatek, jako vlastník můžete být zapsán Vy, pak můžete kdykoliv přijít na úřad a nechat zapsat změnu - sebe jako provozovatele...jako vlastník na to máte právo a nepotřebujete k rtomu nic jen oba techničáky...platí s epoplatek 50,- Kč...evidenční kontrolu mamka nebude potřebovat, protože jí úřednice ztotožní na základěš usnesení soudu o dědickém řízení...jděte rovnou na úřad, protože nelze vyloučit, že po Vás budou třeba tu evidenčku chtít...nezapomeňze s sebou vzít zelenou kartu jako dokald pojištění
Já bych řekl, že proto aby se ekologický poplatek nemusel platit musí být jako vlastník vedený ten na koho vozidlo připadlo v rámci rozhodnutí o dědictví a to je matka.
doplněno 16.05.10 11:22:Ale jak jse asi vytušili s tímhle nemám prakticky žádné zkušnosti tak budu rád za každou fundovanou odpověď... Jinak na STK mi paní řekla že evidenční kontrolu nepotřebuji že mi stačí právě platný protokol o TK (který je napsaný právě na matku).
doplněno 16.05.10 11:31:Napíšu to jednoduše...
Jde mi o to že matka zdědila vůz, ale nemá řidičský průkaz. Tak jsme se dohodli na tom, že já s ním budu jezdit a budu zapsaný jako provozovatel u pojišťovny i v registru a ona bude zapsaná jako vlastník (u pojišťovny a v registru). Co vím tak i v TP je snad možnost rozlišení na vlastníka a provozovatele. A jde mi o to jestli k přepisu musí být evidenční kontrola napsaná na ní nebo na mě.
doplněno 16.05.10 11:54:Tady je vlastně prázdný tiskopis TP www.uazland.cz/im/... a jde mi o to aby matka byla vedená jako vlastník a já jako provozovatel. Sice mám jen pramalé zkušenosti, ale myslím že je to tak správně... že v tomto případě musí být i technická respektive evidenční kontrola vedená na vlastníka. A myslím si že i v rámci ekologického poplatku se nic platit nebude pokud matka jakožto nabyvatel vozidla v rámci dědického rízení bude zapsaná jako vlastník.
já myslel, že jste to, co jsem jasně napsal pochopil, proč to mám ještě jednou opakovat? Mrzí mě že nepochopil, zopakuji základní myšlenku zákona č.56/2001Sb., registrace se vždy provádí na provozovatele, protože registr vozidel je seznamem provozovatelů...slovo vlastník se tam nikde neuvádí...pokud chcete být jako provozovatel zapsán vy, budete muset zapaltit ekologickou daň, protože auto jste nezdědil, atd..ekologická daň s eplatí při první registtraci - přeregistzatrci auta na nového provozovatele .po 1.1.2009, atd...ím tyto dohady končím, doporučuji Vám řešit to zítra na úřadu...
Nezlobte se, ale to se mi opravdu nezdá... Pokud by se v registru nikde slovo vlastník neuvádělo proč by pak byla i v TP (odkaz na tiskopis v předchozím přívěvku) možnost rozlišení na Vlastníka a provozovatele. A jak je to v tom případě v rámci leasingu kde leasingová společnost je vlastníkem a provozovatelem ten kdo leasing latí. A všechny úkony musí být prováděny se souhlasem vlastníka (leasingové společnoasti).
A nesnažtre se mi namluvit že rozlišení na vlastníka a provozovatele neexistuje. Vlastník může být shodný s provozovatelem, ale také nesmusí. A pokud není pak veškeré právní úkony spadají pod toho kdo je v registru (v TP) vedený jako vlastník neboli držitel (majitel) vozidla!
celou dobu jsem se domníval, že Vám jde o přepis auta v rámci dědictví, o ekologickou daň a o správní poplatek za registraci,a le vy chcete vést dlouhou diskusi o věcech, které s tím vůbec nesouvisí...co jste napsal jsou v této výše uvedené souvislosti nepodstatné myšlenky, samotný zápis provozovatele v registru není dokladem toho, že provozovatel je současně i vlastníkem,ve skutečnosti může auto vlastnit někdo jiný, ale to je jedno... protože malý TP se vystavuje na jméno provozovatele, ve velkém TP se zapisuje provozovatel, případně i vlastník, ale podle ZÁKONA je registr vozidel seznamem provozovatelů a proto je povinnost zapaltit eko-daň a předložit protokol o evidenčné kontrole na provozovateli...provozovatel je zákonem definován, o vlastníku tam není ani slovo...leasingovka nepotřebuje protokol o evidenční kontrole ani neplatí eko-daň ani poplatky za registraci nebo změny, se změnou provozovatelů to mají za povinnost provozovatelé, leasingovka jen zasáílá plné moci a zapůjčuje velké TP k tomu aby to provozovatel s jejím souhlasem provedl...proto při současném zápisu vlastníka a provozovatele do registru bude eko-daň platit provozovatel, a ne vlastník...pokud bude jako provozovatel zapsán člověk,. který je na základě dědictví , tedy ze zákona zbaven povinnosti zaplatit eko-daň a poplatek za registraci, bude v situaci, kdy tento člověk, tedy přímý dědic nechce být zapsán jako provozovatel , ale jen jako vlastník, povinen provozovatel předložit protokol o evidenčnéí kontrole a zaplatit správní polatek i ekologickou daň...je to jasné jako facka...pokud Vám to ani ted jasné není, opláchněte se vlažnou vodozu a čtěte to tak dlouho, až se Vám konečně rozsvítí...
Byl bych rád pokud by se k tomuto mohl vyjádřit i někdo jiný. Mimochodem děkuji cyrilovi za odpověď... Také si myslím že je to tak správně.
pokud jste přesvědčen o tom, že je to tak, jak napsal cyril správné, nic Vám nebrání v tom, aby jste to tak zrealizoval hned zítra, pak nám všem o tom napiště, jaký byl výsedek, zajímá nás to
Zítra to určitě nezralizuji jelikož nemám čas... A netvrdím že mám 100% pravdu já. Ano možná jsem se mylil. Ale přišlo mi logické, že jako vlastník má být zapsaný ten kdo auto zdědil a ten ekodaň neplatí. Pokud jsme se vás snad něčím dotkl pak se omlouvám...
Čili dobře... Auto je v rozhodnutí o dědictví napsané na matku. Pojiištění je napsané tak že jako vlastník je vedená matka a provozovatel já. A TK jsem nechal napsat na matku (respektive evidenční kontrolu jelikož protokol o TK platí po nějaký čas jako evidenčka). Pokud by to tedy bylo jak říkáte pak tedy postupovat tak že jako provozovatel se nechá zapsta matka? I když nemá řidičský prukáz a s autem jezdit nebude? A já jako vlastník? I když vůbec nejsem v rozhodnutí o dědictví uveden, ale s autem budu jezdit já a ne matka?
omlouvat se nemusíte, registr vozidel je seznam, který neřeší vlastnická práva, slouží pro statistické a informační potřeby státu, policie atd...provozovatelem je ten, kdo auto vlastním jménem provozuje...když se do registrui zadá značka nebo VIN auta, na obrazovce se objeví údaje o provozovateli, ten je pak případně vyzván k podání vysvětlení, když napířklad dojde k dopravnímu přestupku a řidič není hned poté zkontrolován...takže jen seznam, opakuji SEZNAM...vlastnická práva se řídí jinými zákony a zápis do seznamu je nezakládá, neruší ani nemě
Aha takže... Ten kdo auto zdědil a kdo je uvedený v rozhodnutí o dědictví musí být zapsaný jako provozovatel aby ekologickou daň neplatil, ale jako vlastník může být zapsaný kdokoliv tj. já i když nejsem v rozhodnutí o dědictví uvedený... je to tak? Pak TK je tedy napsaná správně jelikož je tam uvedený jako provozovatel mamka. Ale co pojištění kde je vlastník mamka a já provozovatel? Tam je to jedno ...jde jen o pijištění vozidla a nezáleží na jménu? (Dnes mám dlouhé vedení vím o tom... včera jsme měli oslavu a do toho jsem ještě nastydl takže opička a teplota dělá svoje ) Případně po takovém přepisu je pak možné to následně přehodit aby mamka byla vlastník a já provozovatel a souhlasilo to tak i s povinným ručením? Mám pravdu nebo se zase pletu?
když jste chtěl auto pro sebe, měl jste být uveden jako přímý dědic Vy, k čemu tam chcete mít pořád zapsanou mámu? Když nemá řidičák, je to jedno, ne?máma se nechá zapsat jako provozovatel a Vy jako vlastník,pak vy jako vlastník necháte zapsat změnu - vlastník shodný s provozovatelem a budete tam už jen Vy...to vše za 50,-Kč...pojistit auto můžete vy nebo máma, je to jedno
Já měl jakési goma, že aby se neplatil ekologický poplatek tak vlastník uvedený v rozhodnutí o dědictví musí být vedený jako vlastník vozidla. Prostě že účast té mámy je tam nutná jelikož s autem může defacto nakládat jen ona protože ona je jeho výhradním vlastníkem. Ale začíná mi být jasné že to asi bylo špatně... že důležitý pro to aby se neplatila ekodaň je ten kdo bude zapsaný jako provozovatel a ne vlastník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.