Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

O kolik km je bezpečné přejet interval výměny oleje?

Od: petanek odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

mají motorové oleje danou nějakou řekněme rezervu, o kolik víc je bezpečné na ně najet kilometrů oproti danému intervalu výměny? Např. pokud je interval výměny oleje 5w-40 15.000 km, o kolik km ho lze přejet, aniž by to bylo pro motor fatální? Myšleno jednorázově přejetí intervalu výměny, ne to tak dělat pravidelně. V servisu mi tvrdí, že je nutné olej vyměnit nejpozději při těch km (nebo po roce), že jinak se každým kilometrem poškozuje motor.

Děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

4x

Jestli je to SDi tak je to jedno, jestli je to TSi tak i předepsaný interval je pozdě.

hodnocení

2x
Pokud byste jen doléval, tak přímo fatální to nebude ani po 50 000 km, ale prostě dochází k zvýšenému opotřebení a zkracování životnosti motoru.
petanek
hodnocení

Jasně, chápu, díky

hodnocení

2x

Tuto odpověď berte spíš jako perličku.

Viděl jsem motor, ve kterém se neměnil olej cca 100 tis. km. Už to nebyl olej, spíše něco jako mazut. Ten motor to přežil a po propláchnutí a nalití nového oleje vesele běhal dál a ani olej nadměrně nežral.

Takže je to velmi individuální*smich*

hodnocení

2x

Záleží na režimu, v jakém motor jezdí, na teplotních podmínkách, stáří oleje atd. Ale pokud nemáte závodní speciál nebo motůrek s 3litrovou náplní, tak při přejetí o 10 000 km párkrát za životnost auta se prd stane.

petanek
14.05.22 16:18
hodnocení

Diky

hodnocení

2x
Jestli se nepletu tak škodovka toleruje 500km. Pak se může cukat při uznání záruky. Jinak při intervalu rok a 15000km bych se pár tisíc nebál. Při intervalu 2 roky a 30000km je to už na hraně. Beru běžné osobní auto. Čím větší olejová náplň, tak tím teoreticky vydrží delší intervaly výměny.
petanek
hodnocení

Děkuji za odpověď

hodnocení

2x
Jedna věc je mazací schopnost oleje a další věc je filtr oleje který má limitovanou kapacitu.
U Matiza jsem měl malí nájezd, výrobce předepisoval výměnu po roce, měnil jsem po dvou, po 20 letech provozu nebyl důvod k vyřazení špatný motor.

anoano
hodnocení

2x

... Škoda toleruje 2 000 km.

Díky za upřesnění.
petanek
16.05.22 13:11
hodnocení

Děkuji

hodnocení

2x

Individuální nejen vzhledem k motoru a jeho zatížení/provozu (osobní, nákladní), ale i vzhledem k přejezdu km, zda byl v kuse na dlouhé cestě z dovolené a nebo s prvidelnými přestávkami třeba při jízdě po městě do obchodu 3x do týdne v intervalech do 20km (což je větší průser, kor v zimním období)

hodnocení

2x
Otázka je stejně k ničemu asi jako,kolik můžu sníst knedlíků aniž bych přibral..anebo, kolik můžu vypít piv a za xy hodin nic nenadýchat;)

makk
hodnocení

2x

Obvyklá hranice je 30000km nebo 2 roky (co přijde dřív). Já teda měním olej po roce a nejeto má vždy něco kolem 15000km. Těch 30000km je moc, podle mě výrobce záměrně uživatele nechá si ničit motor, aby si co nejdřív musel koupitnové auto.

Takže za mě 15000km a 1 rok, pokud se stane, že to jednou protáhnete třeba na 20000km, žádná katastrofa. Ale používat 30000km a ještě to prodlužovat nedoporučuji. Jak bylo řečeno, motor nezničíte, ale podstatně mu snížíte životnost. Tentýž motor může být po 200000km téměř jako nový, nebo taky úplně odepsaný, podle jakou má úrdžbu.

petanek
hodnocení

Rozumím, děkuji

asd1
hodnocení

0x

Velice často je i ten interval už kurvení motoru, hlavně long-life oleje s intervalama 30kkm a podobný prasárny..

Počítej, že obecně je třaba měnit olej u nafty po 10kkm u benzínu max. 15kkm, víc běžný oleje nedávaj. U některých motorů to prakticky nevadí, u jiných ano (hlavně moderní turbokolovrátky)

A ti, kteří mají svoje miláčky to zkracují ještě o 3000km :)

jurajjuraj*
hodnocení

0x

tak zalezi o jaky motor jde, servisoval sem jednickou octavii tdi, ti to bezne protahovali o 15-20tkm, jezdi bez opravy motoru dodnes a ma najeto pres 760 tkm

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]