Nejste přihlášen/a.
Předpokládám, že jste tenkrát kamarádovi poděkoval a tím akce končí. Kamarádovi jste opravu svěřil dobrovolně s vědomím, že automechanikem není. Nebo vám kamarád svoji službu vnutil? Vymáhat peníze za opravu je kamarádské? Navíc v servisu mohou zjistit, že příčinou poruchy nemusí být neodborná oprava. Jak dokážete, že vinu na závadě má kamarád, když auto 3 měsíce jezdilo bez problémů? To se mi zdá úsměvné!
Mohl bych tu psát romány s pár zkušenostma se servisama. Jeden mě dělal rozvody vyměnil vše, kromě řemenu k alternátoru, který byl více než na výměnu, měl již uvolněné textilní vlákno na svém obvodu. Co čert nechtěl, uvolněné kmitající vlákno se dostalo pod blízký rozvodový řemen a namotalo se na ozubené kolo a řemen samozřejmě přeskočil. Jiný servis nedokázal ani po výměně brdových pístů, lanek a paken atd. odstranit neustálé přibrždování a tím přehřívání brzd, prej "jen se sjíží nové pakny než si sednou tak se hřejí" , nakonec jsem zjistil že zpuchřelé flexibilní gumové brzdové hadice fungují ve stylu zpětné klapky a způsobují přibrždování při běžném provozu a opravil sám. Třetí drahý servis dokázal po opravě táhel na řízení předních kol dát místo ocelové stahovací pásky elektrikářskou stahovací plastovou pásku na manžetu...děs běs
Známé dělal rozvody servis za plnou palbu, díly i práce od nich, po roce skočily a měla to za 25k, reklamace nazdar bazar můžeš se soudit :D Mně na dvou autech ca 40kkm po rozvodech tekla vodní pumpa, na dalším se protočila vrtule, taky reklamace ahoj. To jsem si už předělával sám a rozvod vyšel na třetinu ceny a tři hodiny práce..
Takže oproti servisu dost možná opravdu ušetřil, ca polovinu peněz za ty rozvody.. Samozřejmě je mohl i podělat, ale to ten servis taky jen za víc peněz...
ale chápu že se to mechanikovi dobře čte, jak někdo nešel do servisu a má potkana...
Tazatel: oprava často jen pár ohlých ventilů, pokud nejsou díry v pístech tak hlava dolu, zabrousit nový ventily, pokud hlava neni rovná tak srovnání, nahodit hlavu a nový rozvody + náplně a jedem. Materiál záleží na konkrétním autě, klidně se to vejde do desítky z opravdu kvalitních dílů..
PS vymáhat peníze za opravu: musel bys vědět co přesně byla příčina = nezávislý dobrý mechanik nebo znalecký posudek a pak teprve budeš vědět kdo za to mohl, jestli díl nebo mechanik nebo i něco do čeho vůbec nehrabal a ani nemohl poškodit tj. porucha nezávislá na výměně rozvodu...
Kamarád vám to nejspíš opravil jak nejlíp uměl, pokud něco udělal špatně, pak určitě ne schválně. Vy jste věděl, že není mechanik a dobrovolně jste šel do risku. Bohužel to nevyšlo a teď jste naštvaný, ale zlobit se můžete jen sám na sebe. Prostě smolík, hotovo šmitec, čím dřív to pustíte z hlavy, tím lépe pro vás.
Potřebuješ znát přesnou příčinu selhání rozvodu, na tom pak jde stavět. Právně to vymáhat jde - pokud nedodržel postup tak způsobil škodu. Podobně pokud selhal materiál (vadné ložisko kladky např.) tak díl je v záruce a za vady a způsobenou škodu odpovídá prodejce.
Nutný odborník ideálně znalec, to bude stát takovou raketu že je lepší spolupracovat a auto dát do kupy za cenu materiálu..
Pro něj může platit pro dobrotu na žebrotu, mohl mít jen smůlu - díl vadný z výroby - rozsype se ložisko, prdne péro v napínáku a je to... Nebo tomu šel naproti že vzal lacinou čínu, dotahoval od oka bez momenťáku = něco nedotáhnul nebo přetáhnul, nedal nový šroub když nový měl být apod.
Těžko soudit bez znalosti detailů..
Asd1: zase plácáš kraviny , aby sis mohl odplivnout. Práce na černo bez papíru má prostě svoje. Nulová záruka, nedovoláš se a úplně jedno jestli budeš reklamovat dodrbanej motor nebo tekoucí hajzl.
asd1
Právně to vymáhat jde? Tak to ani omylem. Kamarád amatér vám něco z dobré vůle opraví, ono se to posere a vy ho budete žalovat a chtít náhradu škody? No to opravdu neuspějete, to by tu vládnul právní kocourkov.
Záruka je ze zákona, pokud doložíš příčinu a tím viníka tak jde škoda vymáhat. Záruka na vadný díl stejně tak a kecama o neodborný montáži se prodejce odpovědnosti za vadu nezbaví. To jde použít jen na někoho kdo stáhne vocas a nechá to plavat. Když se rozsype ložisko kladky a znalec jako příčinu určí výrobní vadu ložiska, tak z prodejce vytáhneš nejen nový ložisko ale i náhradu škody na celým rozvodu.
Nepíšu že bych ze známého vymáhal náhradu škody (to ani náhodou), ale že to vymahatelné je. Když ti někdo přijde měnit překlad nad dveřma, vybourá starej nepodepře a spadne ti zeď a celej barák, tak taky odpovídá za škodu a vytáhneš to z něj.. Stejně tak když ti bude kácet strom a lehne mu to na barák..
Ptal se jestli to je vymahatelné - tam mu odpovídám že ano a za jakých podmínek. A taky že bych spolupracoval a dal to dohromady ve spolupráci s nim, a ne ho tahat po soudech za ochotu že to udělá..
Mám jen averzi vůči šetření fuškou. Většinou je to větší riziko než cestou faktury. Lemplové jsou jak v servisech, v garážích, ale i tak v ostatních oborech. Nejhorší jsou lemplové ve zdravotnictví
Já mám zase averzi na lemply v servisech kde dělaj jen pro snadný prachy a kvalita tomu absolutně neodpovídá. A věř mi že dobrých mechniků který si ty prachy zaslouží je fakt málo. Borec vymění ložisko, chce 3k, ono chcípne po 20kkm a dělá ze mně vola že to je silnicema. a chce zase 3k za další. Tak sám za pětikilo a drží mi už 100kkm. A timhle stylem tu jede 90% servisů a to jsem ještě optimista.
Tady kdo to podělal ten za to odpovídá, mechanik nemechanik. Pokud dodržel postup tak nejde o neodbornou montáž i když to nebyl automechanik ani neměl odborný dohled a není to důvod pro zamítnutí reklamace vadného dílu.
Ale ještě jednou ze zámého bych náhradu škody netahal, těžko to udělal schválně.
asd1
Máte to trochu popletené. Vymáhat škodu můžete ve dvou případech: pokud si objednáte opravu od někoho, kdo na to má živnost, ze zákona vám na opravu dává záruku. Druhak můžete vymáhat škodu i třeba po kamarádovi, ovšem pouze za předpokladu, že tu věc opravoval třeba ve větším rozsahu, než jste byli domluveni, nebo vás nějak uvedl v omyl (tvrdil, že je opravář) či vás poškodil záměrně, což ale musíte u soudu prokázat. Pokud požádáte kámoše zedníka, aby vám opravil auťák a on to zmrví, máte prostě smolíka a můžete se třeba stavět na hlavu.
Jasně, pokud mi soused přijde pokácet strom a pustí to na barák, tak když nemá papíry na pilu a živnosťák na rizikové kácení tak mám smůlu? Asi ne...
Jenže ono to tak je. Pokud se domluvíte se sousedem, že on má pilu, tak jestli by vám nepřišel pokácet strom a ten vám spadne na barák, tak nemáte nárok vůbec na nic. Vy jste si byl vědom rizika, byl jste si vědom, že soused není odborník na kácení stromů, riziko jste dobrovolně přijal a souseda požádal. Soud nevyhrajete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.