Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem. Chci kupovat auto. Nemám osobní zkušenost s diesely. Celý život jezdím s benzíny. Ale zalíbil se mi právě dieisel 2.0l s deklarovanou spotřebou 5l/100 km, To samé auto v benzinu má spotřebu 8,7 l/km. Zalíbilo se mi, že diesel má menší spotřebu, ale nevidím další souvislosti. Najedu ročně cca 10.000 km. Tak mě zajímají třeba ještě náklady na pravidelné servisy, případně vyšší/nižší obecná poruchovost diesel/benzin. Auto je 10 let staré a má EURO V. Ty auta mají filtry pevných částic. Jak často se mění? Zvládne to sám zručný člověk? Pylový filtr se mění snadno, tak jestli i tento? Možná se ptám blbě, ale nikdy jsem s diesely více do styku nepřišel, tak o nich vlastně vůbec nic nevím. Jen, že by se do nich měla takovat nafta
Poradíte mi co by bylo lepší? S ohledem na celkové roční náklady na vozy benzin/diesel? Děkuji všem předem za odpovědi.
Při takovém ročním nájezdu pro vás diesel nemá smysl. A 10letý diesel je vždy potencionální strašák, který se vyplatí riskovat jen tehdy, když byste najezdil 3x tolik.
Filtr pevných částic je něco úplně jiného, než třeba pylový filtr. Stojí 20 - 60 tisíc Kč (v extrémním případě víc, než kolik vás stálo auto) a mění se, až je to potřeba, obvykle kolem 200 - 300 tisíc km. Což má právě najeto většina 10letých ojetin.
Deklarovaná spotřeba se může i dost lišit od skutečné. Říká se, že co ušetříte na spotřebě, proděláte na servisu, ale přesto bych diesely úplně nezatracoval. Spotřebu mají skutečně znatelně menší, než benzín, ale kupovat si diesel na dojíždění 5km do práce je holý nesmysl. Pokud vždy po nastartování ujede alespoň 20km, pak už se o dieselu dá uvažovat. Filtr pevných částic si asi sám nevyměnite, ale on se při správném provozu měnit nemusí.
Většina dvoulitrů si vezme kolem 6
Je to loterie, stará olítana vrána kde se dá čekat čerpadlo, vstřiky, turbo, EGR, DPF a podobný radosti. Tohle je lepší vzít nový a po 200 kkm to poslat z domu přesně jako ten co to prodává Nebo levný chcíplý auto, opravit za 50k a mít chvíli klid.
Pokud se nevyznáš tak je to loterie, auto může být v pohodě ale taky může být potřeba nasypat do toho 50k aby to vůbec jelo..
Nafťák může mít smysl i s malým nájezdem, ne ekonomicky ale vlastnostma motoru.
Jak tu píší kolegové - spotřeba je něco, co aktuálně vidíte jako náklad na jízdu. Musíte ale zohlednit celkové náklady na provoz. Jak servis (u nafty náročnější), opotřebení vozu, rizika nerentabilní opravy, ...
A pokud najedete jen těch 10tis km, roční náklady na palivo s náklady na servis se najednou na misce vah hýbou nějak jinak, než by se při tankování nádrže zdálo.
A k servisu novějších vozů - já bych jel do servisu i s výměnou žárovky - protože u některých už se musí opravovat i přes diagnostiku, případně je tam místa pro trpasličí ruce...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.