Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Jde změnit v TP celkovou hmotnost přívěsného vozíku na nižší?
Shaním nový vozik.
Těch celkových 750 kg se mi zda malo.
Pak je 1300 kg a to už zas nevlezu do 3,5 t
Pokud je vozidlo technicky nezpůsobilé závažným způsobem, pak ohrožuje bezpečnost provozu na poz. komunikacích. No a pokud je dáno, že přetížené vozidlo nad konstrukční limit ohrožuje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, pak se jedná o vozidlo technicky nezpůsobilé závažným způsobem. U nákladního přívěsu to můžou být i jiné závady - neupevněný náklad, nefunkční brzdy, prasklý rám, atd.
Takže doplním rady.
Buď koupit nový vozík a prodejce může do technického průkazu napsat nižší celkovou hmotnost v nějakém rozsahu (např. 750kg až 1500kg). Přesný údaj si řekne zákazník. Má to tu nevýhodu, že když pojedete s těžším vozíkem, než bude v techničáku, je tu teoretická možnost, že při kontrole dostanete pokutu. V novém bodovém systému je tam myslím ještě + 3 body. Ale ten ještě neplatí.
U ojetého vozíku by to musel myslím povolit výrobce - bude s tím minimálně nějaké papírování a běhání + poplatky.
Nebo si udělat za pár tisíc rozšíření B96 v autoškole (dělá se v podsatě jenom jízda v autoškolé). To celkovou hmotnost soupravy posune na 4250kg i s těžším vozíkem než 750kg. Na 750kg vozík stačí skupina B i když je těžké auto (skupine B je 3500kg auto + 750 kg vozík nebo max. 3500kg celková hmotnost auta + celková vozíku).
Nebo udělat plnohodnotné B+E a je klid.
Dobrý den, rád bych navázal na toto téma a zeptal se, zda a jakým způsobem lze u vozíku snížit nejvyšší povolenou hmotnost?
Mám dovežený vozík na koně z NL, v ČR ještě neregistrovaný a na dopravce mi řekli, že snížit hmotnost nelze, protože dle zákona 56/2001 Sb. v § 73 největší povolenou hmotnost silničního vozidla lze snížit jen v případě přestavby vozidla na vozidlo zvláštního určení.
Nařízení EU 2018/858 v článku 3, bodě 31 - píšou, že vozidlo zvláštního určení kategorie M, N, a O, které má zvláštní technické vlastnosti umožňující výkon funkce, jež vyžaduje zvláštní uspořádání nebo výstroj... což vozík na koně není.
Mám ŘP skupiny B96, ale s těžkým autem (Ford S-Max) a vozíkem 2t jsem přes 4250kg. Dělat B+E se mi nechce.
Předem děkuji za Vaše zkušenosti. Zdravím Honza
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.