Zdravim, dnes jsem měl za čelním sklem vypnute majaky. Zastavovala mě policie a začala to semnou řešit a fotit stim že to daji do správního orgánu a hrozí mi pokuta a půl roku zákaz. Chci se zeptat. Je to možné i když byli vypnute? Popřípadě kolik tak muže být a jestli ten zákaz hrozí? Děkuji
No policie se zachovala naprosto správně. Ovšem rád bych věřil, že u správního tvé výmluvy vyhodnotí tak, že je máš za naprosté idioty (stejně jako nás tady na poradně) a náležitě ohodnotí tvůj výkon plným počtem bodů.
jaroslav166
Nikoho tady za idioty nemám. A ano, je to přesně tak jak to říkám. Prostě jsem si to objednal skrz fotky a nenapadlo mě, že muže vadit že to tam je připevněno i když to je vypnute.
Kvůli fotce(ikdyž nechápu stejně její smysl) stačilo majáky položit, pichnout do zapalovače, vyfotit, sundat. Jestli s tím někfo jezdí a tvrdí, že je jen manekýn...
Co mas za oknem je tvoje vec, pokud to neomezuje vyhled. Jestli muzes mit problem zavisi na tom, cos jim vykladal (pripadne co jeste vykladat budes). Jestli jsi nerekl nic a neblikalo to, tak muzes byt v klidu, zakazano je uziti, ne vlastnictvi vystrazneho svetelneho zarizeni..
jaroslav166
Zeptali se mě na co to mám, říkal jsem že na fotky. Pak se ptali proč to tam mám teď a ne až u foceni. Na to jsem jim reknul že prostě jsem to tam dal a nepřemýšlel nad tím. Že jsem to proste ani nezapinal mimo foceni a ani by mě to nenapadlo. I tak řekli že zákaz řízení je jistej a že to do toho správního půjde. Dodali že to tam pravé ani nesmím mít “vystaveny”. Sedel semnou v aute kamarád kterej je schopnej dosvedcit to že ty majaky nebyli vůbec zapnuté za tu dobu co tam byli. Toho se mám držet?
zaseja
Za předním sklem nemají co dělat, brání ve výhledu a ani se mi nechce věřit tomu focení, spíš je tam máš z frajeřiny a aby si možná občas policajti mysleli, že tě nemají stavět.
jak na kterém autě. Nutně bfánit výhledu nemusí, pokud to není Fiat seicento a je to třeba autobus
jaroslav166
Výhledu nijak nebránili a ano, měl jsem je skrz fotky rozhodne bych nezapinal majaky abych měl nějakou přednost v jízdě nebo tak taková pica zase nejsem
Drzet ses mel hlavne nez jsi jim zacal cokoliv rikat. Takhle to urcite prekrouti. Ty mas sice kamarada, ale fizlive jsou taky dva a urcite to videli svitit. Kdybys nerikal vubec nic krome pozdravu, nemeli by jak dokazat, ze to neni jen dekorace. Hlavne az ti neco prijde od uradu, tak nedelej co te prvni napadne a hlavne tam nechod nic vykladat.
jaroslav166
@re4zon Dobře, tak když jim řeknu jakou barvou to svítí a oni řeknou že to blikalo červeno modře a já to otočím na to že to svítí bíle. Mužů touto cestou z nich udělat kokoty? Popřípadě kdyby mi řekli že ať jim to ukazu tak říct že už jsem se toho zbavil skrz tento problém?
Já bych tě hnal...Policajty nemusím,ale tohle dohadování jako ve školce to myslíš vážně? Já půjdu do krámu s nožem v ruce.. protože pak doma budu krájet maso..Taky to asi každý nemusí pochopit..Je to stejná provokace jako mít majáky a dohadovat se, že jsem je nepoužíval.Zkus jít na Poštu s maketou pistole a polož si jí u přepážky.Vysvětluj pak někomu, že to byl dárek pro mladšího bráchu..Oni to ti kokoti určitě pochopěj ..
To zaleží, jaký bude člověk u správního řízení, zdali odborník, či poučený laik, který si na webu přečte vše možné a bude mu to k ničemu.
Nevěřím, že vyhrajete.
Proč jste tam měl ten maják?
jaroslav166
Měl jsem je tam protože mi zrovna ten den přišli a nenapadlo mě nic jiného než je tam proste jebnout. Každopádně jsem neměl v úmyslu je použít. Za tím si budu stát. Použit jsem je chtěl až na fotky samozřejmě mimo pozemní komunikace.
Když budeš mít ostrou pistol a náboje, tak taky vyprávěj pohádky, že je to na fotky
asd1
Přirovnání k bouchačce moc nesedí... Vozit vyplý majáky žádný předpis nezakazuje, takže zbývá jen to zakrytí výhledu řidiče. Problém je když policajti budou tvrdit že to svítilo, sice důkaz typu video mít nemůžou ale je otázka jak se k tomu postaví úřady příp. soud.
Takže tvrdit "nesvítilo to, jen jsme to jeli vyfotit někam mimo veřejnou komunikaci (letiště apod.), výhled to nezakrývalo viděl jsem bez omezení dopředu, do stran i nahoru na semafory." A nic jinýho neříkat. Pokud budou policajti tvrdit že to svítilo tak si vzít právníka. Nefunkční atrapa nebo jiná barva světla pomůže.
V každým případě to byl blbej nápad a málokdo uvěří tvrzení že to bylo jen za účelem nafocení.
Tak pokud majaky lezely na pristrojove desce, popripade tam byly nejakym zpusobem prichyceny, tak Samozrejme brani ve vyhledu z vozidla! Uz jen za to Te nejspise ceka pokuta 1000 korun. Pokud se odvolas a pujdes do rizeni, je to dalsi 1000 navic za spravni poplatky. Neresim pouziti majaku. Pokud to nemaji natocene, jste v dokazovani 2 na 2, tak to by urad resit nemel.
jaroslav166
Nevím jak se bere bránění ve výhledu, ale víc mi zavazi držák na telefon než ty majaky. Nevím jak je to brané
Vy nevíte o jak je to s držákem telefonu, ten Vám vadí, ale maják nikoliv. To se na správním úřadě nasmějí, až jim budete sdělovat, to co píšete nám.
Nebo nebudou se smát a napaří sankci, bez smíchu.
Už jste sehnal někoho, kdo podpořil Vaše jednání?
jaroslav166
Ano sehnal, bylo mi řečeno že pokud byli vypnute tak mi policie nic nemůže. Navíc mi to sdělil i soused z PČR. A to čemu vy říkáte že je výsměšné, to mi sdělil pravé on
Aby úředníci nepřišli s tím, že se jednalo o nebezpečnou nezajištěnou věc ve vozidle. Já jsem dostal pokutu 100 Kč za prázdný plastový barel (pro vodáky). Byl na zadních sedačkách, do kufru miniauta se nevešel, tak kam s ním... Ve výhledu nepřekážel . Mimochodem, jaký přestupek jsi měl spáchat? doplněno 29.03.22 12:39: >jaroslav166 Četl jste např. toto? autosalon.tv/... Já myslím, že se zbytečně bojíte. Pokud se v poslední době nic nezměnilo, tak Vám papíry zůstanou. Článek v odkazu čtěte pozorně, řeší tam i maják "svítící/nesvítící". Zvolil bych smířlivý přístup (obhajobu), tedy: Ano, majáky jsem tam měl, zapomněl jsem je tam PO focení auta. V žádném případě nesvítily v provozu. Je mi to líto, přestupek si uvědomuji. Připravte si odpověď na to, KDE jste fotil - nejlépe na dvoře u kamaráda (mimo poz. komunikaci), kousíček od místa zastavení hlídkou. V podstatě se zas až tolik nestalo, pokud uděláte smutné oči, máte to cca za 2500,- i s poplatek za správní řízení a bez bodu. doplněno 29.03.22 12:48: PŘEKLEP ... cca za 2500,- i s poplatkem za správní ...
jaroslav166
Myslím si že říkali něco že neoprávněné použití majáků modrocervene barvy(přitom jsem to před nemá nezapinal takže nemůžou vědět jak to svítí). Bylo to zajištěné prisavkami na skle takže mě to jakožto řidiče nijak “neohrožovalo”
Proč je to v uvozovkách? Žádný šofér nikdy neřekne, že ho něco v autě ohrožovalo, ale jiní mu to dokážou.
Ještě se zeptám, jak se s majáky fotí?
jaroslav166
Uvozovky jsem použil protože mě nenapadlo jak se jinak vyjádřit. Každopádně to bylo uchyceno na podobném principu jako držák na telefon a hádám že ten vás též neohrožuje
I držák na telefon brání ve výhledu...někdy, podle umístění. Ale mne to nezdůvodňujte, šetře síly na jednání a pak dejte vědět, jak to dopadlo.
Děkuji
asd1
Nefotí ale je vidět na fotkách
Pokud nesvítily tak leda bránění ve výhledu nebo nezajištěný náklad. Ovšem policajti můžou tvrdit že je svítit viděli, záznam ale mít nemůžou tj. důkaz bude jen jejich tvrzení, je otázka jak se k tomu úřad postaví, např. v Německu tvrzení policajta důkaz je.. = bylo by dobrý přebastlit to aby nesvítily modročerveně ale bíle, zeleně, apod. pak to ve správním předvedeš a uděláš z nich blby. Nebo spíš vykuchat že to je jen nefunkční atrapa pro nafocení "vytuněnýho" auta.
jaroslav166
@asd1 Jasný ale stejně mě nenapadá jediná věc proč bych tam měl bílé světlo :D
zaseja
A napadá tě jediná věc, proč bys tam měl mít jakýkoliv majáky?
jaroslav166
Ano, skrz fotky. Nejsem člověk co má auto ve stocku. Baví mě s mým autem dělat picoviny. Mám docela starý auto. Jsem člověk co bere svoje auto jako zábavu rozhodne nepotrebuju jezdit a blikat jen aby mi všichni uhnuli. Na co? Všude jsou kamery atd atd. Zas takovej picus fakt nejsem a měl jsem je tam jen proto, protože mě nenapadlo že to tam nesmí být i pokud to je vypnute. To je jak kdybych se bal tam dat vánoční stromeček stim že by se mohl rozblikat červeno modře..
zaseja
Ani ten vánoční stromeček zhasnutý tam být nesmí, snad jsi dělal autoškolu, tam se to učí, je to ve vyhláškách a předpisech, co smí být za předním oknem.
Kvůli focení sis to tam měl nasadit, vyfotit a zase hned sundat a ne s tím jezdit.
jaroslav166
Jasný, teď už vím ze to tam nemělo být žejo, s pokutou souhlasím ale nesouhlasím s tím aby mi za to byli vzaty papíry žejo. Ještě když pracuju jako kuryr.
s pokutou souhlasím ale nesouhlasím s tím aby mi za to byli vzaty papíry žejo Jasně, nikdo nechce přijít o papíry. Ani soused, kterému jsem říkal, že nesmí vozit značku za předním sklem, ať si jí přidělá, nebo přijde o papíry.
Za dva dny byl problém, dostal 6 měsíců bez řidičáku.
>jaroslav166 Ještě doplním: Nenechte se na úřadě nachytat - např. při tvrzení, že jste majáky fotil, ale že nejsou funkční apod. (proč byste fotil nefunkční majáky, že...). Promyslete odpovědi tak, aby dávaly smysl i v souvislostech.
Je potřeba rozlišovat dvě věci. Jedna věc je zneužití sviticiho majáku k vynucení si přednosti v jízdě, za to máte odměnu v plné palbě. Druhá věc je vozeni vypnuteho majáku, protože zákon konkrétně vyjmenovává, která vozidla mohou být majakem modré barvy vybavena (osazena). Pokud do nich vaše vozidlo nespadá, je to tzv. jiné porušení povinností, na místě za dvojku, ve správním řízení za 1500-2500 Kč. Bez bodů či odebrání ŘP.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.