Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pneumatický rázový utahovák

Od: julek odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, chtěl bych konzultovat jednu záležitost ohledně pneumatického utahováku. Mám nový koupený, podle prodejce profi stroj - Hazet, povolovací moment max 1200 Nm. Kompresor nastaven dle požadavku výrobce utahováku na 6,3 bar, hadice vnitřní pr. 10mm. Výtlak kompresoru 250 l/min, 2 píst. Kola na podzim utažena na 120 Nm. Přitom tento utahovák nepovolí ani jeden šroub. Půjčil jsem si z práce utahovák noname s momentem max 600 Nm a ten také ne, jen pro ověření. Vzduchu je v nábodě dost, kompresor ani nespíná, takže tlakem to nebude. Pokud kola povolím pákou, což jde hladce a zpět utáhnu tak na 80 Nm, oba už povolí. Přijde mi divné, že by to 120 Nm neutáhlo. Než se odhodlám k vrácení nebo reklamaci, chtěl bych mít jasno. A také zda by mi pomohl třeba silnější 2200 Nm a více. Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

1x

6,3 bar musí být tlak provozní, ne statický, a měří se těsně před nářadím, ne na regulátoru u kompresoru.

asd1

Tam bude problém v redukčáku - je malej a nepustí dostatečný průtok, na utahováku v akci budou tak 2 bary... Na zkoušku vyhodit redukčák napojit napřímo nebo rovnou koupit větší..

jenda22
Presne tak. Ja man vystup 9 bar. Vystup z nadrze naprimo. Utahovak musi pri spusteni steknout, ne se vrtet. Pri utahovani nikdy na utahovaku plny moment! Staci 3.

007cz
hodnocení

0x
Úzká hadice, málo vzduchu.
julek
hodnocení

Jak píšu - hadice splňuje požadavky.

Jak může být málo vzduchu, když se ani nezapne kompresor?

007cz
Nezapne kompresor..no právě, nezáleží jen na tlaku ale i na množství, nemusí to být hadicí, třeba nějaký redukční ventil, neznám detaily.
julek
hodnocení

Nezapne, protože není vzduch potřeba. Max je 10 bar, spínání 8, ventil nastaven na 6,3, zásoba 200 L o tlaku mezi 8-10 bar

007cz
Utahovačka potřebuje určité množství vzduchu, dle mého se jí z nějakého důvodu nedostává. Jak velká je zásoba v kompresoru je celkem jedno.
julek
hodnocení

Dobrá, ale proč by se jí nedostávalo? Hadice je navíc krátká, zkoušeno i s hadicí 13 mm x 7m.

Zkoušel jsem i na tlaku 8 bar - stejné

007cz
Asi tam máte nějaký redukční ventil, zkuste tu vaši utahovacku v práci, kde vám ta pracovní funguje.
julek
hodnocení

Nemám jiný. Pouze ten součástí kompresoru, který je nastaven na 6,3, resp. při testu i na 8. Pokud natočím 10bar, také beze změny

007cz
Asi takhle, tento utahovák potřebuje 184l za minutu, kolik ten váš? Splňuje kompresor s ventilem tyhle podmínky?
ahprofi.cz/...
julek
hodnocení

můj má 160 l/min

kompresor Pístový kompresor/...

co povoluji, než se začne utahovák a ořech hřát (víc jak minutu to nechci dráždit), tak kompresor ještě nezapne aby dofoukal úbytek

007cz
Pořád mi vychází, že do utahovacky jde z nějakého důvodu nedostatečné množství vzduchu.

hodnocení

0x
Máte tam přimazávač oleje?

krtek6
hodnocení

0x

a nebylo by jednodušší si pořidít AKU utahovák? :) Spousta lidí používá ten černý z Lidlu...mě se taky zamlouvá, ale chtěl bych vidět kvalitu a výkon po x letech a ne když je to novy

Když už vyloženě do dílny, tak bych sáhl spíše po elektrickém do zásuvky.
Každopádně pokud má někdo poradny kompresor a rozvod vzduchu, chápu, že ho chce využít.
krtek6

já to chápu, je mi to jasný...já to zase beru z pozice přenositelnosti, užitečnosti a variabilnosti použití...přece jenom rázový utahovák je dneska taková mantra, že se hodí na všechno..a tahat se kvůli tomu s kompresorem a nebo šlauchem není to pravé ořechové...*nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]