Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Materiál matic na šroubový zvedák

Od: mates05 odpovědí: 3 změna:

Zdravím,

dlouze pátrám po vhodném materiálu na výrobu nových matic na šroubový dvousloupový zvedák, mám možnost sehnat levně materiál CuAl10Fe5Ni5 avšak mi bylo řečeno, že by mohl sežrat časem šroub, protože je příliš tvrdý.

Zvedák používám tak 3x týdně a při správném mázání je přeci jen tento bronz měkčí než ocel tak by se měla odírat matice a nikoliv šroub.

Máte někdo zkušenost jaký materiál?

Případně radu zda je CuAl10Fe5Ni5 vhodný?

Díky za odpověd

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda22
hodnocení

0x

Mat. matice : bronz (ČSN 42 3016)

Váš materiál lze použít ale je důležité pravidelně a dobře mazat. Hůře se obrábí.

hodnocení

0x
Tady asi nějaký soustružník nebo znalec materiálů nebude...

hodnocení

0x

Na tyhle matice se bezne pouzivaji jak hlinikove tak cinove bronzy. Napr. CuAl9-C nebo CuSn12-C.

Hlinikove maji vyhodu vyssi pevnosti pri trochu nizsi kluznosti.

V tvem pripade zelezo a nikl dale zvysuji pevnost a korozivzdornost. Pujde o nejaky standard vhodny treba pro namorni aplikace.

Ma vybornou pevnost - vyssi nez ty bezne, co jsem uvedl, samozrejme ale za cenu vyssi tvrdosti, az kolem HB150.

To je tvrdost zakladnich konstrukcnich nezuslechtenych oceli (trida 11 dle CSN), takze zde hlavne zalezi jakou a jak zuslechtenou ocel sroubu mas.

Pokud mas kvalitni ocel zuslechtenou minimalne na cca HB250, tak to bude v poradku. Pokud je ale sroub z nejakeho blata, tak ho to ubrousi.

-

Kazdopadne je vhodne pridat kontrolni matici opotrebeni, at Te jednoho krasneho dne zvedak nespadne na hlavu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]