Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych se touto cestou zkusila dozvědět, jak mohu zachránit auto od plísně... dlouhodobě jsem bojovala s vlhkostí, ale nejsem jediná a oproti kamarádce to nemám táák strašné jako ona a přesto, jí se plíseň neobjevuje, zatím co já si dnes v panice všimla plesnivějící kufru a stran zadních sedaček. Vše jsem vystříkala bezchlórovým přípravkem bez zápachu, má se nechat působit 24 hodin a pak to vydrhnout (Fungispray Bezchlorový dezinfekční přípravek Stachema) .. ale bojím se, že to za A) nebude fungovat .. B) nebude to stačit a problém se vrátí.. a za C) nedošlo mi, že ten přípravek může zničit čalounění
Věci jako odvlhčovač pod sedačkou mám, je suchý, všechna okna mám ošetřená proti mlžení.
Napadlo mě dát to do čistírny, pokud mi v kufru rotuje vysoká vlhkost mohli by ho vysušit (je pravda, že auto je takové, že kufr se ucpaný a vzduch se netočí s kufrem po celém voze), ale nevím, zda mě s tím nepošlou do háje, že na to nesáhnou. Případně jestli není trapné zavolat mechanika, nechci ho otravovat s něčím, přičem jen vykulí oči s otázkou "a co s tím mám dělat?" :D ..
Díky za všechny rady.
Buď profi čištění nebo čalounění vzít z vrakáče a přehodit.. Plasty mají jako odpad, tak to může být i "za odvoz" , nebo sehnat někoho co stejný auto posílá na vrakoviště a vybrat to ještě před likvidací..
Do auta musí zatejkat, tohle neni normální.. Jedině snad boty plný sněhu a v autě louže.. Těsnění kolem světel, oken, nedolejhaj dveře a teče tam při dešti, pod torpédem ucpaný odtoky a teče to do ventilace apod.
Nemáte nějaký tip jak zjistím, kudy by mohlo zatékat? Nebo je schopný to zjistit mechanik?
Koberečky ve předu a vzádu jsou suché, tento problém se týká především kufru, kdyby se to "nosila" předpokládám, že se to objeví po celém voze, ne v jedné oblasti?
Zadní lampy. třetí světlo, ruplá hadička ostřikovače, těsnění dveří kufru, blbě nalepený sklo jak zadních dveří tak bořních okýnek, ucpaný odtoky na spodku zadních dveří, dole v kufru jsou odvětrávací díry nebo je prorezlej podběh a voda jde od kol zespoda
Jeden zvenku stříká hadicí nebo leje konví, druhej je v kufru a kouká kudy teče...
Čalounění auta se vyrábí ze syntetických materiálů, např. polyester či polypropylen vám nemůže plesnivět z jednoduchého důvodu, plísně tyto materiály neumí zpracovat. Buď máte to čalounění něčím znečištěné, nebo se pod čalouňěním vyskytuje něco z přírodních materiálů, co plísně umí žrát a přes textilii vám prorůstají výtrusnice. Třeba já jsem kdysi měl Favorita (mmch skvělé auto) a plesnivěl mi spodek kufru, zjistil jsem, že je tam dána deska vyrobená z dřevní hmoty a ta pochopitelně plesnivět může. Vyhodil jsem ji a byl klid.
Já bych doporučil čalounění důkladně vyčistit silným saponátem s trochou bezchlorového protiplísňového přípravku (ten také pění) a hadrem pak odsát vodu, aby té špinavé vody zůstalo v čalounění co nejméně. Nejproblematičtější místa v kufru bych nakonec napustit koncentrovaným protiplísňovým přípravkem, ale pak už neprat, musí to tam zůstat, aby plíseň měla otrávené prostředí a nemohla tam vegetovat. Těm bezchlorovým prostředkům můžete věřit, pro houby a plísně (dokonce i na mechy) jsou vysoce toxické, fungují výborně a dlouhodobě (pokud se z ošetřeného místa nevymyjí).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.