Nejste přihlášen/a.
Nabíjel jsem trakční gelovou baterii (záloha pro napájení kotle) chytrou nabíječkou (z Lidlu ULGD 10 A1). Nabíječka má tzv. zimní mód pro nabíjení v chladných podmínkách+pro nabíjení AGM baterií, ale ten jsem nezapnul, nabíjel jsem klasickým modem pro obyčejné baterie proudem 5A. Píšou že nabíječka je vhodná pro AGM, gelové i kalciové baterie.
Co myslíte, nabíjel jsem dobře? Potřebuje gelová baterie klasický neob AGM mód, čím se módy můžou lišit?
Díky za informaci
Módy odlišují konečné napětí, které baterka dosáhne.
AGM má až 14,7V tuším, jinak normální max 14,2V.
Gelák není AGM!
Gelák má elektrolyt jako pastu a AGM má ten tekutý elektrolyt nasáknutý v rounu skelného vlákna.
Koncové napětí bývá na geláku napsáno, kdy jsou hodnoty pro udržovací zálohovací (to je to menší napětí) a dobíjecí (to vyžší). Udržovací napětí je k vůli UPS záložním zdrojům, které je neustále krmí a za cca 3 roky odejdou.
Oba jsou VRLA, protože plynují.
Lidl nejede stále proudem 5A. Ona se velice rychle přepne do 0,7A a tím pak i končí nabíjení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.