Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
loni jsem si ničeho nevšiml, teď budu přezouvat na letní a koukám, že jsou popraskané. Všechny na stejných místech.
je to normální po třetí sezóně? Kola v 2019 kupována nová..
Ještě doplním, že takto popraskané jsou jenom z jedné strany - z té vnější a nestejnoměrně. Z vnitřní strany vypadají pěkně, jsou bez prasklin. O sezónu déle mám letní pneu Fulda, ošetřuji je stejně jako ty zimní a jsou jako nové..
Mám taky Nokiany ( z Ruska) šest let a v pohodě. Že jste je kupoval v 2019 nic neznamená, dejte sem foto DOTu té popraskané gumy, to je důležitější než rok nákupu.
já bych tedy fotky s DOTem poslal na nokiantyres.cz/... - ať se k tomu vyjádří... to fakt vypadá na 15ti leté kousky - tam byla nějaká chybička...
Normální to není. Já mám Nokiany oblíbené, dobře se na nich jezdí, zrovna včera mi přišly letňáky na Pažouta, už mnoho sad jsem ojezdil. Je ale pravda, že při těch nájezdech co dělám, mám sadu na jednu sezónu, takže se stárnutím gum nezabývám .
Ale posílám foto, jak vypadají šetileté Nokiany z manželčina městského iX20, přičemž přiznávám, že moc vzorný ve skladování kol nejsem, normálně je naskládám do komínku na půdu, takže v létě jsou celkem v hicu.
U těch Vašich gum je dost divné, že to popraskalo přesně v místě styku běhounu a bočnice. Napadá mě chyba huštění, chemický vliv, nebo UV. Každopádně mě toto žádná guma Nokian neudělala.
Možná za dva až 3 roky přidám zkušenost-letos jsem zakoupil na svou C5 a předloni na synovo C4 -tedy koupena na podzim v akci a zzačal na ni jezdi v dubnu, vloni . Mám je skladované pro změnu v panelákové sklepní kóji taky na sobě,ale s tím že až donedávna tam byli na sobě 3 sady kol.
Dobrý večer.
Trochu rozvířím vody ohledně místa výroby.
Nokian WR D3 205/55 R16 91H. Made in Finland 33/17 (tzn. 5 let, po cca 4 letech ale už teoretisky ztrácí pružnost).
Vůz Toyota Auris Touring Sports Executive, r. v. duben/2018. Najeto 52 tis. km (cca 35 tis. km letní Continentaly, 17 tis. km zimní Nokiany)
Praskliny jsem objevil dnes, když jsem pneu vytáhl ze sklepa, s tím, že jsou pouze na sadě pneu, které byly v roce 2018 a 2020 na přední nápravě, 2019 a 2021 na zadní nápravě. Druhá sada takové praskliny nemá. Pneu každý rok nastříkané silikonovým olejem a uskladněny na svislém stojanu s mezerami (pneu neleží na zemi ani jedna na druhé).
Nokiany jsou na první pohled skoro nejeté a mají boční běhoun rozpraskaný, Continentaly jsou po 35 tis. km. sice téměř total sjeté, ale běhoun a bočnice vypadají stále jako nové, takže je možné, že na to má vliv i ono "nepoužívání", kdy podobný jev jsem zazanmenal na pneu od horského kola, na kterém jsem nejezdil. To že byly naposledy na zadní nápravě by tomu i nasvědčovalo (v kufru vozím většinou 600l vzduchu).
Pro porovnání přikládám foto zimních Nokianů i oněch letních Continentalů. Na Nokianeh jde vidět i nekvalita v podobě zatečeného mat do dělící roviny formy v podobě blány, takže to sice je Made in Finland, ale nedělám si iluze, že v tom má prsty nějaký Fin u stroje.
Při výběru nových pneu se obloukem vyhnu zimním Nokianům z Ruska i Finska, ale s čistým svědomím znovu koupím letní Continentaly Premium Contact, které jsem oboje "dobrovolně" vyfasoval před více než 4 lety u dealera Toyoty.
Ty gumy vypadají jak 20 let staré a to fifma Nokian snad ještě ani neexistovala. Přesto bych se podíval na rok výroby (měl by na pneu být). Normální to rozhodně není, ale reklamovat to už je pozdě.
V Rusku je výrobní závod větší než v samotném Finsku. Měl jsem a i rodina několik sad Nokianů mnoho let z Ruska a bylo vše v pohodě.V dnešní době se jinak vyrábí zmetky snad všude a je to štěstí.
Já mám také Nokiany (na pohled asi ty samé) už 6 roků a naprostá spokojenost, žádné rozpraskání.
Asi také záleží dost na tom, v jakých podmínkách se používaly a jak byly huštěné.
Já jezdím po běžných silnicích, většinou s asfaltovým povrchem, ale také s výtluky, v SM kraji. Příští rok je už nechám na dojíždění přes léto.
Ježděné jsou po městě a cca 2x za měsíc 50km tam a zpět.
Uskladněné jsou ve sklepě, v obalech, ošetřené prostředkem na pneu. A to i během sezóny, když auto myju a vysávám, ošetřím karoserii i pneu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.