Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení přimíchávání biosložky do nafty a benzínu

Od: drachouk1 odpovědí: 9 změna:

Nikde nemohu najit informaci o tom, od kdy to zacne platit? Kdy se na pumpach objevi nafta paliva bez bioslozky. Mimochodem a co se stane se zasobami bioslozky, ktere se jiz vyrobily. Vzdyt toho musi byt od lonske sklizne stale plne sklady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

2x

Ono to ještě uzákoněno není. Má se na to vydat zákon, takže kdy a možná i jestli začne platit zatím neví nikdo.

Biosložka je vlastně rostlinný olej, takže z toho asi nebude problém udělat olej do friťáku.

Jinak já měl za to, že se to tam přimíchává, aby se ušetřilo a teď se dozvídám, že když to tam přestanou dávat, klesne cena benzínu cca o 2Kč/l.

Do paliv se nepřidává rostlinný olej, to by nedopadlo dobře, oleje se musí esterifikovat, do paliv se přidává tzv. FAME, čili metylester mastných kyselin z olejů/tuků.

hodnocení

0x

Možná na svatýho Dyndy (nebo někdy jindy);). Můžete uvést zdroj této informace?

Možná mám mezery ve vzdělání, ale nikdy jsem o zrušení přidávání biosložky do paliv neslyšel *zmateny*. Spíš bych se obával pravého opaku :(.

hodnocení

0x
Ono to asi nebude tak žhavé. Pořád platí nějaké limity na plnění emisí (CO2) a to jinak než přidáním bio složky nejde levněji udělat. Takže to pravděpodobně budou muset míchat dál.

kmet
hodnocení

0x

V rádiu jsem slyšel jakéhosi odborníka, který říkal, že to tam nikdy míchat nepřestanou. Důvod je, že to tam dávat chtějí (profit, neexistuje levnější ekologická alternativa) a umožňuje jim to fakt, že zrušení povinnosti není zákaz.

To je možná fakt, ale na palivo bez bioložky slyší. Já třeba kdybych viděl naftu bez biosložky za 90 Kč a s biosložkou za 84 Kč, tak sáhnu po té bez biosložky. :)

hodnocení

0x

Článek jsem četl, ale mluvilo se podrobněji jen o naftě a řepce.

O benzínu ani slovo, že by tam přestali strkat líh.

hodnocení

0x

Je to pouze vládní návrh, který se musí zpracovat v paragrafovém znění, předložit do sněmovny, pak do senátu, k prezidentovi, takže to bude od...

hodnocení

0x

Co se nepoužije se spotřebuje samostatně, je plno provozů kde mají vlastní čerpací stanici a tzv. Měro používají do svých vozidel. Vím že například Ariva na to v západních čechách jezdí ve velkém a má na to svoje domluvené čerpací stanice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]