Nejste přihlášen/a.
1. Je zde asi 100x vyšší pravděpodobnost na km jízdy, že na jednostopém vozidle přijdete o život, nebo budete vážně zraněna. Co v autě končí ťukancem za pár tisíc, na jednostopém vozidle může znammenat vaši poslední jízdu. Na jednostopém vozidle vás řidiči snadněji přehlédnou. Vím, co říkám, na motorce jsem lezdil, do školy, do práce, za holkama i do zahraničí.
2. Na jednostopém vozidle vás karoserie nechrání před povětrnostními vlivy, topení vás nezahřeje, klima nezchladí, v chladnu budete muset být nabalena jak na severní pól, v létě budete upocená. Když nečekaně přijde désť, tak i zablácenná. prakticky nemůžete jet v sukni. Pokud pracuete někde zalezlá, tak prosím, pokud ve styku s lidmi a zákazníky, tak se v práci musíte převléct. Že vám helma zplácne vlasy je vám snad jasné..
3..Ten dojezd by nějaké lepší elektrokolo dalo ale hlavně mimo město pojedete samozřejmě 2x..3x déle, než autem. Při denním využívání ale připočtěte náklady na novou baterii cca každé 3 roky. Baterky nejsou levné. Nejlevnější elektrické skůtry mají olověnou baterku se srandovním dojezdem. Pro vaše dojíždění bude elektrický skůtr začínat někde na 60..70 tis. Benzínový skůtr s dojezdem problém mít nebude, ale ten jezdí cca za 3l. Když k ní připočtete vícenáklady spojené s pořízením a údržbou, tak nic neušetříte naoopak, protože auto si také na 99 % necháte.
4, Takže nám zbývá důvod koupit si něco pro radost, ať už pro svoji, nebo že chcete vypadat zajímavě. Tedy že se na tom párkrát svezete pro radost. To mi přijde nejlepší ten klasický benzínový skůtr.
5 Jistý smysl vidím v elektrické koloběžce v kufru auta, což je tzv. přibližovadlo poslední míle. Předeším, pro lidi, kteří nemohou zaparkovat až u práce. Problém může být tím, že na tomto prostředku nemáte co dělat na chodníku a na silnici s provozem je to dost nepříjemné a dají se čekat i nějaké legislativní úpravy. Takže i pro toto použití musí být vhodné podmínky.
Je zde asi 100x vyšší pravděpodobnost na km jízdy, že na jednostopém vozidle přijdete o život, nebo budete vážně zraněna.
Puvod ci zdroj teto informace/statistiky?
Ještě bych doplnil nemožnost vést větší nákup a problematiku zaparkování. Tyhle věci nejde tak zabezpečit, jako auto a navíc jsou větším lákadlem jak pro zloděje, tak pro lidi, kteří rádi škodí. To vám prakticky znemožní parkovat tam, kde auto bez problémů necháte.
k2: Takovou statistiku si můžete jen odhadnout, ale není to moc těžké. Vězměme si rok 2020.
Na silnici zemřelo 161 řidičů aut, řidičů jednostopých vozidel 99. Toto jou tvrdá čísla. Dále musíme odhadovat. Kolik km se u ná celkem najede v autech a kolik km na jednostopých vozidlech. A tady je jasné, že ta čísla jsou zcela neporovnatelná. Máme u nás 6 000 000 osobních aut a najedou průměrně 15 000 km ročně. To máme 90 000 000 000 najetých km na těch 161 mrtvých řidičů. Odhadnout, kolik lidé celkem najedou na motorkách a kolech klidně nechám na vás.
Ale je to prostě neporovnatelné, kdežto počty mrtvých porovnatelné jsou.
Byl bych pro benzínový skutr. Parkování obvykle lepší než v autě, zima se bá pořešit vhodným oblečením, běžný nákup pod sedlo .
@tomkk Přesně. Kdyby ten nájezd jednostopých byl stejný, tak už by museli motorky a kola zakázat kvůli úmrtnosti.
Samozřejmě nechci, aby se cokoli zakazovalo. Jen jsem reagoval na vlákno ohledně poměru mrtvol autaři/jednostopaři.
K té statistice - kolik % úmrtnosti ( havárií) jednostopých vozidel mají na svědomí řidiči aut? Takže by bylo lepší zakázat auta, protože krom vynulování počtu mrtvých u aut by se podstatně snížil počer mrtvých u jednostopých vozidel
100x vyšší pravděpodobnost nehody může napsat jen někdo nesnášející jednostopá vozidla. Nejsem příznivcem elektrohraček, ale solidní el. skútr by to měl zvládnout. Osobně bych si vybral benzínový skutr, u některých elektro by mohl být časem problém s legislativou - dost z těch co dnes běžně jezdí už by mělo mít reg. značku.
Parkování u skutru obvykle lepší než u auta, v ranním provozu nemusím řešit bezpečné předjíždění kolegů cyklistů na ucpaných cestách , zima se dá pořešit vhodným oblečením a normální nákup se vleze pod sedlo,případně se dá doplnit kufr
Blábolíte nesmysly, já jízdu na motorce miluji, ale právě proto vím, jak je nebezpečná.
Použiji tabulku z odkazu, který tu dal rizikadoprav. Nejsou v ní zranění, ale jen úmrtí.
Na ujetý km je pravděpodobnost úmrtí na motocyklu 35 x vyšší, než v autě. Je vám to málo? Kdybyste měl dceru, doporučil byste jí způsob dopravy do zaměstnání, který je 35 x nebezpečnější, než jízda autem?
Chcete ušetřit za palivo a přitom budete kupovat něco za 60 táců? Trochu protimluv. Ale taky jsem tak kdysi přemýšlel. Ale aby se oplatila koupě třeba toho skútru, tak vám to bude "vydělávat" až za pěkných pár let. Teda pokud se na tom něco nepokaká. Smysl by mělo koupit něco do 10tis a aby to jezdilo aspon nějaký rok, aby se to oplatilo.
Ekolo je super věc, ale 17km skoro každý den..nevím..ale třeba jo..člověk se na tom skoro vůbec neunaví a navíc když pak v práci sedíte v kanclu.. Co se týče ušetření jako takového, je to ta nejlepší varianta (nepočítám normální kolo).
Ono i ta 50 by stačila..ale to by ji zachvíli přestalo asi bavit se ploužit. Ale oproti e-kolu nemusí šlapat vůbec Možná se dá sehnat nějaká 125 za nižší cenu, ale zase to nacpe do prvoservisu+výměna gum apod.
Tohle jsem kdysi taky řešil a nemělo to řešení Auto je auto.
Nejvíc se asi vyplatí veřejná doprava. Člověk nemusí nic vlastnit, nic se neposere, neplatí stk apod.
Chce to hledat a nenechat nákup na poslední chvíli , na jaře půjdou ceny i u jetých dost nahoru . Solidní 125 ccm se dá sehnat za 30 , i když 50 ccm na ježdění v tomhle rozsahu stačí. Co se týče MHD, ne každý nastoupí u baráku a vystoupí i firmy. Někdo to má třeba 2 km k zastávce a další 2 km od zastávky ...
Také jsem v mládí jezdil na kole...odnesl jsem to zdravotně.Děkuji už nechci sedět na kole a otlačovat si zadek.Fakt NE !
A nejde na tom za každého počasí ! A ani celoročně.A i tak.
Ráno zima jako blázen a odpoledne vedro.Ráno nabalit a kam odpoledne věci? A co nákup?
A pořizovací cena toho přibližovadla? Pokud jde o skůtr,tak to taky žere a ne zrovna málo.A taky je potřeba servis,...STK...povinné ručení...
Mě pro Vás vychází e-kolo
Kancelář + e-kolo jako trocha pohybu(neznám detailně zdravotní důvody)
Těch deštivých dnů, tedy spíš "hodin" kdy ráno a odpoledne jedu je čím dál míň. Pláštěnka na kolo také existuje. Vítr v zádech je fajn, ale nechápu, že mě ráno i odpoledne vychází vítr do čenichu To se pak motor hodí.
Košík na kolo se také dá namontovat.
Trochu bych přemýšlel kde budu e-kolo zamykat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.