Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Citroen C8 světlo

Od: jirkamac odpovědí: 5 změna:

Zdravím.
Mám Citroen C8, rok 2008. Přestává mi svítit levé přední světlo. Ono se po nastartování rozsvítí a nějakou dobu funguje,
ale pak začne problikávat a zhasínat, což je při jízdě potmě dobře vidět. A občas to udělá i při dálkových světlech.
Pravé přední svítí jak má.
Do světlometu se k výměně žárovky nedostanu, alespoň ne tak jednoduše jako u jiných aut. Navíc podle všeho mám xenon, což podle barvy světla poznat nejde (není taková ta do fialova), ale pod přístrojovkou nemám regulaci výšky kužele světla, jinak nevím, jak to poznat.
Dá se vyměnit jen jedna (obě) žárovka v xenonovém světle? Nebo se musí vyměnit celé světlo? Musím s tím do servisu?
Nikde se o tom nedá zjistit víc.
Díky za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Jestli je tam tak kvalitní konektor jako na mé C4 tak se není čemu divit. Ty pérka v konektoru se při stálém velkém odběru kvůli povinnému dennímu svícení vyhřejí a ztratí pružnost. Tím dochází ke špatnému dotyku, zvednou se přechodové proudy a to vede k ještě většímu zahřívání kontaktů. Nakonec odejde buď žárovka kvůli kolísání proudu nebo shoří celá patice. Jestli je patice na žárovce nahnědlá nebo dokonce zkroucená teplem je lepší ji přeletovat. Bude minimálně 10x levnější než xenon. Pro začátek ji prostříkni kontaktolem a uvidíš jestli to povede k nějakém zlepšení. Jestli ano tak jsi našel viníka.

jirkamac
hodnocení

Zkusím tedy rozebrat nějak a pročistit. Myslel jsem, že xenon se měnit nedá, že se musí vyměnit celý světlomet... Nikde jsem ani samotné xenonové žárovky a objímky na C8 nenašel.

hodnocení

0x

Jestli je regulace sklonu na palubce, tak to Xenon asi nebude. Xenon má samonivelaci podle zatížení auta. Takže tam budou pravděpodobně žárovky - kontrola spojů (patice) a pak se uvidí.

hodnocení

0x

Xenon se dá poznat ještě tak, že auto má ostřikovače světel. A taky podle barvy světla.

Výbojky by měly jít vyměnit. U mojí C5 to šlo dobře na levé straně, na pravé bylo už moc málo místa, tak bylo snazší vyndat celé světlo. Dá se to vyměnit i bez autor. servisu, ale je potřeba být opatrný, xenonová výbojka je natlakovaná, při rozbití může "explodovat". Taky bych odpojil baterku samozřejmě.

Postup je uvedený v návodu k obsluze, který je snadno dohledatelný na internetu:

service.citroen.com/...

U cé čtyřky je to práce pro amatérského gynekologa. Pitomci utopili sedlo pro žárovku snad 10cm hluboko a nasoukat tam žárovku a minimálně 3prsty to je zážitek na celý život. Pro případ že to budu muset absolvovat znovu jsem si u Číňanů objednal endoskop abych alespoň na mobilu viděl co dělám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]