Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jestli můžu řídit traktor s přívěsem když mám skupinu C? Někdo mi říkal že můžu, ale nesmí celková hmotnost přesáhnout 12 tun.TAk mě poradte jak to je?Děkuji.
Jaksi postrádám smysl tohoto dotazu. Pokud jste držitelem oprávnění sk. "C", tak to samo o sobě již znamená, že ovládáte veškeré právní předpisy s tím spojené, zvláště pak zákon č. 361/2000 sb. o provozu na pozemních komunikacích, kde je tato problematika řešena. Pokud však máte znalosti jako většina odpovídajících na tento dotaz, pak je nízký stav nehodovosti jen jakýmsi zázrakem.
Jdu blejt, velebnosti!
cyrile, nedivím se Vám. Kdybych nebyl tak lakomý, šel bych s Vámi, ale večeře byla OK a ta za to nemůže.
Nikdo nejsme dokonalí a tak chápu, že právní povědomí většiny populace je na nevalné úrovni (to aby si advokáti mohli diktovat výše odměn), ale horší je, když svoji nevědomost hrdě hlásáme na veřejnosti a cítíme se uraženě když se prosadí jiný a hlavně správný názor. Musíme však brát život tak jak je a s humorem se nad jeho nedostatky povznést.
Dobrý den.Na samotný traktor bez vleku postačuje oprávnění sk. C . Tato skupina je určena pro řidiče vozidel nad 3.5 t. max, přípustné hmotnosti.Zdroj -Autoškola Nosek. Právní servis.
doplněno 13.05.10 19:36:Nebo C+E. ridicske-prukazy.info/...
jehož maximální technicky přípustná hmotnost nesmí přesáhnout 750 kg (přípojného vozidla)
Tak to napíšu ještě jednou a přehledně, pro ty méně chápající...baví mě to, přiznávám..ŘP skupina "C" opravňuje mimo jiné i k řízení traktoru, ale přípojné vozidlo traktoru v tomto případě může mít maximální technicky přípustnou hmotnost 750kg, tedy lze připojit traktorový vlek kategorie OT1. Kdysi se skupina "T" psala do ŘP automaticky po absolvobání zkoušek skupiny "C", dnes platí jiné členění kategorií vozidel a na "čisté" T-éčko se musí dělat zvlášť zkouška, protože k traktoru lze připojit nejen lehký vlek do 750 kg, ale i přípojná vozidla kategorie OT2, OT3 nebo OT4, t.j. i těžké vleky vážící například 10 tun...a to je rozdíl a kombinace traktoru a těžšího přípojného vozidla než 750kg neodpovídá definici motorového vozidla na které se vztahuje ŘP skupiny "C"...na tyto kombinace trakoru a těžších vleků než je vlek do 750 kg se proto "C"-éčko nevztahuje...Řešením může být také kombinace skupin C+E, pak lze řídit traktor a připojit i ten nejtěžší vlek...Předpokládám že teď je to už všem těm co neznají zákon č.361/2000 Sb. jasné, a pokud není, vy nechápající , vraťte se zpět do autoškoly...
Tož úředníku díky za upřesnění. Jak píšete -já dostal T čko automaticky k C čku,nikdy jsem ho nevyužíval-tudíž se nezajímal ani o nějaké změny v vyhláškách. Vím,že jsem za traktor mohl připojit cokoli,což se zdá,že platí stále. Pěkný den.
doplněno 14.05.10 09:34:a přečtěte si to původní vlákno,na které jsem reagoval
původní vláko jsem četl, čerpal jsem informace z platného zákona č.361/2000Sb., kde je řešena problematika skupin řidičských průkazů, a také ze zákona č.56/2001Sb. a Vyhlášky č.341/2002, řeší se tam technické problémy, rozdělení vozidel do kategorií a další čpenění podle hmostnstí, rychlostí, počtu kol a náprav a dalších znaků...atd...Stávající legislativa se přizpůsobila té evropské, kde je rozdělení kategorií vozidel podrobnější než to původní u nás, proto došlo i k postupné změně ve skupiných ŘP...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.