pokud není vybitá dlouho, tak určitě nabít, pak uvidíte, jestli bude v pořádku.
No, doba nabíjení je závislá na nabíjecím proudu a kapacitě baterie, sdělil jste nám jen jedno. Ale minimálně na 5 hodin, pokud má baterie normální kapacitu, to bude.
Nemusí to být problém. Připojit tu starou nabíječku a nabít normálně do plynování, tedy až baterka začne tiše šumět. Ideální by bylo průběžně měřit proud, pak by šlo odhadnout, jakou má baterka ještě kapacitu. Ale i bez toho jistě po nabití poznáte, jak ochotně ještě baterka točí startérem studeného motoru. Některé příliš "chytré" nabíječky právěže už od tak nízkého napětí bohužel zbytečně odmítnou dobíjet, pak se hodí stará dobrá transformátorová.
Baterie se nejspíš nevybila sama. Takže zjistit příčinu vybití a pak se rozhodnout, zda má cenu nabíjet. Nabíjení v tomto případě má cenu u zánovní, živé baterie, u které došlo k vybití náhodu, např. zapomenutím zapnutých spotřebičů, světel apod. Pokud se jedná o baterii starší, sulfatovanou a patrně došlo k "samovybití" za krátkou dobu, je baterie na odchodu a rovnou kupte novou.
Doba nabíjení při nabíjení úplně vybitého akumulátoru (váš případ) proudem, odpovídajícím desetině kapacity akumulátoru by měla být cca 12-14 hodin. Z těchto údajů si pro konkrétní aku a konkrétní nabíječku snadno vypočtete dobu dobíjení sám.
Samozřejmě je nenávratně poškozena, ale pokud nebyla nad hrobem už před tím vybitím, tak ještě poslouží. Nabíjel bych ji tou starou nabíječkou proudem 1/10C (tedy pokud je to 55Ah tak 5,5A) do napětí 12V a pak bych ji dal na "chytrou" nabíječku. Chytrá nabíječka ví, kdy přestat nabíjet, ale zase i nejde použít od začátku, protože by baterku odmítla nabít.
Baterka připojená na starou nabíječku, na nabíječce 5-6amp. Na baterii připojené k nabíječce 13.3V, odpojená baterie 12.1V. Připojená k autu měla 7.2V, asi nedrží napětí, měřeno po pár zkouškách startování. Do kolika voltů nabíjet? Ta nabíječka nejspíš bude sama snižovat ampéry. Asi si ji nechám jako zálohu, snad by zvládla aspoň 2x nastartovat třeba fábku htp.. Díky
Když bude dobrá, tak je při dosažení plynovacího napětí (15,6 V) nabitá asi na 70%. Pak je dobré snížit proud na 1/20 C, aby se nezahřála nad 40 °C a dodat jí zhruba dalších 40 % energie. Záleží na tom, co máte za nabíječku. Jestl má nějakou regulaci a jestli je vůbec schopná dávat nějaký proud při napětí nad 15 V. Takové ty červené krabice ze supermarketů jsou pro tento účel naprosto nepoužitelné.
To je normální chování vybité baterie, v autě je odběr, na nabíječce to k těm 12V vyskočí skoro okamžitě. Normálně dobíjejte do cca 14,2 V, a i když pár hodin budete přebíjet, vůbec nic strašného se pro jednou nestane. Klidně bych to na takové nabíječce nechal třeba 12 hodin, nebo i víc (nevím kapacitu). To sledování, za jak dlouho začne šumět, je dobré k tomu, že se z doby nabíjení do začátku šumění dá odhadnout její nynější kapacita. Kdyby byla baterka úplně vadná, napětí by na 14 V vyskočilo velmi rychle. Pokud se na 14 V dobije za několik hodin, bude spíš dobrá. Pokud naopak nebude chtít napětí k 14 V vystoupat nikdy, pak je taky vadnä.
O tom, jestli baterka bude ještě v pohodě k použití, rozhoduje i stav a typ motoru a stav startéru. Auto ve špatném stavu, zvlášť nafta, potřebuje často hodně silnou baterku. Naopak maloobjemový benzín, pokud chytá na cvrnk, si běžně vystačï třeba i s kapacitou sníženou na 30 % původní. Laicky to dobře posoudíte při prvním studeném startu, jestli startér točí pěkně rychle, nebo se trápí.
Zaleží jak je stará ja bych ji zkusil přez noc nabíjet a bud bude startovat nebo ne Pokud by se mi stalo že do 14 dnu po nabiti zas lehne šel bych pro novou Předpokladem je správné dobíjení a minimalní klidový odběr z baterie
Baterka je tak 5 let stará, 3h otevřené dveře+zapnuté budíky,autoradio a větrák. Zkusím to dát na tu nabíječku na 6h a zkontroluju voltmetrem. Mám při 12.7V vypojit? Je to Starline 56AH
Ne. Po dosažení plynovacího napětí 2,6 V na článek je baterie nabitá jen na 70 %. Pak je ještě potřeba v nabíjení pokračovat podle velikosti nabíjecího proudu. Pro snížení teploty a omezení plynování je dobré ho snížit na 1/20 C. Otázkou je, co je to za nabíječku. Mnohé nabíječky pro amatérské použití mají napětí naprázdno jen něco kolem 14 V, takže akumulátor na 100 % nenabijí nikdy.
Vadilo by kdybych ji nabil na 2x? Chtěl bych u toho nabíjení tak trochu být. Až bude mít 13V při připojené nabíječce tak je to ok? Potom počkám do druhého dne a změřím ji znova.
Diky, jinak když má teda 7.2V. Jak moc by pomohli startovací kabely? Nabila by se takto vůbec kdyby potom nebyla aspoň hodinová jízda? Venku 2 stupně tak to se ještě nabiji hůře i přes altik ne? Navíc baterie 5 let stará.. By mě zajimalo kolik by dobil ten altik. Baterku snad dobiju, ale bylo by lepší koupit novou asi. Jak moc se ta baterka teď znicila když má tak málo?
Přestávám vás chápat. Proč tu baterii prostě nedobijete, když píšete, že nabíječku máte? Je problém, že auto je na parkovišti a je vám líno ji tahat domů?
Díky, tak konečně umím nabíjet baterie. Zničehonic měla při nabijeni 14.3V, tak si říkám jeste nechám hodku, potom měla 15.4v asi a syčela tak jsem odpojil. Po 1h má 12.85V. Celkově jsem nabijel 6h. Mohla se přebít? Přemýšlím o nějaké nabíječce ale nechce se mi kupovat za 1800kc. Našel jsem třeba alza.cz/...
Jestli měla velmi rychle po připojení na nabíječku 14V, tak je strašně měkká a tedy KO (pokud se nenabíjelo proudem desítky ampér). Chyba byla taky nechat ji tak dlouho vybitou.
Je to jedna z řady jednoduchých blbuvzdorných krabiček pro domácí použití. Pro neúplné dobití jinak dobrého akumulátoru stačí. Odhaduju, že je to totéž, co se prodává mezi chlebem a sýry.
stara
Tak já už nevím co si koupit za nabíječku. Tu ctek?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.