Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potvrzení od lékaře

Od: slavo® odpovědí: 18 změna:

Řidiči musí od 65 let absolvovat pravidelnou lékařskou prohlídku a mít lékařské potvrzení u sebe pro případ silniční kontroly.

(Potvrzení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel).

Jen že ho má, ale zapomene ho doma je pokuta - výtah

Jestliže budete řídit bez lékařského potvrzení, bude váš přestupek projednáván ve správním řízení. Pak vám hrozí pokuta ve výši 5000 až 10 000 korun, pět trestných bodů a zákaz řízení na šest měsíců až jeden rok. Tyto sankce neplatí, jestliže doklad jen zapomenete doma. V tom případě dostanete maximálně dvoutisícovou blokovou pokutu.

Ale mě jen teoreticky zajímá jestli má policie při silniční kontrole možnost ověřit pravost tohoto potvrzení.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já mám formát A4 a doktorka tvrdí, že se to menší nedělá. Je to na palici *zed*, do šrajtofle se to nevejde, takže to vozím v autě. Takže třeba v případě, že by po mně někdo chtěl z nějakého důvodu odvést jeho autem, teoreticky nemůžu.

hodnocení

2x

Toto potvrzení je vlastně malá kartička, velikostí podobná ŘP a OP. Manžel si ji dal zalisovat do folie a nosí ji v peněžence s ostatními doklady. Tak ji neponičí, ani ji nikdy nemůže zapomenout doma. Ledaže by zapomněl celou peněženku.

Pravost určuje razítko a podpis lékaře na druhé straně. Žádný lékař by snad neudělal podvod. A kde by řidič na tajňačku sháněl nějaké falešné razítko? K tomu se nikdo nepropůjčí. Je lepší si potvrzení jednou za 2 - 3 roky obnovit.

Manžel jezdí s tímto potvrzením už 6 let. Kontrolován policií občas bývá. Předkládá doklady, malý techničák, bliká, svítí, ukazuje lékárničku a trojúhelník, fouká do krabičky :-D a představte si, že policisté na něm toto potvrzení chtěli pouze jedinkrát za zmíněných 6 let. Asi je zajímají spíš jiné věci. Jaga.

Já mám potvrzení 2 roky. A nechtěli ho také nikdy.

doplněno 25.05.22 09:13:

Tohle je moje potvrzení, rozměry 7x10 cm. Dala jsem si ho zalisovat a běžně ho mám s doklady. Manžel má kartičku stejnou, jen skupin má daleko víc. Přitom nechodíme ke stejnému lékaři.

Proto jsem si myslela, že jako je rozměrově stejný OP a ŘP, budou všude rozměrově stejná i tato potvrzení. A je mi divné, že tomu tak není.

Potvrzení od lékaře
achjo

Asi záleží na lékaři, jaký má připravený formát potvrzení. Naše lékařka vystavuje potvrzení na celou stránku A4, kde jsou vypsané všechny možné i nemožné informace.

A já mám na formátu A5 z tvrdšího papíru, gramáž okolo 300gm2... takže co lékař, to potvrzení...
hodnocení

Já ho mám na formátu A4 a aby se mě vešel do taštičky, tak to mám 2 x přeložené.

Budu ho potřebovat až příští měsíc.

Mě za posledních 10 let kontrolovali 2x a zajímalo je pouze: doklady a foukal jsem. Asi prováděli lustraci, protože s papíry obcházeli auto a potom odešli na chvíli do svého vozu.

Lékárničku, trojúhelník - to nechtěli vidět nikdy.

xx*

Malá kartička – to bývalo. Nyní již několik let posudek o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel velikosti A4.

octaviaclub.cz/...

Potvrzení od lékaře #2

hodnocení

2x

Já to mám taky na A4. Tak jsem si udělal kopie a dal do všech svých aut a motorky.

A kopie kontrolujícím stačí? Nebo ještě kontrola nebyla, neproběhla?

Nebyla, ale jsou tam všechny kontakty na doktorku, tak si to můžou ověřit. Tedy, jestli budu mít štěstí a kápnu na policajta který umí telefonovat.

hodnocení

2x
A4 má někdo ještě kartičku?

guma
hodnocení

0x

Policie má možnost ověřit pravost tohoto potvrzení v pracovní době lékaře.

Jinak je to pouze zbytečné potvrzení na nic. Otravují se takto důchodci. Otec ho měl a stejně nebyl schopen auto řídit. Lékař to vůbec nepoznal.

hodnocení

0x

V pondělí jdu já, pak sdělím, jak velký papír jsem dostal.

Ať ti to dobře dopadne ;)

Moc děkuji, hodný poradče, nic jiného ani nečekám.

Tipují A4 a u mě kontrola proběhla tak, že se mě doktorka zeptala jestli mám brýle na dálku, řekl jsem ne.Vypsala papír, vytiskla, vyplázl jsem 600 Kč a šel do pojišťovny,tam mi poslali 500 na účet.

Pavlos, prosím, jaká pojišťovna?

26.05.22 14:17
zpmv

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]