Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skutečný vlastník vozidla

Od: strazce* odpovědí: 21 změna:

Vážení, před časem přibližně 5 let mi nyní již bývalý přítel koupil OA Renault Partner. Ve velkém TP jsem byla zapsaná já jako majitelka. Nyní, ldyž jsme ukončili vztah a on se odstěhoval, si vzal sebou i toto vozidlo, s tím, že kupní smlouva je na jeho jméno a tím pádem je vozidlo jeho. Odmítá mi jej vydat. Mám zato, že je toto vozidlo moje a jakým způsobem jej mohu od něj dostat.

Děkuji za odpovědi

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já bych k tomu sporu dodal jednu důležitou věc. Povinné ručení!

Kdyby kvůli ničemu jinému, toto musíte soudně dořešit. Jinak máte povinnost vy jako zapsaná osoba povinné ručení platit!

No a další věcí je každá pokuta, co půjde na vaši hlavu.

makk

A jednoho dne dojde taky na likvidaci auta. A jestli on ho prodá na díly, bude mít slečna problém. Takže vyřešit by to chtělo každopádně.

asd1
hodnocení

2x

Pokud ho koupil tobě tak je tvoje.

Vlastníka určuje kupní smlouva, ta může být i ústní. Takže stačí abys tvrdila že on ho koupil a pak ti ho dal, on bude tvrdit že nedal, ovšem zápis v techničáku potvrdí že vlastník jsi ty a soud by tak měl rozhodnout.

Je možné, že než ti ho nechat tak horadši zapálí nebo pošla do hutí - pak ale můžeš vymáhat náhradu škody.

Vyzvi ho (prokazatelně) k vydání vozidla, pohroz vymáháním škody (půjčovné, a ty nemůžeš auto využívat), právní cestou atd. - asi se vyplatí rovnou zajít za právníkem ať ti výzvu sepíše..

hodnocení

1x

Myslím, že vlastnictví vozidla ať jedním nebo druhým z vás se bude dost těžko prokazovat. Pro vás hraje zápis v OTP II (dříve "velký" TP), pro přítele kupní smlouva. Nejsem si jistý, ale nejspíše to rozsekne až soud.

Pro vás je ovšem podstatné snažit se tyto vztahy co nejdříve vyřešit, protože z pohledu zákona jste provozovatelem vozidla a tím pádem jdou všechny problémy (např. pokuty, povinné ručení apod.) za vámi.

hodnocení

1x

Auto bych mu vrátila.

Přece jen to není kytice nebo bonboška, ani nic osobního.

jamess
hodnocení

0x

Není vaše. Čím prokazujete vlastnictví popř. nabytí? Kupní či darovací smlouva je?

Každopádně pokud si myslíte, že je vaše, tak jej nahlaste jako kradené :)

k2

Proc by se tim po nahlaseni PCR mela zabyvat, kdyz nic ukradeno nebylo?

dasa*
hodnocení

0x

Je-li kupní smlouva na bývalého přítele, tak je určitě zapsán i ve velkém technickém průkaze v kolonce vlastník. Protože na základě kupní smlouvy, darovací smlouvy nebo faktury se vozidlo přihlašuje. Pokud vám tedy vozidlo nedaroval darovací smlouvou.

Pokud ne - tak Vy můžete být maxiálně zapsaná jako provozovatel.

Majitel je ten, kdo je v kolonce vlastník...pokud tam nejste, máte smůlu a nic nezmůžete.

@dasa a @tomkk: Pokud byli u přepisu oba, může ten, na něhož je kupní smlouva, požádat o zápis vozidla na druhou přítomnou osobu, pokud ta s tím souhlasí, a stačí to ústně. Kupní smlouva je třeba jen pro prokázání nabytí vozidla a vlastně dnes pokud je tam i prodávající, stačí na vše ústní prohlášení.

hodnocení

0x

Já když jsem byl u přepisu, tak si úřednice okopírovala kupní smlouvu. Bez ní by vás jako majitelku neměli zapsat. Tedy možná by z nich šlo tento doklad získat, pokud ho tedy mají.

Oni za určité situace smlouvu chtějí a za určité ne. Při přepisu na základě plné moci bez přítomnosti původního majitele smlouvu chtěli, při přepisu kdy byl původní majitel přítomen smlouvu nechtěli. A při dovozu a prvním přihlášení v ČR smlouvu také chtěli.

Zajímavé. Po mně nikdy nechtěli ks. V případu, kdy jsem jedenkrát jako kupující zmocnil další osobu, která měla současně i zmocnění prodejce, tak po ní nechtěli také kupní ani vidět.Predložil žádost změny, ke které předložil dvě PM a svůj doklad totožnosti, protokol z technické kontroly, ORV I i ORV II.

Byl jsme tam dokonce i s majitelem, se kterým jsme kupní smlouvu podepsali na místě těsně před převodem. Vzala ji a okopírovala si ji. Ale možná to není pravidlem.

hodnocení

0x

Trochu OT a jen tak mimo soutěž, Renault Partner neexistuje, pouze Peugeot Partner. Nebo pak třeba Renault Kangoo. Což ale nemění nic na podstatě dotazů.

hodnocení

0x

Asi bych dal za pravdu rádci asd1. Kupní smlouva sice může určit vlastníka, ale není tomu tak vždy. Pokud se jedná o dar, čemuž by nasvědčovalo to, že máte auto napsáno na sebe, tak je vozidlo vaše. Tohle je častá trapárna ze strany chlapů, přítelkyni něco koupí, pak psychicky neunesou rozchod a začnou expřítelkyni dělat naschvály, chtějí vše vrátit apod.
Nejlepší opravdu bude navštívit právníka.

hodnocení

0x

Vozidlo je vlastníka, nikoliv toho, kdo je úředně zapsán, i když i zde je někdy vyjímka..

Přítel koupil vozidlo a Vám ho věnoval? Takže je to dar pro Vás a je Vaše. Proto to stvrdil i přepisem na Vás v registru.

To, že Vám ho odmítá vydat je problém, páč Vy nemáte páku, jak na něj. Jedině soudem určit vlastníka, páč každý si tvrdíte něco jiného.

Zkuste tuhle teorii vysvětlit úřednici

makk

Pokud on má smlouvu se starším datem než je datum přepisu, tak to znamená, že auto vlastnil. Ale nyní je v TP jako vlastník napsaná ona (v TP může být jak vlastník, tak provozovatel, pokud je to jedna osoba, provozovatel se nevyplňuje) a aby k tomu zápisu do TP mohlo dojít, musel o to on požádat (magistrát by tu žádost měl mít). Podle mě je to dostatečný důkaz toho, že auto vlastní ona.

Kdyby hypoteticky smlouva byla novější než zápis v TP, pak by to znamenalo, že vlastník je on a že nedošlo k přepisu. Ale pak by jako prodávající ve smlouvě musela být ona.

nunici, proč a co vysvětlovat úřednici? Kterou úřednici myslíte?

makk, ale tak to nemusí být, páč vlastnictví věci určuje občanský zákoník, I když v některých případech sporu, ale ne tento případ, rozhoduje zápis v registru.

makk

Asi máte pravdu. Jak to bylo tušíme. Přítel měl exekuci a kdyby auto napsal na sebe, tak mu ho hned zabaví. Takže ho nechal napsat na přítelkyni, ale koupil a používal ho on. Takže pokud se v tomto nepletu, tak "po lidsku" patří auto jemu. Teď je vlastně problém v tom, že on má kupní smlouvu, ona je napsaná v TP jako majitel, ale ten přepis nebyl z přítele na ni, ale z předchozího majitele. Takže na magistrátě přítel vůbec nefiguruje, ale zas má kupní smlouvu.

Tak teda nevím, asi bych jí doporučil se o auto ucházet a pokud ho někdo (asi až soud) přiřkne jemu, tak pro změnu trvat na přepisu. Problém, že ten soud může být dražší než to auto. Každopádně být an jejím místě tak chci buď auto nebo přepis a snažil bych se toho dosáhnout dohodou.

Všechna dabata je k ničenu, páč tazatelka potřebuje vědět, jak dostat auto od přítele, který ho teď zadržuje.

Koupím šperk, přítelkyni ho daruji, pověsím jí ho na krk a radujeme se společně. Čí je ten šperk, na který mám účet?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]