Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo postupuje správně

Od: slavo® odpovědí: 24 změna:

Řidič přijíždí ke světelné křižovatce kde odbočuje doprava na šipku, ale po odbočení má dva pruhy v jednom směru jízdy a po cca 150 metrech odbočuje doleva.

Někteří při odbočení přejedou hned do vzdálenějšího pruhu a někteří do bližšího a hned po odbočení přejíždějí do levého.

Sám tudy cestu nemám, ale jezdím kolem tak to vidím a nejsem si jist zda obě varianty jsou správné.

Je to ve městě.

doplněno 20.04.22 11:08:

Tak vidím vybrání pruhu při odbočení vpravo oba názory.

Před několika lety se to stalo mému bývalému kolegovi - ten sice odbočoval vlevo a ten protijedoucí si vybral nejvzdálenější pruh. Naštěstí došlo jen na troubení a toho co odbočoval vlevo následně zastavila policie a tvrdila mu, že ten co odbočoval vpravo si mohl vybrat libovolný pruh a on mu musí dát přednost.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Oba postupuji spravne.

Ridici odbocujici v krizovatce maji moznost si vybrat, do jakeho pruhu se za krizovatkou zaradi.

Ten, ktery si vybere pravy pruh pak samozrejme musi dat znameni o zmene smeru jizdy pro prejeti do pruhu leveho - pokud tam vzapeti chce prejet.

-

Tato moznost vyberu je potencionalne nebezpecna situace pro vozidla odbocujici z protismeru, ktere davaji prednost, ale muzou ziskat mylny dojem, ze vsechna vozidla odbocujici vpravo se zaradi do praveho pruhu a rozhodnou se tedy necekat a pouzit levy pruh. Pak se muze stat, ze nekdo z odbocujicich vpravo se rozhodne pouzit levy pruh a nehoda je na svete.

A když ne nehoda, tak troubení a rvačka. Nedávno jsem byl svědkem. :)
Na druhou stranu, to možné přejetí do vzdálenějšího pruhu často dost snižuje průjezdnost. Asi by stála za úvahu změna, že tam, kde výběr pruhu nemá opodstatnění, se těsně za křižovatkou namaluje cca 6 m plné čáry, a tam by volba pruhu nebyla možná.

edudant
hodnocení

3x
Není to správné. Při odbočení musí řidič odbočit do svého, v tomto případě do pravého jízdního pruhu a následně, teprve po řádném dání znamení směrovým světlem a za dodržení ostatních pravidel pro přejíždění do vedlejšího jízdního pruhu, se do tohoto připojit. Toto lze samozřejmě provést ihned po odbočení, nelze ale odbočit vpravo přímo do levého pruhu.
re4zon
Kdyz tam neni vodici cara, muzes odbocit do kterehokoliv. Jezdim denne pres krizovatky, kde presne to co tvrdis hromada lidi praktikuje (nedani prednosti protijedoucim pri odobocovani vleco) a jeste se divi, kdyz dostanou trubku..

@edudant: Nesmysl, můžeš si odbočit do kterého chceš, pokud tomu nebrání například vodorovné značení.
Ostatně - píšeš, že řidič "musí". Na základě čeho? Dolož to!

edudante, to platilo při minulých vyhláškách, teď to již není stanoveno.

petrg

Nevim kdo mate pravdu,ale nás učili v autoškole že v křižovatce se nesmí přejíždět z pruhu do pruhu..Takže pokud jel v pravém pruhu,tak z křižovatky musí vyjet zase v pravém pruhu.

edudant
Takto je to správně. Sice se jedná o odbočení vlevo, principiálně je to ale stejné jako při odbočování vpravo. Červená linka je odbočení špatné.
Kdo postupuje správně

Ale to popisuje úplně jinou situaci, nežli byl položen dotaz.

edudant
§12 odst. 8 zákona 361/2000 Sb.
(8) Nejsou-li jízdní pruhy na vozovce vyznačeny, rozumí se pro účely odstavců 3 a 5
jízdním pruhem část vozovky dovolující jízdu vozidel jiných než dvoukolových
(motocyklů) v jízdním proudu za sebou.

Ty v tom teda máš hokej, Edudante.. Ty jsi nějaké děcko?

re4zon
Kdyz nekdo nevi, ktera strana je prava, tezko se s nim bavit o doprave..
edudant
Četl jsi můj příspěvek celý? Vím, že tazatel se ptá na odbočení vpravo. Na internetu jsem našel pouze nákres znázorňující odbočení vlevo, ale principiálně je to stejné. Z pravého pruhu po odbočení do pravého a z levého do levého. Následně lze přejet z jednoho pruhu do druhého. Samozřejmě po daném světelném znamení o změně směru jízdy. A neurážej, prosím.

edudante, mýlíte se, nebo vysvětlujete jinou situaci.

Jedu na vozovce v jednom pruhu, odbočuji na křižovatce vpravo (klidně i vlevo), kde na vbozovce je více pruhů. Můžu si vybrat, do kterého odbočím, za dodržení ostatních podmínek.

Nikde v předpise není psáno, že musím odbočit jen do pravého pruhu.

Na to se ptal tazatel.

petrg, špatně jste to pochopil v autoškole. Není to tak, jak píšete. Řidič nemění pruhy, jen z jednopruhové najíždí na vícepruhovou a může si vybrat, do kterého pruhu najede.

Na obrázku jsou dva pruhy vjezd do křižovatky a 2 pruhy výjezdní. Mám ten dojem, že původní dotaz byl ale na 1 pruh vjezd a dva na výjezdu- a to je dost rozdíl.

Ano, pane Ivane, máte naprostou pravdu.

edudant
Tak já nevim. Kopírují od tazatele:(... ale po odbočení má dva pruhy v jednom směru jízdy a po cca 150 metrech odbočuje doleva.
Někteří při odbočení přejedou hned do vzdálenějšího pruhu a někteří do bližšího a hned po odbočení přejíždějí do levého.)
Z toho mi vychází, že vozidlo již odbočilo a tazatel se ptá, zda může rovnou do levého pruhu.

Z toho mi vychází, že vozidlo již odbočilo a tazatel se ptá, zda může rovnou do levého pruhu.

špatně pochopeno.

Tazatel se ptá, při odbočení, do kterého pruhu má zajet. Je jedno, do kterého zajede..Páč po odbočení je to je jízda v pruzích a nezmińoval by odbočení. Předtsatve si autobus s vlekem. Vlek je ještě před křižovatkou a předek autobusu směřuje do některého pruhu.

re4zon
hodnocení

1x
Na to nejsou zadne nazory, pouze zcela jasna pravni uprava. Bud je tam cara urcujici kam se mas radit, nebo neni a muzes se zaradit kamkoliv.

hodnocení

0x

nejsem si jist zda obě varianty jsou správné.
Ano, jsou správné, páč zákona 361/2000 nestanovuje tuto situaci a neřeší to. Oproti dřívějším předpisům.

Ve druhém odstavci má policie naprostou pravdu.

Zajímalo by mě, které předchozí předpisy máte na mysli. Kam mně pamět sahá, nic mi to neříká.

Tuším, že to byla vyhláška 80, nebo 100. Jen vím, že to tak bývalo...

20.04.22 12:56

Nebývalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]