Nejste přihlášen/a.
Když necháš skútr na stojanmu a zadní kolo musí být ve vzduchu, tak můžeš zkusit "přidat plyn" a mělo by se ti roztočit zadní kolo.
Když nabíječka střídavě bliká červeně a zeleně, tak může signalizovat nějaký problém na bateriích.
Možná by stálo za to baterie odkrytovat a pomocí klasické nabíječky na 12V každou baterii samostatně připojením nabíječky přímo na svorky baterie (pozor na polaritu). Takto bys mohl zjistit jestli je vadná pouze jedna baterie a nebo jsi baterie odrovnal všechny, protožes je během zimy neudžoval v nabitém stavu.
Je vidět že se v tomhle také moc neorientujete. To jste mohl už rovnou jmenovat i Lithiovou baterku do hodinek. :D To že je nějaká baterie lithiová, tak ještě neznamená, že jsou všechny stejné. Obzvláště když ty pro automobilový průmysl jsou silně nedostatkovým zbožím. A ani ty v elektromobilech nejsou všechny stejné. Tesla má baterie úplmě jiné, jako třeba Nissan. A Nissan Leaf má také jiné složení baterií než Leaf 2gen.
Dlouhodobě připojenou baterii na nabíječce nic nezískáte. Inteligentní Li-xx nabíječky si v první řadě měří celkové napětí akumulátoru a na každém článku zvlášť. Pokud je někde problém, tak ani nezapnou nabíjení. Pokud by jste ale přesto nějakým způsobem zahájili nabíjení a jeden článek by byl silne podvybitý, tak dojde k přebíjení ostatních článků a pasivní balancer vás nezachrání. Přebité Lithiové články pak velmi rády vybuchují a hoří! Výrazně tedy nedoporučuji takovéhle amatérské hrání si s akumulátory.
Zkontroluj pojistku/ky a jestli máš "policajta" stojan, tak je tam bezpečnostní spínač proti rozjetí, tak zahýbej parkrát tím "jednoduchým" stojanem nahoru a mírně dolů. Spíš to vidím ale na baterii/e.
Baterii máte silně podvybitou. Nejspíše z důvodu špatného zazimování. S největší pravděpodobností je tak již na odpis. I pokud by se vám ji ještě podařilo probrat k životu (záleží na tom jak moc je aktuálně pod minimem), tak již s notně zmenšenou kapacitou. Nedoporučuji ale nějak experimentovat s akumulátorem pokud jste amatér a nebo nemáte na to patřičné vybavení. Při delším nepoužívání se doporučuje mít Lithiový akumulátor nabitý ideálně na 70% - 80% a odpojit jej. I při vyplém stavu bývá malý stálý odběr, který vám baterii dokáže časem vymlátit. Na to že vám svítí světla a fungují blinkry se nespoléhejte. To jsou věci které umírají až jako úplně poslední.
Zajeďte si tedy do servisu kde se vám na to kouknou a případně si objednejte nový akumulátor. O ten se už starejte lépe. Tohle jsou dost drahé zkušenosti.
Dobrý den,
pokud je dotaz stále aktuální, mohu věcně odpovědět. Právě se u mě totiž naprosto shodně událost s baterkou po zimě projevila.
M.
Zdravím, já si nevšiml, že mně neodpovídá Rastislav, tak pardon .
Jinak jsem vše popsal, tak kdyby někdo něco potřeboval doplnit, rád to udělám.
Zdraví M.
Ok, takže zkusím vše popsat podrobněji i s fotem.
Předpokládám, že se jedná o olověnou baterií PB-48V, 20Ah, k elektroskútru RACCEWAY E-FICHTL.
Stala se mně nyní shodná událost, že jsem chtěl nejprve vypnout alarm dalk.ovladačem, ale bohužel žádná odezva. Zapnul jsem klíček do skříňky, otočím, displej probliknul a nic. Bylo zřejmé, že je baterie vybitá.
Takže jsem ji zkusil nejprve nabít v motocyklu (skútru). Nabíječka však jen problikávala střídavě zelenou a červenou ledkou. Nechal jsem nabíjet asi 2 hodiny, avšak stále stejný problém, ledky problikávaly a nabíjení se nekonalo.
Vyndal jsem tedy akumulátor z motocyklu a zkusil nabít přímo do zástrčky na akumulátoru, kterou jsem odpojil od motocyklu. Bohužel, stejná odezva na nabíječce. Proto jsem vzal připravený kabel - běžný pro síťové napájení, viz foto a změřil napětí mezi kolíky. Napětí bylo 20,5V. Což znamená značné podvybití. Pozor - nestrkat tento kabel do zásuvky, sloužil jen pro měření !
Akumulátor jsem rozebral - horní plastový kryt - 8 šroubků. Zjistil jsem následovně, že akumulátor se skládá ze čtyř aku, každý 12V 20Ah, viz foto. Nezbývalo, než je rozpojit a odnést jednotlivě domů z garáže, neboť celý aku váží cca 30 kg. Co je však hodně negativní, že namísto nějakých 12V mají každá něco málo přes 5V.
Nyní je každý zvlášť (12V 20Ah) nabíjím nejprve sériově s žárovkou z trafa, neboť žádná nabíječka, která má automatiku, nabíjet nezačne. Asi po 2 hod. již napětí na aku stouplo něco přes 11V, takže je jednotlivě dávám na aut. nabíječku. Zdá se, že se aku chytí, avšak zatím nevím, jakou budou mít kapacitu. Dám vědět.
Došlo tedy k vybití aku díky aktivovanému alarmu, jehož obvod odebíral nějaký proud v řádu mA, avšak přes celou zimu, což dokázalo aku řádně vybít.
Zkusit prohnat desulfatací, ale tipuju že dlouhodobé vybití = smrt = shánět novou baterku...
Sulfatace elektrod..
Jak jsem zmínil, dám vědět, jak moc to ovlivnilo kapacitu aku.
Všechny 4 aku jsem nabíjel aut. nabíječkou 3A na stejnou úroveň, aby byly zformovány (nikoliv zformátovány), jelikož jsou následně zapojeny do série. Daly by se pak ještě v tomto zapojení trochu zformovat proudem - desetinou jejich kapacity.
Teď jsem je tedy sestavil a zapojil do série, jak bylo původní zapojení. Originální nabíječka začala pracovat správně. Nabíjí proudem 3A, svítí zelená.
Jaký vliv a jaký bude pokles kapacity, zatím nevím. Dám vědět.
Zdraví M.
Takže zkompletováno, sestaveno, namontováno. Skútr jede . Nevím zatím jak daleko a jak dlouho. Uvidí se.
Orig.nabíječka nabíjela ještě cca 3 hodiny, pak přepla na udržovací provoz (zelená led). Všechny 4 aku byly téměř na setinu vyrovnány na napětí 13,7V. Skútr je tedy v garáži a hlavní jistič pod sedadlem je vypnutý, pro jistotu.
Tož tak, dám vědět . Snad tato zkušenost a rady poslouží i dalším.
Zdraví M.
stačí na baterii sundat krytku a na každém článku je gumové víčko. stačí ho sundat, změřit vlhkost, namíchat nový elektrolyt poměr destilovaná voda s kyselinou sírovou a dolít články a nechat odkryté a nabít obyčejnou nabíječkou (nesmí se použít chytrá nabíječka) a hlídat nabíjení. Bude sice trochu bublat, ale to je normální. po nabití přebytečný elektrolyt z baterie slít, aby byl elektrolit zároveň s elektrodami a potom baterii vybít a znova nabít. zašpuntovat a krytku zase zalepit. Baterie opět funkční.
Rád bych se mýlil, ale asi Vám p.-Rastislav neodpoví. Od vložení dotazu se poté vůbec neozval, navíc nelze ani poslat VP páč není registrován.
Proto Vam musím sdělit, že jste jeden z ála která popsal problém ale také i poskytl návod jak jej řešil!
Omezovač jde odpojit dvěma způsoby. Bud odpojit 2 dráty v tom svazku drátů co vedou k motoru, nebo kódem na ovládacích prvcích... Tam omezovač nevypneš, ale můžeš si tam nastavit "upravit"maximální rychlost. pokud nemáš řidičák nevypínej to. Když tě chytnou poliši, budeš litovat, že jsi omezovač vypnul, protože v papírech je napsáno, že je omezovač zapnutý.
E-FICHTL je na českém trhu legálně prodáván, je nicméně nutné vzít, že se vozidlo na našich veřejných komunikacích smí legálně pohybovat pouze s aktivním omezovačem - rychlostí 25 km/h. Nevyhovění zákona znamená i to, že s takto upraveným vozidlem nesmíte na veřejné komunikaci. Do lesa, na polní cesty, prostě mimo ulice, silnice a cyklostezky ovšem ano. Jezdec se potom dopouští protiprávního jednání, jako by jezdil neregistrovaným nebo nepojištěným autem – s výší možné pokuty až v desítkách tisíc korun a zákaz řízení na 2 roky. Pokud způsobíte dopravní nehodu a vozidlo bude pojištěné, tak od pojištovny žádná peníze nedostanete a ještě za to budete platit.
Podmínkou legálního vypnutí omezovače je uzavření takzvaného povinného ručení – pojištění, které musí mít každý majitel silničního vozidla. Když půjde vše hladce obdržíte techničák a SPZ, kterou musíte na vozidlo umístit. Zaplatíte nějaké poplatky, ale první vozidla už v ČR tímhle procesem úspěšně prošla, takže to jde ale na toto je potřeba řidičský průkaz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.