Ahoj, půjčil jsem někomu auto a hlupák mi místo zařazení 3 dál 1 a rychlost byla nějak kolem 30-40km/h, auto logicky cuklo a mělo vytočený otáčky na 1 stupeň okolo 6-7tis, co jsem si pak všiml nevím jestli nebylo i víc v první moment, max je 8000, co hrozí při tak vysokému stupni otáček? Samozřejmě pak bylo přeřazeno na 2, ale pár sekund to trvalo, takže auto jelo skoro u maxima neli maximum
Ale no tááák, berte to trošku s humorem. Vy jste nazval sestřičku hlupákem... To ze mě promluvily zkušenosti, přesně toto jsem zažil, když mě za mlada ukecala kámoška...
Řekl bych, že pokud to přežilo ten moment a teď se to chová normálně, nic se nestalo. Tedy krom toho, že kdyby ten motor měl nožičky, nakopal by mu prdel. Mohl to odnést třeba rozvoďák, ale to by buď vůbec nešlo nahodit anebo by se ten motor choval divně.
bvkkn
No zda se mi vše normální, nikde nic nesvítí. Maximálně se mi zdá že auto víc rve při zrychlení a méně táhne, ale možná jsem jen paranoidni, subjektivně si říkám něco co tak bylo vždycky. Jen nevím jestli zas auto dávat někam na servis... Auto má teď komplet nový rozvody
bvkkn
Jak by se choval motor divné? Zvuk se mi zdá stejny
Pokud ti nepřeskočil rozvodový řemen či řetěz, což zřejmě nepřeskočil... Tak se nic nestalo...
bvkkn
No po té situaci jsem si auto hned vzal a ujel s ním 20km domu, rychlosti do 120 jsem jel. Dojel jsem normálně, jen subjektivně jsem asi paranoidní že mi auto víc rve a méně táhne, ale nic nesvítí a zvuk motoru při stání je asi stejnej
Je to šok pro rozvody, hřídel(e) mají svoji setrvačnost + odpor rozvodů a najednou to musí akcelerovat na více než dvojnásobné otáčky za zlomek vteřiny. Často to řemen nevydrží a motor se tzv. potká, písty narazí do ventilů a celé se to zničí. pokud se toto nestalo, pak je namístě přinejmenším kontrola rozvodoveho řemenu. Pokud je načatý, nijak se to neprojevuje, jen prostě jednou přeskočí nebo rovnou prdne.
nic, jinak auto se pujcuje jen za odmenu opacneho pohlavi, pak clovek pretrpi i na triproudovce na sedadle spolujezdce 15minut 100km/h na trojku a usmivat se falesne jak ji to jde
Když to motor přežil tak se nic nestalo. A ten větší hluk potom, to jen slyšíš trávu růst
Pokud se motor takhle násilně přetočí nad max. otáčky, tak od určité výše se nestihnou zavřít ventily a potkaj se s pístem tj. rozm...dá se to a nejede. Ale to nastane spíš tak kolem 10000 a víc, záleží co to je za motor.. Skočení rozvodu je nepravděpodobné, to leda u rozvodu těsně před smrtí kdy např. ozubení řemenu už visí na vlásku a rychlé roztočení byla poslední kapka..
Občas vytočit (komplet prohřátý) motor k omezovači naopak prospívá.. Akorát ne vrazit tam za 1 při 40 kmh (docela šikovná, v rychlosti tam jednička obvykle moc zařadit nejde
bvkkn
Rozvody byly právě dělaný nové před 10 dny... Proto jsem z toho nasranej, i z toho subjektivního pocitu většího hluku motoru či menšího tahu, já nevim, asi jsem paranoidní pokud auto jede... Člověk udělá dobrou věc, rodina ho přemluví ať ji to půjči a ona posere takovou trivialnost. Co na to. Taky si říkám jestli nespálila spojku nebo neznicila kolečka převodovky, ale nemůžu vysloveně říct, že cítím nějakou velkou chybu
V dotazu stojí - rychlost 30 až 40, ne dvojka vytočená na 6000.
break
On se vyráběl G6 bez turba?
bvkkn
Vždyť ano, rychlost byla určitě 40km/h, já beru jen co jsem okem stihl vidět v tu chvíli co se stalo, nekoukal jsem na otackomer neustále, a místo ty 3 dala zpět 1
break
Jako majitel asi víš, že otáčkoměr je cejchován bíle do 5000
Tak znovu - které osobní auto na jedničku při 40 km/h točí 8000 otáček?
Nebo jinak - kterému osobnímu autu vadí jet krátkodobě na jedničku 40 km/h?
bvkkn
No jezdit v Cervenym poli není zdravé, vždyť už to tu plno lidí psalo, vytocim rychlost na 2, abych mohl zařadit 3, ale strčím tam namísto toho 1, otáčky u 2 byly na 5-6 tis, takže logicky při 1 musely vyskočit ještě výš a pár sekund trvalo než jsem viděl, že dala spatnej převod aby zařadila aspoň zpět 2. Samotnymu ne napadlo že to mohlo utrhnout řemen a rovnou by byl motor KO. Ale zda tam nemůže bejt něco jiného zničeného. Jinak golf 6 hatchback se dělá i bez turba, 1,4 není jen tsi.
break
Motor je na to stavěné. Dlouhodobý udržování vysokých otáček je když ti mizí gumy, vaří brzdovka a mizí benzín...
Co by se mělo stát? Vždyť auto jezdí každé 2 roky na emise a tam mu při volnoběhu několikrát dupnou na plyn až do přeběhových otáček, aby změřili kouřivost.
bvkkn
Tak toto je ale rozdíl volnoběh a rychlost, na volnoběh není zaprazena spojka, převodovka a remen
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.