Nejste přihlášen/a.
Přejížděl jsem v noci a zastavil jsem u krajnice se spuštěnými blinkry.
Rozsvítil jsem si interiérové světlo, potřeboval jsem něco najít.
Všiml jsem si že interiérové světlo mírně pohasíná když blinkry se rozvědcují.
Je to vpořádku? Nebo známka že alternátor není 100% vpořádku, nebo že by autobaterie?
Vůz Fabia 2003, 1.4 16V benzín.
Děkuji
Blinkry u té Fabie mají spotřebu přes 90W, tedy odběr proudu skoro 8A. V okamžiku rozsvícení všech žárovek blinkrů dochází v síti díky studeným vláknům žárovek k proudovému nárazu ještě většímu. To vede k mžikovému poklesu napětí v síti tak velkému, že se to může projevit i mžikovým poklesem výkonu zapnutých spotřebičů, u žárovek jejich pohasnutím/bliknutím. Takže se jedná o normální, vcelku snadno vysvětlitelný jev.
Pozn. Vlivem dimenzování vodičů, které může mít na popsaný jev též jakýsi malý vliv, se záměrně nezabývám.
Nepíšete, jestli motor běžel, nebo ne, ale stejně běžel nejvýš jen na volnoběh, kdy alternátor dodává nejmenší proud. Mírné pohasínání při spuštění všech blimkrů je pak normální, Blikry si berou k 8 A trvale, ale nárazový proud studeného vlákna může být až kolem 20A..Také vám třeba běžely další spotřebiče, jako, světla, ventilátor topení, možná i mlhovky.
Pokud by to blikalo více, než je obvyklé, mohl by to způsobovat špatně fungující alternáteor, starší baterie s vyšším vnitřním odporem, přechodový odpor např v pospojivání zemí karoserie ataké náhrada vnitřní žárovky LEDkou, ta v jednoduchém zapojení s rezistory je na pokles napájení ciitlivější.
Pokud jste nerózní, můžete si nechat baterku a dobíjení v servisu zkontrolovat, sle pokud to neblikalo moc, ta to jako problém spíš nevidím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.