Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autobaterie - kolik Voltu pri nabijeni?

Od: cze86 odpovědí: 9 změna:
Zdravim, kolik voltu ma ukazovat nabijecka, kdyz se autobaterie nabiji? Mam mikroprocesorovou nabijecku z Kauflandu. Dnes jsem nenastartoval, pred tim auto startovalo docela spatne. Tak jsem dnes dal nabit a nabijeni skoncilo na 13,5 V. Je to ok? Na kolika V by melo nabijeni skoncit? Pokud tedy skoncilo na 13,5, je baterka KO? Je stara 7 let. Diky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

0x

Plně nabitá baterka má po hodině od ukončení nabíjení a bez záteže (= odpojená od auta) ca 12,6 - 12,8 V

cze86
hodnocení

To vim,ale nemam voltmetr, tak by me zajimalo, kolik ma byt na nabijecce pri konci nabijeni.

ro
hodnocení

0x
Ahoj, nabíjení se provádí az do nabijeciho napětí 15V, poté se nabíječka přepne do udržovací napětí na 13,5V a cca 0,1A.
cze86
hodnocení

Maximum, co nabijecka ukazala, bylo 13,6, pak hodinu ukazovala 13,5, pak jsem nabijecku vypnul. Chodil jsem kolem ni a sledoval co ukazuje.
ro
Je možné, ze napětí stoupalo pomalu takže se drželo na 13,5V (cyklus nabíjení konstantním napětím) a po čase by stoupalo dal az na těch 15V ( za par hodin). Nechal bych nabíjet cely den. Pokud je nabijecka inteligentní tak sama vypne nabíjení a přepne se do udrzovaciho napětí. I stará baterka se nabije do 15V (14,8) ale do druhého dne ma zpět napr. 12,1 V (50%)místo 12,6V (100%)

Spíš si myslím že naopak napětí vylítlo bleskově nahoru a nabíječka ukončila nabíjení a přepla na udržovací režim. Alespoň špatné baterka mi přesně tohle dělala, baterie již po deseti letech neměla kapacitu a během pár sekund na inteligentní nabíječce vyskočilo 16V a pak se vypla.

riva
hodnocení

0x

Autobaterie neskončí proto, že by nebyla nabitá, ale proto, že má malou kapacitu a velký vnitřní odpor. S malou kapacitou ji rychle nabijete, ale nic v ní skoro není. Nabíjí se cca chvíli na 14,6 V a pak navěky na 13.2 V

hodnocení

0x

Z ukončení nabíjení při 13,5 V se nedá o stavu baterie určit vůbec nic. Je to vlastnost nabíječky. Je potřeba si uvědomit, že tyhle levné krabičky jsou určené pro amatérské použití a je u nich důležitá bezpečnost. Proto ukončují nabíjení při tak nízkém napětí. Pokud je akumulátor sulfatovaný, stoupne napětí rychle, takže se tím nabít nedá. Plně nabitý akumulátor musí při nabíjení 1/10 C dosáhnout napětí 2,6 V / článek, hustoty 1,28 g / cm3 a tyto hodnoty se nesmějí po dobu 2 hodin měnit. Při tom se zároveň musí hlídat teplota, aby nepřesáhla 40°C. K tomu je potřeba nabíječka, která je schopná dodat požadovaný proud do napětí min.16 V. Taková nabíječka se pro amatérské použití neprodává. Při dnešní úrovni manuální zručnosti a nízkých cenách baterií se při sebemenší závadě doporučuje koupit novou.

jabraka*
hodnocení

0x

Nabíječka má obvykle ampérmetr,měří tedy nabíjecí proud.Napětí z nabíječky má stálou hodnotu.Proud během nabíjení postupně klesá,téměř k nule.Dobu nabíjení si stanovím podle kapacity akumulátoru ,nabíjí se obvykle proudem hodnoty desetiny kapacity aku.Tedy při kapaitě 45 Ahod proudem 4 - 5 A pak logicky nabíjímeprázdnou baterii 10 hod.Protože ale není nikdy na nule,ale ještě něco zůstalo v článcích.stačí 10 % času ubrat.Takže baterii se 45 Ah nabíjím 8 hodin.Pokud je v pořádku,musí za tuto dobu být plně nabitá.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nabíjení autobaterie

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]