Nejste přihlášen/a.
Zdravím pánové,
mám dotaz. Jezdím se svým autem svižně ale nejezdím pilu. Dneska jsem jel po dálnici, chtěl jsem předjet týpka co jel tak nějak nastejno jak já, nicméně když jsem ho chtěl předjet, on začal razantně zrychlovat...ego zapracovalo, tak jsem tomu přišlápl, měl jsem to vytočených na nějakých 3,5 tisíce otáček na nejvyšší převodový stupeň. Já vždycky točím tak do 3 tisíc, když to mám zahřátý, když to mám studený tak držím otáčky kolem dvou tisíců.
Můžu předpokládat, že po 19km jízdy a když je venku už teplo, můžu mít motor v pohodě zahřátej? Já jsem rád na svý věci opatrnej a nerad bych kvůli nějakýmu degešovi v jedničkovým superbu v budoucnu řešil fouknutý těsnění pod hlavou třeba.
Díky.
nevím jak kdo ale já klidně zahřátá 2,0HDi točil klidně k červené stejně jako 1,6HDi a to rozhodně není jen 3500otáček ale někam k 5000 nwn přesně , Jinak 3500 -4000 bylo u předkomůrkáčů, atmosféricky plněných (nwn zda i turbo), jinak na Premacy -turbo přímovstřik ,ale ne CR, se musí točit nad 2500 aby to jelo do 2000je to líné jako plně naložená š105!
Tazatel nic se pro jednou neděje-tedy pokud nením pravidlem dávat čočku se studeným!
Nyní něco ne moc srovnatelného-na dvoulitru benzín včera po polední vody na provozní po cca5km a po 10 km už i olejový teploměr ukazoval provozní.
Pane Martine-ono spíše záleží jaký diesel! starší 2,0HDí90 už po deseti byl na provoznítedy při normální zimní teplotě (tj cca -5-+5°C)
Martin - máš v hajzlu termostat
Ověřit nejlíp rukoměrem a sledováním teploty diagnostikou - do ohřátí na provozní teplotu musí být hadice k chladiči úplně studená. Termostaty často mírně otevírají dřív, pak se motor ohřívá výrazně pomaleji... Vadnýho termostatu si přitom všimneš až když je v hajzlu úplně a při sjíždění z kopce teplota začne padat dolu výrazně...
1,9 TDI po nočním parkování při -15°C ... Teplota vody se dostane k 90°C až okolo 14km a jakmile vyřadím a jedu z kopce tak zase začne klesat k 80°C. Olej se tak nemá šanci dostatečně ohřát ani za 20km.
Pokud máš normální auto a je v pořádku (termostat), tak po 19km už je komplet prohřátý.
Moc nesedí to "jezdim svižně" a panika že jsi to vytočil "až" na 3500. Naopak spíš to trvale šolícháš = zakarbonovanej motor. Pokud ti foukne těsnění kvůli vytáčení studenýho motoru, tak jedinej degeš jsi ty Halvně moc neberu proč předjíždět "týpka co jede tak nějak nastejno", že by ego a to auto před tebou prostě musíš předjet? Lepší je nechat si odstup a jet v klídku, beztak jedeš nastejno.. Bránění předjíždění tim že přidá je jiná věc, to je jednání psychopata a je třeba to tvrdě trestat (od to ho je ale policie, bohužel tohle prakticky řeší jen když z toho je bouračka)
Běžný nafty maj max. otáčky kolem 4500, neboj se ohřátý motor vytáčet do 4000 - akcelerovat s vytočením a pak "držet rychlost" šolícháním na vyšší kvalt. Tenhle styl udržuje motor čistý, jezdíš svižně a vychází to dobře i na spotřebu, dokonce líp než když zrychluješ šolícháním a nevytočíš to nikdy..
Studený motor není jen o otáčkách, ale i o tom jaký výkon požaduješ (nízké otáčky a hodně plynu = velký tlak na píst a tím i hodně tepla = rychlé roztažení pístu ve studeném bloku...)
Netuším, jak Váš diesel, ale můj motor (2,8 TDI) jezdí 130 km/h na 2800 otáček, 90 kolem 2000.
Takže bez znalosti typu auta bych si netroufal radit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.