Nejste přihlášen/a.
Je technicky možné nabíjet čistý elektromobil za jízdy?
Jasně.Když si povezete v kufru nebo na vozíku dostatečně výkonnou elektrocentrálu, tak není problém.
Některé elektromobily mají tzv. range extender - malý elektrický generátor poháněný spalovacím motorem, který dobíjí baterku za jízdy. Např. BMW i3 Rex.
A zítra pokud nebudeš mít rozbalovací panely jak družice tak z parkáče neodjedeš, bude 50 alektromobilů na jednu nabíječku a 200m prodlužovák z paneláku ti šlohnou magneti
Stíre, že píšete nesmysly není můj problém ale váš. Na střeše auta je panel o směšném výkonu tak akorát k tabletu a vy napíšete něco o dobíjení akumulátoru. Už to neberte...
Stire, napsat že hodláte nabíjet EV solární střechou je zhruba podobné, jako byste pro nabíjení místo Vámi zmíněné a dnes pro nabíjení EV často používané uhlelné elektrárny hodlal použít něco takového
Zkuste si schválně propočíst, za jak dlouho byste nabil běžnou baterii EV při dané ploše střechy - řekněme 2m2, při intenzitě slunečního svitu v těchto končinách.
@promon To co tvrdíte že nelze, již řeší automobilka Sono Motors. Jejich auto pokryté solárními články dokáže dodat v průměru za týden tolik energie, co potřebuje na 112km. Maximálně a předpokládám že i v ideálních pomínkách ale až 245km.
Tak to je super, při vhodném výběru trasy můžu v létě jezdit zadarmo . Něco mi dobije střecha, něco rekuperace cestou z kopce...
No, ono to fakt nelze. Je tu řeč o solárech na střeše auta. To, co uvádíte vy, je prototyp, který má ,,panely´´ na celém povrchu karoserie, což je několikanásobně větší plocha. A jak sám uvádíte - i z této větší plochy nabijete za týden energii na sto kilometrů. To je ovšem poněkud žalostný výsledek, že ...
BTW
U nás ve městě je firma, která provádí prodej a instalaci solárních elektráren, mají také EV - Hyundai Ioniq. Už jsem se s tím párkrát svezl, podle majitele to jedno auto nabíjí solární elektrárna na ploše celého činžáku a to ještě zdaleka nelze mluvit o jakémkoliv rychlonabíjení
Stire, dotaz zněl . cituji:
Je technicky možné nabíjet čistý elektromobil za jízdy?
No a když jsme u toho, zkusím Vám vysvětlit co je to nabíjení. Jde o proces, kdy dodáváme energii do akumulátoru, výsledkem tohoto procesu je navýšení energie uložené v akumulátoru až do stavu nabití - tedy plného stavu.
Mám pocit, že jste to byl i Vy, kdo tvrdil, že běžný elektromobil spotřebovává při jízdě nějakých 12-14kWh/100km. Jak je ale v tématu EV obvyklé, uváděl jste zbytečně optimistické údaje - pravda je spíše 20kWh/100km - zdroj :
Takže - když už jsme si objasnili, co je nabíjení a kolik to auto žere, je celkem nabíledni, že aby mohl EV nabíjet za jízdy, potřeboval by zdroj, který by mu dodal na každých ujetých 100km více jak 20kWh, abychom vůbec mohli o jakémsi nabíjení mluvit. A to by to auto muselo mít plochu jako chudák nebožka Mrija.
Takže i u toho konceptu lze v nejlepším případě mluvit o jakémsi solárním range extenderu, výkon těch solárů nedokáže ani udržet auto v jízdě, natož ještě nabíjet.
Ten rozdíl spotřeby je daný stylem jízdy. EV je prostě styl, pokud s tím jezdíte jako s normálním autem, spotřeba bude vysoká. Pak jsou řidiči, kteří se lehce rozjedou, dlouho "plachtí" a při každém brždění rekuperují .
Sice se tím dostanou na hezká čísla, ale v normílním provozu se takhle moc jezdit nedá
@stir
fajn uděláme si test . 2 stejná auta,stejně nabitá baterka, stejná trasa. Vy pojedete jak jste zvyklý na spotřebu, já pojedu jak jsem zvyklý s benzínem a nebudu to šetřit . Pak se můžem bavit o praktických zlušenostech
Fyziku neoblbnete i když si upravíte všechny výsledky " testů" - jako test dojezdu v zimě, který byl zrušen kvůli sněžení
Z vlastní zkušenosti nevím o nikom, kdo by s EV jezdil na spotřebu. Všichni využívají topení, klimu a po dálnici podle předpisů. Dnes jsem za Prahou viděl model X s vlekem a na tom rozbitej model S. V práci máme model 3 s tažným a běžně tahá vlek .
Tak jistě, pokud s tím jezdíte stylem ,,až tam dojedu, tak tam budu´´ tak proč ne. Stejně jako na couračkách po městě asi nikdo neřeší nějakou tu kWh sem, kWh tam. Tam vidím použití EV jako optimální.
Problém ale je, když záleží na tom, kdy dojedete a kolik najedete. Máme v rodině jednoho, co se živí u rozvozu (musí jezdit na čas) a nááááramně se těší na jaro - prý za svůj život nikdy takhle nevymrzl v autě. Oni totiž mají ty čínský dodávky, topení to sice má, ale žádný TČ, nýbrž klasickou, nijak neregulovanou spirálu, při jejímž použití mizí dojezd před očima, proto ti kluci jezdí nabalení jak na severní točnu, aby nemuseli topit a měli šanci dojet.
A to je přesně to, co vidím jako největší záškodnictví vůči elektromobilitě - to, že se ty auta snaží narvat všude a za každou cenu, i když toto použití nedává smysl, Což už zjistili i soudruzi v Rajchu, že ...
Nemá se tlačit na pilu. Trh si řekne sám a nějaká nařízení to nezmění. Jsou lidi, co mají EV , solární panely a jezdí zadarmo. Samotná Tesla za rok vyrobí přes milion aut a nestíhá, dodání auta je třeba půl roku a víc. Do toho všeho má teď silnou konkurenci snad od každé značky, takže nejde o vrchol luxusu , protože si jej může dovolit střední třída. Zajímavý jsou třeba Hyundai ioniyc , Mustang Mach E, Enyaq atd...
A dojezd kolem 500 km se pomalu stává jako standart. Já osobně týdně svým autem v průměru najedu přes 800 km, do toho firemní auta a semtam větší trasy. Teď mám za víkend kolem 700 km a nedovedu sedět v autě víc než 250 km, pak musím zastavit a protáhnout se, takže nějaký rychlonabití cca půl hodiny je úplně v poho. A dnes jsou nabíječky skoro všude.
Jinak dodávky jako EV nefungují, zatím vůbec. Jsou těžký, velký odpor vzduchu, krátký dojezd, nízká maximální rychlost. Těm to potrvá ještě dlouho.
Jinak podle slov majitelů a uživatelů elektroaut většinou tyhle překonávají klasický aut. Kdo chce, ať si ho pořídí. Kdo nechce, tak nemusí...
@promon Ty solární panely na střeše/karoserii vozidla mají sloužit jen jako takový bonusový extender dojezdu. I když jsou lidé kterým 100km na týden stačí. Ti by téměř nemuseli vůbec nabíjet auto ze zásuvky. :D A že jich je.
Jinak já mám taky FVE na střeše rodiného domku a nabíjím z ní Leafa. Střechu tedy nemám pokrytou celou a v pohodě mi elektrárna utáhne nabíjení vozidla, klimatizaci domu a běžné spotřebiče. 5kW není zase tak málo. Teoreticky bych mohl nabíjet i 2 elektromobily najednou. Hodně ale záleží na možnostech domu a také potřebám řidiče. Pokud buete mít střechu blbě orientovanou, tak budete rád za nabíjení jednoho auta a nic víc. Někdy ani to. A potom záleží kolik potřebujete dobít energie do auta a to závisí na tom kolik jste ten den měl nájezd. V mém případě mi to dobíjí zhruba 12km/hodinu. Nabíjení mohu zpomalit i zrychlit, ale tato rychlost mi vyhovuje. Pomalejší nabíjení využívám jen pokud je víc mraků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.