Dobrý den, mám problém s karburátorem ve Favoritu 135L - JIKOV 28-30 LEKR. Předem sděluji,že vše ostatní je v pořádku, zapalování je seřizené, rozdělovač také, v pořádku je také zapalovací cívka i elektronický spínač. Zapalovací svíčky nové - Brisk DR 17 YC. Vyměněna i podložka karburátoru. A nyní k problému. Za studena a i s vlažnym motorem se mi vždy podaří nastavit volnoběh tak, že motor běží jak zbrusu nový. Problém nastává, když se ohřeje na provozní teplotu.To už volnoběh držet nechce a chcípne. Tak zase šroub volnoběhu nastavuji tak, aby běžel na volnoběh. Jenže když je motor zase studený, motor běží na velmi vysoké otáčky a ještě sám od sebe je zvyšuje až do červeného pole,předtím ho samozřejmě zhasnu. Takže zase se se šroubem musím vrátit do polohy, aby běžel normálně na volnoběhu i za studena. Problém je v tom, že se opět opakuje výše popsaný problém s teplým motorem. Snad jsem to popsal srozumitelně. Za nápady a řešení problémů děkuji.
Automatický sytič na LEKRu má několik schodů na vačce, aby měl dle venkovní teploty 2200 volnoběh až 1100.
Na LEKRu se točí jen bohatostí směsi a volnoběžným šroubem. Jiné prvky totálně rozladí celý karburátor a je potřeba jej odborně naladit dle dílenské příručky pomocí přípravků.
Bohatost a volnoběh vždy za tepla pochopitelně! Volnoběh se neladí v době, kdy se opírá o sytič!
lubosnovak
Točíl jsem pouze volnoběžným šroubem, šroub bohatosti směsi je zaplombovaný, na něj jsem tedy raději nesahal., Samozřejmě seřizuji teplý motor, nikdy ne studený, ale i tak když na druhý den přijdu, studený motor volnoběh drží ale za teplý už nikoli. A když pak na teplém motoru nastavím šroub tak,, aby volnoběh držel i na teplém motoru, tak zase další den nedrží na studeném motoru.
Mám tedy zkusit pohnout i s bohatostí směsi?
gumidoff
Vyčistí karbec a nesmí podsavat vadná podložka sání,ventil posilovače brzd nebo některé hadice podtlaku.
Buď a nebo rozebrat a vyčistit acetonem a spreji na karby a klapky vystříkat kanálky a trysky.
Když na poradně zde na vyhledávači poradny vyhledáš spojeni "gumidek lekr" případně místo lekr karbec, favorit, volnobě, seřízení, atd... najdeš spoustu témat i odkazy na uložto a podobně, kde jsou PDF návody a literatura.
Volnoběh se nastavuje na dorazovém šroubu škrtící klapky a za tepla. Pokud jsou otáčky za studena nízké, nastaví se vyšší dorazovým šroubem sytičových otáček - tím šroubem, který se opírá o stupňovitou vačku, ovládanou bimetalem v termokomoře sytiče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.