Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jiný motor v autě než je uvedeno v TP

Od: jitka* odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
mám dotaz;
V srpnu 2021 jsme v jednom nejmenovaném bazaru koupilo auto. Dovoz Holandsko.
STK a Evidenci nám zajištoval bazar.
Teď, při prohlídce se zjistilo, že auto ma jiný motor než je v TP.
Má někdo zkušenosti jak dál postupovat? Je to skrytá vada?
Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

k2
hodnocení

4x

Neni to skryta vada. Resenim je uvest vozidlo do stavu v souladu s udaji v TP.

asd1
hodnocení

3x

Je to právní vada - technickynezpůsobilé vozidlo. Můžete to zkusit vyreklamovat, ovšem bazar má z evidenčky doklad že tam motor byl správný, takže se vám klidně vysměje že on nic a musel to vyměnit někdo jiný..

= je to na vás, potřebujete sehnat motor který tam patří a ten váš prodat.

Co to je za auto/ motor.

Příště před koupením tyhle věci prověřit a bazaristům nevěřit vůbec nic... Naleští zamaskuje vady, známého z STK podplatí aby to prošlo a prodá hejlovi...

jitka*
hodnocení

Děkuji. Je to fabia II motor tam má být CBZB dle TP ale je tam CBZD.
Spíš mi jde o to, že mě při STK pošlou někam a kdybych to chtěla prodat, tak to bude asi problem.
k2

To ale trochu meni situaci. Puvodni NL papiry k tomu jsou? VIN dekodery jste zkousela? Muze to byt klidne preklep. Nebo kontaktovat vyrobce/dovozce, zda je schopny dat nejake vyjadreni, s jakym motorem vyjelo auto z fabriky...

asd1

Neni to chyba při dovozový TK - špatně opsaný typ motoru? Pak to z protokolu blbě přepíšou i do techničáku a je to... Co je v origo techničáku? Buď je na dopravce (pokud ho neskartovali) nebo si dovozce/ kupující obvykle dělá kopii..

jitka*
hodnocení

No ve veškerých papírech co mám je psáno CBZB.
Ale na motoru je CBZD.
Muj Technik mi to ukazoval. Na tom motoru je jakasi zelena barva, ale ta tam je uz od uplneho zacatku, takze ja motor opravdu nemenila. Mam na to svedky ktery byli auto vybirat semnou.
A prave muj technik rikal ze to delaji na vrakaci ze si takhle znaci.
Me je jedno jaky motor tam je, jen to chci mit v poradku, abych na STK prosla a kdyz to budu chtit prodat, aby to v TP bylo spravne.
asd1

Co bylo na Holandským techničáku?

V ČR je první protokol z TK a podle něj se všechno opisuje dál do CZ techničáků, pokud to blbě opsali z auta tak se to takhle dostane všude..

Jde to dohledat i podle VIN jaký motor tam byl z výroby, nejen typ ale i výrobní číslo..

k2

Co jsou ty veskere papiry, ktere k tomu mate?

Ze to chcete mit v poradku je chvalihodne, nicmene pro to budete muset neco aktivne udelat...

jitka*
hodnocení

Tam je psano CBZB, i pri kontrole pres carvertical je psan typ motoru CBZB.
A co číslo motoru? To taky nesedí?
asd1

Jestli je motor označenej z vrakáče tak je měněnej, otázka jestli už v Holandsku..

Tam budou rozdíly asi jen v detailech = problém jen papírový... Možná jen přeznačit ale musí se to udělat dobře, nebo holt koupit motor, přehodit a ten tvůj prodat.. Finančně to je zaplatit jednu výměnu, náplně asi i rozvody.. Největší problém je ten, že koupený druhý motor může být šrot - bude žrát olej nebo nepojede vůbec atd. Tvůj motor je v pořádku, takže tam s prodejem problém nebude, pro kupujícího je ideální když to vidí ještě v autě že je opravdu OK..

Vzhledem k riziku že auto dojezdí bych se v tom hrabal až před další technickou nebo až když to neprojde, pokud se typ motoru nefotí (?) tak to přes servis+všimné projde..

jm
hodnocení

1x
Podejte trestní oznámení na neznámého pachatele. Někdo to vyměnil a vás podvedl. Budou zkoumat i STK a snad si příště ten člověk na STK rozmyslí dělat podvodné kontroly.
Náprava bude nutná, náklady půjdou za vámi. Ale třeba se podaří tu svini chytit.
asd1

Vyzkoumaj leda prd, technik bude tvrdit že typ motoru seděl a ahoj.. Taky že to mohl vyměnit kdokoliv další, servis atd. Těžko to prokážeš aby to uspělo u soudu, navíc soud může trvat roky, po tu dobu nejezdíš, tj. musíš mít prostředky na spor a i na další auto, s tim že se ti to někdy možná vrátí ale spíš ne..

jm
To je mi jasný. Jenom ti vyšetřovaní můžou pak omezit své aktivity. A další člověk už může mít kšeft bez problémů. O soudu nepíšu ani slovo.
Šlo mi o člověka, soudruhu. :-D
asd1

Soudruha si nech.

Tohle jo, vyšetřovačka jim nepříjemná být může... Ale jestli maj hroší kůži (jakože mívaj) tak ví že na ně nemůžou, takže suše řekne že motor tam byl OK a pošle je do háje...

Budou mít dost starostí se sháněním a výměnou motoru.. Záleží co to je za auto, něco může být skoro za odvoz něco za raketu..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]