Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám otázku na dopravní značení jedné křižovatky. Myslím si, že je označena špatně a chtěl bych vybídnout město k nápravě. Na prvním obrázku je pohled na křižovatku zeshora. U vjezdu na vedlejší ulici vidíme značku Jednosměrný provoz, veprostřed je značka, jejíž detail dávám na druhém obrázku (Detail značky.png), vpravo potom je pro situaci nezajímavá značka vyhrazeného parkování pro jedno konkrétní vozidlo.
Myslím si, že prostřední značka je špatně. Když se přijíždí na křižovatku zprava po hlavní ulici, není ta značka vůbec vidět.
Zajímalo by mě taky, jak je to s platností značky. Na první vyhodnocení jsem myslel, že platnost skončí na konci křižovatky, stejně jako u zákazových značek, u informačních značek pro parkoviště jsem později našel, že platnost má končit 5 m před začátkem nejbližší křižovatky. Což v tomto případě nevím, jak chápat, když je nejbližší křižovatka ta, v níž je značka umístěna. Městká polici ale vybírá pokuty za porušení této značky v jednosměrné vedlejší ulici.
Celkově si myslím, že ta značka nemůže v jednosměrné ulici platit už jen proto, že řidiči přijíždějící zprava po hlavní, JI nevidí. A že správně by značka parkoviště měla být na tyči se značkou jednosměrného provozu.
Dopravní značení je záludné a možná dokonce přímo chybné. Dokonce podezřívám město z toho, že se jedná o záměr. Kdyby měli dopravní značení správně a jednoznačně, nevybrali by tolik pokut. Zajímal by mě odborný názor. Děkuji.
Ještě dám odkaz do map na tu křižovatku, je možné si projít pohledy na křižovatku ze všech směrů.
mapy.cz/...
Ach jo, nemůžete alespoň jednou pojmenovat značku, o kterou vám jde? Takhle aby se v tom prase vyznalo.
Předpokládám, že vám jde o to parkování na druhém obrázku. MP rozhodně nic vybírat nemůže, protože naše zákony žádnou takovou dodatkovou tabulku (šipku) neznají. Nejblíže je k tomu "Směrová šipka", která se dává třeba pod "H", aby ukazovala směr, kde bude tato značka platit. Tedy i tato (pod "P") podle mě nejspíše ukazuje, že tam někde kdesi vlevo bude vyhrazené parkoviště. Ale tady rozhodně není.
To, co si myslí, že tam mají, by muselo mít vyznačeny metry, po které to platí. Jinak nic.
Mimochodem - to, že zákaz končí až na vzdálenější hranici křižovatky už docela dlouho neplatí...
Ta šipka je "začátek úseku", E 8a, v horizontálním uspořádání, takže ji zákony znají. Jinak fakt nerozumím tomu, o co tazateli jde, když je to jasné i blbci jako jsem já..
to @sirokko. Právě o to mi jde. Pokud je to začátek úseku, tak kam až je úsek platný? A platí ta značka pro řidiče, který přijíždí zprava po hlavní a nevidí ji?
Začátek úseku je svisle. Vodorovně je úsek platnosti a ten musí mít vyznačenou vzdálenost. Takže značení neodpovídá normám = značka neplatí.
Lepší neparkovat, leda někdo koho baví skákat kolem správního řízení.. A pokud vyhraje tak se značení předělá na správné, takže do budoucna tam beztak parkovat nepůjde..
to @asd1 : Já myslím, že to snad ani opravovat nebudou. Mám podezření, že to matoucí označení městu hodně vynáší. Správně by podle mě měli dát značku vyhrazeené parkoviště s dodatkovými tabulkami na tu tyč, kde je teď jen jednosměrka. Ale to by tam už nikdo nezaparkoval.
Vím, že je celý dotaz komplikovaný, proto jsem tu značku, o kterou mi jde, přidal jako druhý obrázek v detailu. Myslel jsem, že je to E8d s označením úseku platnosti. Jestli vás dobře chápu, tak bez vzdálenosti to vůbec neexistuje. Díky.
Ano, není to začátek úseku, ale měl by to být úsek platnosti jak je zde správně uvedeno. Ovšem proč tam není vzdálenost v metrech, to nevím.
to @sirokko:
Je to asi neaktualizovaná stará značka. Tipuji, že kdysi dřív byla v pořádku. Když jsem googlil, našel jsem i sadu značek, v níž byla pod stejným identifikátorem i bez těch metrů.
Jen nevím, jaký byl její rozsah platnosti. Připadá mi nesmyslné, aby platila pro celou tu vedlejší ulici. Takže myslím, že byla pofiderní vždy. Je to matoucí situace. Správně má být na vjezdu do ulice, pokud by chtěli, aby platila pro ulici.
@jiripolak: Není. Nikdy taková značka, která by vyznačovala úsek, neplatila. Vypadá ovšem stejně jako značka E7a Směrová šipka (viz výše) podle vyhlášky 100/1975 Sb., tato značka ovšem byla zrušena zákonem 99/1989 Sb.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.