Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tlak v chladící soustavě

Od: risanek® odpovědí: 4 změna:

Při kontrole chladící kapaliny (z chladného motoru) mi z nádobky po povolení víčka uteče poměrně hlasitě tlak. Auto je Okta 1, 2004, 1,9 TDI, 260 tisíc najeto. Kapalina uniká tak 1l/10 000 km, což donedávna nebylo. Mám nějak zpozornět?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já bych nervózní byl, mohlo by začínat profukovat třeba těsnění pod hlavou. Není pěna na olejovém víčku?

Minimálně bych zatím po jízdě velmi opatrně pootevřel víčko nádržky na vodu (v hadře, nebo rukavici, vyfoukne tam horká pára), protože to pravděpodobně funguje tak, že za chodu motoru se "naprdí" do vodního okruhu, a po zastavení ten tlak z chladiče pomalu natlačí trochu vody do válce. Ale ono to asi začne brzy utíkat tak, že to budete muset řešit.

doplněno 30.03.22 10:03: S tím víčkem jsem spíš pesimista. Ano, kdyby ventil netěsnil, mohla by voda mizet kvůli odparu (vyšší tlak v soustavě posouvá výš bod varu), ale to by tam nebyl přetlak při otevření za studeného motoru. Kdyby naopak ventil neotvíral, tak by se to za běžného provozu nemělo projevit, jedině by vlivem vysokého tlaku někde unikla kapalina spojem. Pak by po vychladnutí byl ale naopak v soustavě podtlak, ne přetlak.

Mě to dělalo také,po koupi nového víčka =OK .Může to být víčkem !

hodnocení

Dík, s tím víčkem se mi "rozsvítilo" v hlavě,. něco podobného jsem už zažil asi před padesáti lety na Š105. Dám vědět.

neznamy
hodnocení

2x

Je normální , že po jízdě, při teplotě motoru na provozní je chladicí soustava pod tlakem-záleží ovšem jak moc, ale není úplně normální IHNED otevírat víčko! Tlakuje-li víc než je normální-zjistite čichem-z expanzky-chladiče by měli být cítit zplodiny po hoření nafty /benzínu/ v motoru. další identifikace-jdopu bublinky po nastartování studeného motoru a při optevřeném víčku expanzky-chladiče!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]