Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamarad jezdi v mem aute bez technicke

Od: petr96 odpovědí: 10 změna:
Ahoj, pujcil jsem sve druhe auto kamaradovi s tim, ze udela STK, ale ted jsem zjistil, ze uz jezdi mesic bez technicke. Auto je psane na me. Nevite co mi hrozi, kdyby ho nekde chytli?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

14x

Veškeré náklady na škody způsobené nehodou jdou za vámi. Vy se můžete soudit s kamarádem.

Veškeré pokuty, které má na svědomí, budete platit.

Pokud se v tom zabije, budou se s vámi soudit všichni jeho příbuzní, protože jste mu poskytl vůz nezpůsobilý provozu. Je jedno, že se zabije on, vy jste půjčil něco, co nemá na silnici být. On si toho "nevšiml" ... prokážete opak?

Všechny problémy způsobené tímto půjčením jsou tak závažné při vaší smůle, že do konce života bude celá vaše rodina živořit.

Požadujte okamžité navrácení auta nebo nahlaste na PČR jako odcizené, jestli to nebude chtít vrátit.

asd1

Ale prd, všechno tohle jde za řidičem. Před vyjetím si ověřit jetli to má platnou technickou je povinnost řidiče.

A automaticky škoda za nehodu - příčinná souvislost ti asi nic neříká. Bez ní to jde normálně z ručení.

Tazatel - pokud mu to dál chceš nechat půjčený, tak zařiď minimálně aby byl v registru jako provozovatel. Resp. podobnýmu kreténovi bych to nepůjčil, jedině prodal a auto by převzal až po přepisu.

@asd1 - už jsi se jako likvidátor pojišťovny setkal s normálním plněním u vozidla s propadlou TK? Já to svého času zamítal pro jasnou právní větu - vozidlo nemělo na silnici co dělat, nebyla prokázána způsobilost vozu pro jízdu na veřejné komunikaci ... a milion §§§§ - a kdo může za to, že auto jezdí? Majitel. Řidič sice má zkontrolovat před jízdou stav vozu - ale kdo se dívá na platnost TK?

Ten soud by byl velmi složitý a vyvinění si nedokážu představit..., ale neříkám, že to není možné.

asd1

Pojišťovny zkouší víc protiprávních věcí aby nemuseli plnit, kdo se neumí bránit toho ojebou. Viz např. amortizace dílů kdy snižovali plnění i v době když už na to byl judikát atd. Kdo neposlal aspoň návrh žaloby toho vyfakovali... Prošlá technická neznamená automaticky technicky nezpůsobilé vozidlo, ne snížení/ odmítnutí plnění musí prokázat příčinnou souvislost nevyhovujícího technického stavu s nehodou.

Kontrola stavu je i kontrola dokladů, platnost TK je na RZ... Vlastník musí pouze ověřit že ten komu půjčuje má řidičák.

Majitel musí řešit vše... prokazovat, že za to může někdo jiný. Pokuty, ujetí od nehody, nehoda s úmrtím řidiče...

A prokázat by měl i to, že vůz byl v technicky způsobilém stavu před nehodou... Ale hádat se nebudu - jen doporučuji rychlé řešení věci tazatelem a varuji před možnými průšvihy a problémy.

Přesně tak, platnost STK si musí ověřit řidič, ten bude mít největší problém.
asd1

Presumpce viny u nás platí od kdy?

Kromě objektivní odpovědnosti (parkování, automatické radary) to je naopak, musí mu prokázat že řídil on.

Ne všecho co slyšíš na školení od pojišťovny je podle platných zákonů ;)

U toho ujetí od nehody - řekne "Já jsem neřídil. Vím kdo řídil, ale využívám svého práva nevypovídat". A pokud mu neprokážou že řídil on tak na něj nemaj nic - platí presumpce neviny.

re4zon
To je zas hadka uplne o nicem. Provozovateli hrozi vetsi flastr nez ridici, ale da se z nej vyvliknout. Staci neplacat co te napadne, ale popsat, ze auto zakazal pouzivat a nekdo si ho vzal bez jeho vedomi. Kdyz rekne ze vedel o tom ze s tim nekdo jezdi, ma problem.
Pojistovna se nemuze vyvliknout z plneni jen kvuli propadle technicke. To urcite zkusi, projit ji to ale pri spravne obrane nemuze. Muze to ale udelat na zaklade stavu auta. Takze jestli auto ma sebemensi zavadu souvisejici s provozem, je to hrozici problem. Jestli je jako nove, je uplne jedno jestli ma papir z stk nebo ne.

hodnocení

8x

Ihned vozidlo dejte na technickou a bývalého kamaráda pošlete pro jiné auto.

Hrozí Vám toho hodně, od pokut až po

asa
hodnocení

1x

Jdi za nim a seber mu klíčky, na co tady se cgceš ptát? Průser za něj odneseš jen Ty. Tos nevěděl? Takovejch vyčůránků jezdí plno. Pak majitelé si jen drbou hlavu, jak z toho ven.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2024 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]