Nejste přihlášen/a.
Prodává se i udržovací nabíječka, malá krabička, která je trvale připojena na baterku a udržuje ji v plně nabitém stavu. Udržovací proud je velmi malý v řádu mA, takže na spotřebě se to neprojeví. Nakolik je to pro baterku dobré, to ať napíše někdo, kdo to používá.
Tohle je super věc. Já jsem to kdysi koupil, když se to jmenovalo konzervátor baterie. Nevím zda by to fungovalo na dnešní, třeba gelové baterie, ale díky tomu mě baterie vydržela 11 let. Po každém příjezdu, jsem pomocí zásuvky v autě konzervátor zapojil. Tenkrát i při vypnutém klíčku byla ve vozech zásuvka pod napětím.
Při obvyklém samovybíjení stačí v pohodě po 3 měsících... Pokud to není první originální akumulátor z výroby vozidla, tak po třech letech už bude pomalu mít tendenci jít do důchodu... Ale raději bych ho i tak změřil multimetrem jak napětí klesá s časem, protože jsem se setkal s akumulátorem co se samovybíjením dost vybil i za týden a přitom v dennodenním provozu se choval že je v pohodě...
Ideální je skutečně malý proudový zdroj,který udržuje v provozu akumulátor proudem 0,2-0,5 AUložená baterie musí být stále nabitá.Vytváří se na elektrodách síran olovnatý(sulfatace) který značně snižuje kapacitu..Staré akumulátory trpí také drolením desek/článků) olověné částečky spadnou ke dnu a mohou zkratovat články,.
Takovou baterii je pak nutno dobíjet často.
JABRAKA
1x za 3 měsíce stačí a pak každopádně před instalací do auta. Napětí nesmí klesnout pod 10V, ale to by se samovybíjením nemělo stát. Udržovací nabíječku já moc nedoporučuji.
Teplota skladování v zásadě čím nižší, tím lepší. Při nižší teplotě je menší samovybíjení. Takže garáž, kde je něco málo nad nulou je optimální (může být i v mrazu, ale -20°C už není ideální).
Nenajdete nejlepší odpověď, páč každý to dělá jinak a vždy nejlépe.
Já jsem vyndal na konci prázdnin baterku z karavanu, uložil jí v garáži, kde se moc netopí. Na podlaze hned za vraty. Teplota skoro stejná jako u Vás.
Minulý týden synek potřeboval nahodit vybitou baterku v autě, vzal jsem silné kabely a hned to chytlo. Takže i po půl roce byla OK. Tato baterka je stará rok, nevím jak je stará ta Vaše.
Vůbec nevidím důvod jí dobíjet do půl roku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.