Zdravim, kolik voltu ma ukazovat nabijecka, kdyz se autobaterie nabiji? Mam mikroprocesorovou nabijecku z Kauflandu. Dnes jsem nenastartoval, pred tim auto startovalo docela spatne. Tak jsem dnes dal nabit a nabijeni skoncilo na 13,5 V. Je to ok? Na kolika V by melo nabijeni skoncit? Pokud tedy skoncilo na 13,5, je baterka KO? Je stara 7 let. Diky
Ahoj, nabíjení se provádí az do nabijeciho napětí 15V, poté se nabíječka přepne do udržovací napětí na 13,5V a cca 0,1A.
cze86
Maximum, co nabijecka ukazala, bylo 13,6, pak hodinu ukazovala 13,5, pak jsem nabijecku vypnul. Chodil jsem kolem ni a sledoval co ukazuje.
ro
Je možné, ze napětí stoupalo pomalu takže se drželo na 13,5V (cyklus nabíjení konstantním napětím) a po čase by stoupalo dal az na těch 15V ( za par hodin). Nechal bych nabíjet cely den. Pokud je nabijecka inteligentní tak sama vypne nabíjení a přepne se do udrzovaciho napětí. I stará baterka se nabije do 15V (14,8) ale do druhého dne ma zpět napr. 12,1 V (50%)místo 12,6V (100%)
Spíš si myslím že naopak napětí vylítlo bleskově nahoru a nabíječka ukončila nabíjení a přepla na udržovací režim. Alespoň špatné baterka mi přesně tohle dělala, baterie již po deseti letech neměla kapacitu a během pár sekund na inteligentní nabíječce vyskočilo 16V a pak se vypla.
Autobaterie neskončí proto, že by nebyla nabitá, ale proto, že má malou kapacitu a velký vnitřní odpor. S malou kapacitou ji rychle nabijete, ale nic v ní skoro není. Nabíjí se cca chvíli na 14,6 V a pak navěky na 13.2 V
Z ukončení nabíjení při 13,5 V se nedá o stavu baterie určit vůbec nic. Je to vlastnost nabíječky. Je potřeba si uvědomit, že tyhle levné krabičky jsou určené pro amatérské použití a je u nich důležitá bezpečnost. Proto ukončují nabíjení při tak nízkém napětí. Pokud je akumulátor sulfatovaný, stoupne napětí rychle, takže se tím nabít nedá. Plně nabitý akumulátor musí při nabíjení 1/10 C dosáhnout napětí 2,6 V / článek, hustoty 1,28 g / cm3 a tyto hodnoty se nesmějí po dobu 2 hodin měnit. Při tom se zároveň musí hlídat teplota, aby nepřesáhla 40°C. K tomu je potřeba nabíječka, která je schopná dodat požadovaný proud do napětí min.16 V. Taková nabíječka se pro amatérské použití neprodává. Při dnešní úrovni manuální zručnosti a nízkých cenách baterií se při sebemenší závadě doporučuje koupit novou.
Nabíječka má obvykle ampérmetr,měří tedy nabíjecí proud.Napětí z nabíječky má stálou hodnotu.Proud během nabíjení postupně klesá,téměř k nule.Dobu nabíjení si stanovím podle kapacity akumulátoru ,nabíjí se obvykle proudem hodnoty desetiny kapacity aku.Tedy při kapaitě 45 Ahod proudem 4 - 5 A pak logicky nabíjímeprázdnou baterii 10 hod.Protože ale není nikdy na nule,ale ještě něco zůstalo v článcích.stačí 10 % času ubrat.Takže baterii se 45 Ah nabíjím 8 hodin.Pokud je v pořádku,musí za tuto dobu být plně nabitá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.