Nejste přihlášen/a.
Nejde brát takto všeobecně. Někde jsou převodovky předimenzované, jinde poddimenzované, záleží na zacházení a údržbě. Některé mají konstrukční chyby. Není pravda, že mechanická je jednodušší a stojí vše méně...
Spojka a dvouhmota taky vyjdou poměrně draho.
Automat potřebuje pravidelnější servis na výměnu oleje a filtru.
Jinak dobrý automat vydrží víc a při pravidelné údržbě může mít větší životnost.
Co se komu líbí je jeho věc. Není pravda, že automat je jen pro ženy a začátečníky. Je to poměrně příjemný a skvěle fungující automat je opravdu super. Sám nad tím dlouho přemýšlím.
Manuál není mrtvá záležitost!
Jinak je mi jedno zda manuál nebo robot či automat, ale protože mám starou vránu-tak raději manuál=několika násobně menší pravděpodobnost poruchy převodovky oproti automatua lenější sehnat druho funkční než funkční automat.
stepm: Tak potom jsem rád, že jsem ve svých jednatřiceti stará konzerva. Jízdu si rád užívám a přesně tím stylem, jaký je popsaný. Mám sportovně laděné auto, tam si prostě automat ani nedokážu představit. Jako zaprděný páprda v audině nebo meďouru bych ale nic jiného, jak automat, nechtěl. Pokud vím, že mě čekají stovky kilometrů nudy, beru automat. Ideální pro přemístění z bodu A do B. Pokud si chci kompletní jízdu užít (a to já dělám rád a často), tak bez automatu je to polovina požitku.
Kolega teď dal za opravu automatu u oktávky šedesát litrů.
Čím složitější vergl, tím hůře. A automat složitý je.
V manuálním špajzu se nemá skoro pokazit co, když se s ním zachází normálně.
Nelze jednoznačně odpovědět. Každému vyhovuje něco jiného. Oboje má svoje plus a svoje mínus.
Manuál - dám autu příkaz a auto ho v rámci technických možností prakticky okamžitě vykoná. Vhodné pro sportovní jízdu podle svých představ, kterou si chci užít, případně pro střední a těžší terén.
Automat - vyslovím přání, auto si rozmyslí, jestli si moc nevymýšlím a když usoudí že ne, tak mi po určité prodlevě vyhoví. Na větší vzdálenosti, dálnice a pohodlnou jízdu bez většího přmýšlení přijatelné. Do terénu, těžšího než polní cesta nepříliš vhodné.
Desítky let jsem měl manuál, první dokonce nesynchronizovaný. Před pár lety jsem koupil auto s automatem (v podstatě jen proto, že jsem jinou přijatelnou možnost neměl) a dodnes jsem si na něj nezvykl. Kdyby se mi naskytla rozumná možnost, vrátím se k manuálu.
Děsím se doby, kdy technika pokročí tak daleko, že nastoupím do auta, nahlas vyslovím cíl cesty a dál nebudu muset dělat nic. Jistě, pro dopravení se odněkud někam to bude ideální, ale pokud bych se toho snad dožil asi bych v tu chvíli začal chodit pěšky
.
Žijeme ve zvláštní době..
Já řídím pro radost (ale ano, nenajezdím stovky tisíc kilometrů ročně, to přiznávám) a baví mne to, baví mne i to řazení, baví mne jezdit v zimě na a ve sněhu..
Kolo mám také bez elektromotoru, mám přece nohy. Ale prý si elektrokolo kupují lídé, co se "na kole nechtějí spotit". To je přístup, kterému já osobně nerozumím. Asi jsem moc starý.
Tohle chování ale nezávisí na tom, jestli máte manuál nebo automat, ale spíš na tom, jestli máte mechanický plynový pedál nebo elektrický, na který reaguje řídící jednotka a kvůli emisím jsou tam různé umělé prodlevy.
Není totiž jediný důvod, proč by správně navržený automat neměl reagovat na plyn okamžitě. Pokud na to šlápnu, přeřazení proběhne podstatně rychleji než sekvence povolit plyn, stisknout spojkový pedál, přeřadit a zase opačně zpět. Pokud potřebuji zrychlit, stisknu plyn razantněji, převodovka přeřadí o 2 nebo i 3 stupně dolů a auto okamžitě akceleruje. V případě tzv. sportovního režimu je tato reakce ještě prudší.
Jak píší již někteří odpovídající - nelze jednoznačně říci co je lepší. Záleží na tom zdali je vůz nový či jetý, jaký je druh automatu, jaký je provoz auta či jeho využití atd. Já sám momentálně ve firemním autě mám automat a je to velice pohodlné, klidně a neunavující ježdění. V dalších svých soukromých autech mám manuál - Jeep Cherokee k tahání káry/přívěsu, Mercedes Vito - pojízdná kára a obytný vůz. Vše je poměrně staršího data, ale i tak pokud bych kupoval ojeté vozidlo, spíše bych tíhnul k manuálu. Odježděno mám cca více jak 40 roků s více jak milionem km. Pro soukromé krátké jízdy bych asi volil manuál, pro delší jízdy bych se nebránil automatu. Dceři jsem pořídil zánovní / 1 rok/8 tis km/ auto s automatem a maximální spokojenost. Pokud automat u ježděného ata, tak nechat prohlídnout odborníkem, který toto vozidlo zná a ví jak se má automat chovat. Jinak pokud bude těžší přívěs tak bývá problém u variátoru, u mechanické převododky většinou spojka a nejlepší je hydroměnič s klasickým automatem.
Jako řidič jsem s automatem nikdy nejel, jako spolujezdec ano.. Pro někoho to třeba smysl má (potkal jsem např. člověka s absolutním "nesmyslem-necitem" pro řazení), někdo jezdí hodně po městě a nechce kvedlat šaltpákou...i to lze pochopit.
Ale z pozice spolujezdce jsem se párkrát ptal řidiče (vlastníka auta s automatickou převodovkou), zda by tam i v případě manuální převodovky měl zařazenou stejnou rychlost jako zařadil v daném okamžiku automat (někdy nemyslně nízký převodový stupeň, někdy nesmyslně vysoký)..Odpověď byla "Ne, ale to si zvykneš". Nevím, ale s tím já bych měl vážně problém..
Jsem také "odkojený" manuálními převodovkami / začátek řidičských zkušeností s PS5T, V3S, Avia, RT, IFA,.../. V současné době mám vůz s automatem a přiznám se, že si to "užívám". To je firemní auto a jako soukromé mám další - starší Jeep - manuál, starší Vito- manuál. A když o víkendu jedu s tím Jeepem, tak si to užívám, dolů s meziplynem, někdy i nahoru s dvojím vyšlápnutím spojky a vůbec mi to nevadí. Většinou nikam nechvátám, kochám se / ale zatím jsem se vždy udržel na silnici/ a tak si říkám- k čemu jsou ty automaty, hlídání pruhů, bezpečnostní asistenty,... když tím 17 letým Jeepem se také dostanu všude. Ale v pondělí jedu do Olomouce, tj vstávám dříve, rychle se přesunout, během jízdy x telefonátů,... vyřídit jednání, ..kontrolní den... a odpoledne zase domů zpět cca 300 km. A to si najednou uvědomím jak je to příjemné když je v autě adaptivní tempomat, automatické přepínání světel, v koloně nemusím pořád poskakovat za 1. .. vyřadit..spojka..za 1. popojet..vyřadit... a tak třeba 15 minut. Že v případě hrozícího problému zafunguje ABS, protikolizní systěm / mám EyeSight v Subaru s dvěma stereokamerami a FUNGUJE to/,... prostě že je mi někde za zády ještě jeden trochu pomocník, který mi může pomoci v případě mého selhání. Jinak ty rychlosti - v mém voze Subaru Outback převodovka funguje velice dobře a pokud chci jiný "kvalt" tak si ťuknu o pádlo i v automatickém režimu a mám tam požadovanou rychlost / a to bez spojky, bez meziplynu, bez sundání ruky z volantu.../. Ono i s tím automatem by se člověk měl naučit řídit a VYUŽÍVAT jeho možnosti / což hodně uživatelů neumí/.
Odjakživa jsem byl příznivce manuální převodovky a automat odmítal, ale denodenní ranní dojíždění v koloně a neustálé popojíždění mě nakonec po letech k automatu dostalo. Že já vůl jsem si ho nekoupil už dřív! Ano, máte o něco větší spotřebu a možnost, že se vám to vysype, ale co se vám na autě nemůže vysypat.
Takže za mě - jedině automat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.