Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Karavan 12V

Od: jendaaa® odpovědí: 54 změna:
Ahoj. Pořídil jsem karavan a nemá rozvod pro 12V, jen přípravu. Tedy ve světlech jsou žárovky na 12V, odkud vede kabel k vypínači. Dál už ne. Jelikož budu 12V používat velmi výjimečně, řekněme 2x do roka na jednu noc, a jen na svícení, mám představu dat jen akumulátor. Není mi ale jasné, jak na tento vypínač připojit kabel od akumulátoru. Poradí někdo?
Karavan 12V

54 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Řekl bych, že kabel ze světla/světel a z vypínače/ů vedou někam do místa, kde jsou propojeny s přívodem, který je spolu s nějakým jištěním vyvedený někde v místě určeném pro akumulátor.
Doporučuji hledat, hledat, hledat.
Přesně tak. Myslím si, že z logiky jak funguje vypínač (jednoduchý vypínač) tak jeden drát z obrázku jde ke světlu a druhý ke zdroji, stejně jako druhý drát od světla.

hodnocení

0x

Asi jsem Vás nepochopil Váš popis, páč světla teď nesvítí ani na 240V s trafem? Opravdu jde od žárovek jen tento drát k vypínači? Bez měření není vědění, k tomu přidám i hledání kabelů.

Páč pak by to bylo jednoduché, červený +, bílý - pól baterky, přes pojistku.

Ale domnívám se, že špatně hledáte.

hodnocení

Ve světle jsou žárovky na 12V a na 230V, tedy dva okruhy. Na 230V vše funguje.

Možná by bylo lepší více fotek a případně typ karavanu (výrobce a model). Klidně i fotky vnitřků světel, vypínačů a nějakého mini rozvaděče či bateriového boxu.

Ideálně i obsazení pinů zástrčky 13 pol

Jendo, opravdu tam jsou dvě žárovky na 12V a 240V? Můžete vyfotit? Páč co já znám karavany, mají jen jeden druh žárovek, na 12V, ale z trafa 240V. Připojení na baterku 12V lze taky, ale musí tam být příprava, nebo odborně dopojit.

hodnocení

Přikládám fotku, co mám v mobilu. Jedná se o světlo nad kuchyňskou linkou. Jinak třeba v koupelně jsou 2 na 230V a 2 na 12V v jednom světle.
Karavan 12V #2
hodnocení

Jedná se o karavan Hobby Classic 495.

Je tam někde centrální panel elektriky pro sledování stavu a zapínání spotřebičů?

495 Excellent tam má 12V zdroj od dometicu

manualypdf.cz/...

Jste si jistý, že v koupelně je 230V?

hodnocení

0x

Nejde o přípravu, ale o kompletní zapojení. Musíte najít svorkovnici, ve které končí druhý konec nabelu od zástrčky. K ní pak podle konkrétního zapojaní připojíte akumulátor. Jestli máte 13 pólovou zástrčkku, tak to budou druhé konce od kolíků 9 (+) a 13 (-). Jestli máte 7 pólovou, tak konec instalace bude pro akumulátor nějak upravený.

Určitě ale přes pojistky nebo je tam příprava pro tento zdroj s pojistkama

svetkaravanu.cz/...

hodnocení

Dobrý den. Ještě jsem našel toto, jedná se o nějaké trafo?
Karavan 12V #3

24.01.22 06:23
hodnocení

Karavan 12V #4

Ano, to je trafo.

hodnocení

Blbá otázka...ale co to dělá? Mění napětí?

Ano. Při vší úctě nechte akumulátor připojit někomu zkušenějšímu. Je potřeba ho připojit přes přepínač nebo trafo přes usměrňovač. Nebylo by také od věci zásuvky Schuko vyměnit za české.

hodnocení

To bych samozřejmě nechal...ale co se dozvím? Tohle pro mě není kšeft...a co teď?
hodnocení

A vyměnit zásuvky nejde, protože většina jich je integrovaných ve světle..ale to mi přijde zbytečné

Opět sdělím, že bez měření není vědění.

Neznám Váš karavan, ale já mám ještě desku s jističi a plošňákem, včetně relátek. Ten, kdo tomu rozumí, ví, jak to zapojit dodatečně i na 12V.

Pokud tomu moc nerozumutíte, doporučuji navštívit servis karavanů v okolí, poptat se, co a jak udělat.

Opravdu to není složité, ale pro toho, kdo ví, co to chce.

hodnocení

Zítra změřím a zkusím pokus, určitě dám vědět. Zatím všem díky.

To trafo (spíše zdroj, protože 12V je stejnosměrných na piktogramu - je tam i usměrňovač) má 12V výstup. Změř, zda opravdu, když je na něm 230V na primáru, tak zda vyrobí 12V na sekundáru.

Jinak máš tam +/- vstup i výstup.

hodnocení

Ano, uvidím co naměřím. Někdo mi také psal, že možná půjde napojit baterka do toho trafa q mohli by to fungovat.

Nějaký hnědý a modrý vodič ti do inputu už vede. Jdi po něm na druhý konec.

hodnocení

Právě místo nich. Určitě se pokusím to zjistit. Prý by mohly jít do zástrčky k tažnému zařízení...připojím zásuvku k autu a pokud půjdou 12V spotřebiče a naměřím 12V i na těchto dvou drátech, tak bych je vypojil a napojil místo nich + a - přes pojistku přímo od baterky

A pojistku přímo dej k baterce (co nejblíže plusu, aby bylo chráněno i vedení k trafu proti prodření a zkratu u skelet).;)

A máš 13pol zásuvku nebo 7?

hodnocení

Ano, s tím počítám. Zásuvku na autě mám 13ti polovou, ale na karavanu 7mi polovou, takže používám redukci.

7mička neobsahuje napájecí piny. Tedy v 7mičce jsou jen koncová světla a přední obrysová. Nic víc.

Stejně tak 13tka na autě nemusí mít všechny piny zapojené jak mají být, ale může být zapojená pouze na světla a couvací světlo. Zbytek jako je kostra pro přívod, přívod 30 a další piny nemusí mít.

hodnocení

Ano, to mi také někdo psal. Zítra změřím a uvidíme...určitě ještě napíšu:)

Klidně i s fotkami. Jsme zvědaví. ;)

kostra 1-8 pro koncová světla

kostra druhá je pro svorky 15 a 30

Karavan 12V #5
hodnocení

Dostal jsem také odpoved z jednoho servisu karavanů, že ta krabička je tedy zdroj, který dělá z 230V 12V pro čerpadla vody a rozpozná,
jaké napětí je připojeno. A pokud odpojím ten hnědý a modrý vodič a připojím akumulátor, mělo by to fungovat..teď jsem ale ještě zmatený z těch zásuvek no. 7pin/13pin

Pokud máš sedmičku na karavanu, tak to vede autonomě pouze na světla v zadu a obrysovky v předu. Do elektroinstalace bydlení to nejde.

Pokud bys předělal na 13ku podle auta a na autové měl zapojenou kostru a 30cítku, tak můžeš autem napájet bydlící elektriku v karavanu a můžeš mít kldině v soustavě dvě baterky vzájemně propojeny (auto -> karavan).

Jinak se 7mičkou máš dva ostrovní systémy. Karavan se svojí baterkou k bydlení a auto se svojí baterkou na provoz auta a blbinky v autě (rádio, gps,...). Jak jsem psal. Sedmička nemá napájecí piny. Jen piny končící na světla a bez couvačky).

Ale viděl jsem samodomo karavan, kde si majitel na bydlící elektriku zapojil pin zadní mlhovky. Tedy pin zrušil na mlhovku a přimrskl na něj 12V od baterky a tím to měl propojené do karavánku na světlo.

Ovšem neměl mlhovku na karavanu. Jen na autě origo, ale v zásuvce a karavánku už ne (tam měl 12V pro bydlící napájení)

hodnocení

Jojo, s tou mlhovkou se to dělá...proměřím a dám vědět. Díky.
25.01.22 13:02

;)

Pokud taháte karavan sám, předělejte to na 13 pin. Bude to lepší.

Gumidku, obrázek moc dobrý, škoda že nebyl u mne před 6 lety...

007cz
Na 13pin zásuvku musí být k stávající 7 pin elektroinstaci rozšíření, spínací relé, napojení přímo na akumulátor vozidla.

hodnocení

Zdravím vás. Zkusil jsem tedy proměřit. Na výstupu z trafa (bílá dvojlinka) je 14V, na vstupu jsem nemaměřil nic. Na svazku s čokoládou jsem nemaměřil také nic. 12V jde z trafa k čerpadlu na vodu a k bateriim v koupelně a v kuchyni, jinak na 12V nejde nic.
Karavan 12V #6

hodnocení

Tak už je to jasný...po odpojení modrého a hnědého drátu z trafa a připojení akumulátoru vše svítí, dokonce jdou i čerpadla na vodu. Takže super a všem moc díky.
26.01.22 12:22

*zdravi*

hodnocení

Tak nevím, jestli se úplně dílo podařilo. Natáhnul jsem přívod od akumulátoru a napojil do trafa (vstup). Pak je to vyvedeno do té černé velké čokolády, z té to již vedlo do světel 12V. Pak vede bílá dvojlinka z trafa (výstup) do bílé čokolády, to je k vodovodnim bateriím a čerpadlu, to také již bylo. Takhle mi to vše funguje i samostatně na 12V, i když karavan připojím na 230V, oba okruhy fungují i zároveň, i samostatně. Ale stalo se mi asi 2x, že praskla sklenena pojistka 5A v tom trafu, ale dával jsem ji tam, když byl připojen akumulátor, může to být tím? Jinou teď nemám, tak jsem si pomohl amatérsky a místo pojistky použil 3vlasy z drátu, na zkoušku. Teď vše funguje, nikde se nic nehřeje..jen mě ta prasklá pojistka trochu znepokojila. Je něco špatně? Pojistku u akumulátoru ještě nemám. Podotýkám, že je toto pracovní verze, kabely nejsou ještě upraveny atd..jen, než to vše dám dohromady a zadělám, zda není něco špatně? Moc díky..
Karavan 12V #7

Trafo je pravděpodobně přetíženo 12V obvody. Když tam dáš silnější pojistku, tak se vinutí trafa bude hřát, až shoří.

Dej 12V led svítidla místo žárovkových nebo silnější trafo.

Na trafu je 2,5A maximální výstupní proud a jištění 3A pojistkou.

Můžeš si to i propočítat dle spotřebičů.

P = U * I

I = P / U

I = 130W / 12V

I = 10,8A odběr

hodnocení

Aha...zkusím tedy vyměnit žárovky za LED, stejně jsem to měl v plánu..snad to pomůže

Jendo, jste šikula, nespěchejte, měřte, určitě to zvládnete.

Záleží, co je všechno ze zdroje napájené. Jak píše Milan. Jste šikovný. Změřte proud.

Já jsem dodatečně montoval pojezd, takže i baterku a taky jsem hledal, kam to zapojit, abych taky svítil na baterku.

V bedýnce na plošňáku našel relátko, kde pozná, že tam jde 12V a překlopí obvod, aby nešlo do trafa 12 V. Stačilo najít ten správný konektor, ale když není schéma, musí se namalovat.

jano147

Ešte ma napadla taká úvaha, nepoznám detaily, ale aj tak

sa vyjadrím: Keď ide súčastne 12V z akumulátora, + 12V cez trafo

zo siete, a poistku vyhadzuje. Tých 12V zo siete asi dobíja

akumulátor, poistka je preťažená. Možno sa mýlim, skontrolujte obvody.

Ak by to bola pravda, dá sa to ešte oddeliť výkonovými diodami.

To by som musel poznať detailné zapojenie...*poctar*

jano, dobrá úvaha

U mne to nejde. Musel bych dělat další úpravy na plošňáku, ale vyřešil jsem to strarou nabíječkou. Jsem v kempu po připojení k elektrice zastrčím vydličku a již nabíjím.

hodnocení

Zdravím. Tak hotovo, vše funguje, tak jsem spokojen. Ještě jednou všem moc děkuji.
Karavan 12V #8

27.01.22 08:51
hodnocení

Karavan 12V #9

Jste šikula a sám jste to zvládl.

27.01.22 11:40

*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]