Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nespouští se sahara

Od: jarin* odpovědí: 3 změna:

Zdravím,

měl bych dotaz, mám Alfu 147 JTD, je tam jeden ventilátor na chladiči. Začal jsem ho zkoumat, protože jsem měl pocit, že mi nechladí klimatizace, nevím, jestli to funguje na všech autech stejně ale zde jsou moje poznatky. Nutno předeslat, že motor se zahřívá normálně, drží teplotu jak má.

1. Po dnenší 26km jízdy, kdy ručička po nějakých 5km jízdy ukazovala 90, takže když jsem dojel domů, určitě jsem měl vše zahřáté, tak se ventilátor netočil.

2. Když jsem včera dojel domů se zahřátým motorem a pustil klimatizaci, tak se do dvou minut větrák roztočil, běžel tak 30 sekund, pak se na 15 sekund zastavil a pak se rozběhl znovu.

3. Když jsem nastartoval motor a pustil klimatizaci a nechal ho klapat za studena tak se taky ventilátor nespustil (to bych asi považoval za normální)

Co se týče 1. bodu, tak vím, že ventilátor pouští řídící jednotka a ne budík, takže když budík ukazuje 90, v realu to může být 83 třeba. Ale stejně mi příjde zvláštní, že se nespustí, nebo v případě zapnuté klimatizace a zahřátého motoru se spustí a zastaví a pak znovu spustí.

Máte někdo nějaký tip?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Některá auta mají až 3 termostaty kde každý může spustit saharu. Alfy neznám ale nejjednodušší řešení je najít je a změřit jestli při té teplotě přes 90 není mezi jejich kontakty vysoký odpor..To by znamenalo že termostat nesepnul.

asd1
hodnocení

0x

Pokud se sahara nemá spoustit vždy současně se spuštěním klimy (i za studena, a pozor u spousty klimatizací se klima nespustí při mrazu), tak je vše OK.

Teplota na budíku a skutečná teplota z čidla se může lišit, většina novějších aut na budíku ukazuje "vypočítanou" teplotu a ne hodnotu z čidla.. To aby řidič furt nečuměl na kolísající ručičku *smich*

Tak pro zajímavost u některých vozidel se sepne sahara třeba až při 106°C... Třeba Mondeo V6 2,5L, 3L. Ale viděl jsem to i u jiných aut..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]