Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaky je rozdil mezi 5w30 a 5w40?

Od: luko89 odpovědí: 4 změna:
Dobry den,chtel bych se zeptat jaky je rozdil mezi temi cisly v oznaceni oleju xx30 a xx40?
Poprve jsem slysel ze to oznacuje interval vymeny oleje jako 30tis km a 40tis km ale to by byla prasecina,pak jsem slysel neco ohledne teploty takze uz vazne nevim..
Ptam se proto ze jezdim s benzinovym autem 1,6 16V vti a co si pamatuji tak nez jsem menil olej tak se mi nestavalo ze by mi na volnobehu chcipal..
Ano je to peugeot 207sw..s motorem co udajne rad chlasta olej,ale zazil jsem horsi..
Jde mi o to ze pri koupi oleje mi dali 5w30 a ma tam byt 5w40.Uz sem poznal ze se motor chova lip kdyz je studeny olej a v zimnim obdobi nez v lete s ohratym olejem

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pro Váš motor jsou doporučeny oleje Total Quartz First OW30 neboTotal Ineo ECS 5W30 a normální proběh 30 000km nebo 24 měs a sverský 20 000km a 12 měsíců. osobně bych zvolil výměnu 15 000km a jeden rok , motor pak bude mít radost!

asd1
hodnocení

0x

Viskozita za tepla (tekutost) xx30 je při provozní teplotě řidší než xx40.

Pokud tam nalili nesprávný olej tak to můžeš vyreklamovat.

Motor stavěný na hustější olej má větší provozní vůle, řidší olej rychle vyteče z ložisek a ty se můžou přidírat. = na nic byych nečekal a dal tak to co tam patří...

To první číslo 5 je viskozita za studena...

luko89
hodnocení

Vyreklamovat to nelze,protoze vymenu jsem delal ja s tim ze jsem sel do obchodu aby mi dali olej na P 207sw 1,6 16V 88kw a dali mi 5w30 ale na netu jsem nasel 5w40 s tim ze ten motor snese hodne oleju..

hodnocení

0x

Ta čísla udávají viskozitu. Před W je za studena a za W je za tepla. Jenže ono nezáleží ani tak na těchto číslech, jako spíš na specifikacích. Mohou to být prakticky shodné oleje, jen s malinko rozdílnou viskozitou, ale taky naprosto odlišné oleje s úplně jinými vlastnostmi. Takže především se zajímejte o to, zda tam dali olej splňující normu, kterou požaduje PSA. Jestli je to 5W30 nebo 5W40 je celkem fuk. 5W30 je většinou longlife, takže by měl být naopak kvalitnější. Ale pochybuji, že by nesprávný olej způsobil chcípání na volnoběh.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]