Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mají motorové oleje danou nějakou řekněme rezervu, o kolik víc je bezpečné na ně najet kilometrů oproti danému intervalu výměny? Např. pokud je interval výměny oleje 5w-40 15.000 km, o kolik km ho lze přejet, aniž by to bylo pro motor fatální? Myšleno jednorázově přejetí intervalu výměny, ne to tak dělat pravidelně. V servisu mi tvrdí, že je nutné olej vyměnit nejpozději při těch km (nebo po roce), že jinak se každým kilometrem poškozuje motor.
Děkuji.
Individuální nejen vzhledem k motoru a jeho zatížení/provozu (osobní, nákladní), ale i vzhledem k přejezdu km, zda byl v kuse na dlouhé cestě z dovolené a nebo s prvidelnými přestávkami třeba při jízdě po městě do obchodu 3x do týdne v intervalech do 20km (což je větší průser, kor v zimním období)
Obvyklá hranice je 30000km nebo 2 roky (co přijde dřív). Já teda měním olej po roce a nejeto má vždy něco kolem 15000km. Těch 30000km je moc, podle mě výrobce záměrně uživatele nechá si ničit motor, aby si co nejdřív musel koupitnové auto.
Takže za mě 15000km a 1 rok, pokud se stane, že to jednou protáhnete třeba na 20000km, žádná katastrofa. Ale používat 30000km a ještě to prodlužovat nedoporučuji. Jak bylo řečeno, motor nezničíte, ale podstatně mu snížíte životnost. Tentýž motor může být po 200000km téměř jako nový, nebo taky úplně odepsaný, podle jakou má úrdžbu.
Velice často je i ten interval už kurvení motoru, hlavně long-life oleje s intervalama 30kkm a podobný prasárny..
Počítej, že obecně je třaba měnit olej u nafty po 10kkm u benzínu max. 15kkm, víc běžný oleje nedávaj. U některých motorů to prakticky nevadí, u jiných ano (hlavně moderní turbokolovrátky)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.