Když mám řidičský průkaz na Traktor, mohu řídit motorky do 45km/h?
Od:rostislavodpovědí:10změna:
Ahoj, chtěl bych se zeptat. Udělal jsem řidičský průkaz skupiny T (Traktor) a zajímá mě,jestli mohu řídit motorky typu AM (pincek,Babeta, apod) jeden kamarád mi říká ,že jo ,druhý zase ,že ne. Předem děkuji za odpovědi!
Technicka poznamka: jediny maly motocykl Jawa, ktery lze snad lidove nazvat "pincek", ktery splnuje AM je Jawa 550 (parez). Typ 555 20, 21 a 23 maji >45km/h.
361/2000 § 81 Rovnocennost řidičských oprávnění: (2) Řidičské oprávnění udělené pro kteroukoli skupinu s výjimkou skupiny T opravňuje také k řízení vozidel zařazených do skupiny AM.
Mimochodem řidičák na motorku nen podmíněný rychlostí, ale kubaturou
kare
Těsně vedle... 361/2000 § 80a a) AM jsou zařazena 1. dvoukolová motorová vozidla s konstrukční rychlostí převyšující 25 km.h-1 a nepřevyšující 45 km.h-1, jejichž technické parametry odpovídají parametrům vozidel kategorie L1e podle přímo použitelného předpisu Evropské unie upravujícího schvalování vozidel kategorie L50), 2. tříkolová motorová vozidla s konstrukční rychlostí převyšující 25 km.h-1 a nepřevyšující 45 km.h-1, jejichž technické parametry odpovídají parametrům vozidel kategorie L2e podle přímo použitelného předpisu Evropské unie upravujícího schvalování vozidel kategorie L50), a 3. čtyřkolová motorová vozidla s konstrukční rychlostí nepřevyšující 45 km.h-1, jejichž technické parametry odpovídají parametrům vozidel kategorie L6e podle přímo použitelného předpisu Evropské unie upravujícího schvalování vozidel kategorie L50),
Každý zemědělec by měl disponovat oprávněním skupiny T, které umožňuje od 17 let řídit traktory a pracovní stroje samojízdné, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo.
Traktor smíte legálně řídit už od 17 let, potřebujete jen řidičák skupiny T
Tak teď už budete mít jasno, co můžete s danou skupinou řídit, případně od kolika let lze předmětné oprávnění získat. Většině z nás asi postačí klasické "béčko", které ovšem obsahuje řadu řidičských bonusů navíc. Pokud ho ještě nemáte, radíme zahájit výcvik v autoškole co nejdříve. Je totiž možné, že se brzy změní legislativa a vy pak dostanete "papíry"jen zkoušku.
Musíte mít řidičák AM, je možné, že vám ho k T dali, ale pokud v ŘP tu kolonku nemáte vylněnou, tak nemůžete ani Babettu. Jak již bylo řečeno AM je do 45km/h a to většina pionýrů nesplňuje. Takže spíš mopedy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.