Nejste přihlášen/a.
dobrý den, prosím jaká má být provozní teplota mtooru tj motoru zahřatého např pri jízde po dálnici? Jedná se o Citroen benzín 1.6 motor NFU...
ručka budíku ale i dianostika (tj hodnoty s kterými pracuje ŘJ) ukazuje jen 80-82 st to se mi zdá málo, při velkém zatížení max 84 st...termostat dle katalogu má otevírat při cca 89 st...
při zastavení napr na pumpě cca 5 min a následném nastartování je taplota najednou cca 95 st..
diky moc zda to vypadá na zavzdušnění nebo vadný termostat...
0x
Nebál bych swe říce, že provozní teplota motorů je stejná ať jde o motor od PSA, od R obou F ,nebo koncernu VW. Na LFY, 1,8i16V 81kv mi už při budíkové teplotě spínala sahara, tedy správně vrtule na chladiči., přičemž třeba s motorem RHY -2,0HDi90 jsem přískoky po slovutné D1 bez vrtulí na chadiči (nefungovala klima, ani ventilátor a ani za prase jsem se nedostal na to abych je sundal a vyměnil, včetně relátek) a teplota se jen jednou , budíková, přiblížila ke stovce-červeně značené pole bylo od 115°c.
"při zastavení napr na pumpě cca 5 min a následném nastartování je taplota najednou cca 95 st."
Toto je asi docela normálnímáte motor na provozní a najednou jej chcípnete, a motor NFU nemá pak nucený oběh kapaliny po vypnutí zapalování (prý se to u některých montuje , stejně jako i po totmose roztočí vrtule chladiče) =chl.kapalina přestane cirkulovat a její teplota v hlavě stoupne. Jinak tím odvzdušněním nic nepokazíte. Některé motory od PSA mají odvzdušňovací šroub na chladiči , na hadici do topení a na termostatu a začít chladičem (pokud má!) ale je nutné zahřát do oetvření termostatu! Na toto je dobré (asi nikdo nekupuje drahý originální přípravek na toto) využít petku a utěsnit ji do nalévacího otvoru (chladič-expanzka-na BX, P-106 a X1 byla integrovaná do chladiče!), nalít kapalinu a postupně na horkém odzvdušňovat-hlídat hladinu v petce, je to jednodušší než hlídat vodu v chladiči-expanzce.
Ještě doporučím i přes diagnostiku použít nam měření externí teplopměr-kecá li čidlo-ŘJ přece bere data z čidel!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.