Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parkování v zákazu stání s ZTP / P

Od: vlada* odpovědí: 24 změna:
Dobrý den, jsem invalida 3.stupne ZTP / P , dočetl jsem se, že mám právo stát v zákazu stání po dobu nezbytně nutnou,pouze nesmím být překážka v provozu, parkoval jsem v místě ,kde není značka zákazu ,jen plná nepřerušovana čára a téměř nulový provoz,s možností parkování jinde nejblíže 200 m,jsem po amputaci nohy a přesto to po mě městská policie vyžadovala,nebyl jsem ochoten tak učinit,nyní jsem za údajný přestupek ve správním řízení a úřady argumentují tím, že se výjimka týká pouze neodkladne návštěvy lékaře ,díky pomoc

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Umožňuje vám to § 67 ods.5 zákona 361/2000 Sb. ,no len na nevyhnutú dobu,nie na parkovanie po dlhšiu dobu. Nevyhnutnú dobu by sme mohli definovať ako vyloženie nákupu a jeho vynesenie do bytu a potom ísť dole a auto preparkovať na vhodné miesto.

hodnocení

1x

(5) V jednotlivých případech a je-li to naléhavě nutné, nemusí po dobu nezbytně potřebnou
řidiči motorového vozidla označeného parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním
postižením a lékaři konající návštěvní službu podle odstavce 1, dodržovat zákaz stání a zákaz
stání vyplývající z dopravní značky "zákaz stání"; přitom nesmí být ohrožena bezpečnost
a plynulost provozu na pozemních komunikacích.

A Vy píšete, že" že mám právo stát v zákazu stání po dobu nezbytně nutnou,pouze nesmím být překážka v provozu, parkoval jsem v místě ,
Už víte, co jste porušil?

vlada*
hodnocení

Díky za odpovědi," parkoval " asi nebylo to správné slovo,přesněji stál jsem po dobu 15 minut

Milý Vlado, asi nenajdete nikoho, kdo by souhlasil s Vaší pravdou, ale je jasné, že jste porušil předpis.

mnd®
hodnocení

0x

Jistě máte parkovací průkaz,ale i zde platí,že:

Podmínky pro parkování v konkrétních městech ČR

Bohužel i platný parkovací průkaz není univerzální pro všechna města a obce ČR. Pravidla pro parkování s parkovacím průkazem jsou schvalována Radou konkrétního města proto se mohou lišit, např. úhradou za parkování.

Parkovací místa pro vozíčkáře jsou zpoplatněna například v centru Plzně, v centru Českých Budějovic nebo v parkovacích modrých zónách, pokud není vyřízeno povolení. Je doporučeno si při cestování dopředu ověřit pravidla parkování dané oblasti.

V Praze je možné bezplatně parkovat v místech vyhrazených pro osoby se zdravotním postižením a to i na modrých zónách. Je ale nutné vyřídit si osobně povolení k vjezdu do těchto zón, opět je možné pro více vozidel na jeden průkaz.

Viz.: meyra.cz/...

Takže nemůžete parkovat všude kde chcete.

Vy ale píšete o parkovaní na vyhrazených parkovištích.tazatel se ptá zda smí parkovat v Zákazu stání!Tam pak neplatí žádná místní úprava ale jen zákon o provozu...!

mnd®
hodnocení

0x

Prohrajete a zaplatíte.Nestál jste tam po dobu nezbytně nutnou,ale parkoval.Sám jste se nyní přiznal.Amputace nohy není řešením parkovat si kde chci.Chodíte - vozíčkáři to mají horší.Máte si zřídit parkování např před domem a zplatit si to.A to píšu jako opatrovatel o ženu.

vlada*
hodnocení

Ano parkoval nebylo správné slovo,jak jsem výše opravil "stál asi 15 min"
Jinak o nohu jsem nepřišel jako třeba cukrovkáři a ta co mi zbyla je pěkně sešroubovaná ,takže chodit o holích na větší vzdálenosti opravdu není med

Ale ani těch 15 minut není doba nezbytně nutná k...

Jen tak mimo-nešel jste k lékaři-pak by jistě policista či strážník nic neřešil, takže co jste tam vlstně dělal když jste porušil zákon,

PS je špatné když jeden přijde o končetiny a hooodně omezující a je jedno , zda je dibetik či po úrazu atd, ale ani to nikoho neopravňuje k porušování zákona.

vlada*
hodnocení

Zákon píše " po dobu nezbytně nutnou" tedy ne záležitostem nutným ,takže těch 15 min je mnohem méně než návštěva lékaře,to si zase pletete slovíčka

Nevímm jsetli si pletu sloova , spíše ne, ale vy si chcete ohýbat zákon dle svého ZTP a ZTP-P sice nějaké výjímky umožňuje ale ne úplné úporušování zákona ! Jasně máte na dobu nezbytně nutnou a jít někde na kafíčko a zastavit tam kde je zákaz není nezbytně nutná doba-naopak na návštěbvu lékaře se toto dá vztáhnout. Navíc stále jste neupřesnil PROČ jste tam parkoval-v jaké neodkladné záležitosti.

vlada*
hodnocení

Já určitě nic neohýbám,naopak vy se snažíte přesvědčit mě ,co se nikde neuvádí,neodkladná věc nic takového,je tam ještě uveden příklad" naložení a vyložení nákladu" a to se taky nepřibližuje tomu co píšete , jestli vám vadí co mi zákon umožňuje,nechte si ublížit natolik zásadně a pak pochopíte a budete rád , proč pro lidi s těžkým postižením jsou nějaké výjimky a ne jen nějaké vyhrazené místa u obchodů

Vy stále melete svou a nechcete ani opdovědět co byla ona NEODKLADNÁ záležitost..Takže ještě jednou pro nechápavé co byla ta NEODKLADNÁ záležitost a pak se dá polemizovat zda jste porušíl zákon nebo ne.

Vy totiž tvrdíte že na to máte právo, ale zákon hovoří jinak!

vlada*
hodnocení

Dobře i když nemusím ,vyzvedl jsem syna ze školy a nebylo mu zrovna nejlépe,měl jsem za to, že je to hlady,máme příbuzného co pracuje jako kuchař ,tak jsem ho kontaktoval, že se rychle stavíme ať něco připraví ,v místě už jedno auto stálo a 5 min po našem příjezdu přijela k druhému autu m.policie a pak i ke mě ,tak jsem šel ven aby bylo vidět že jsem invalida ,to je moc nezajímalo a chtěli abych odjel co jsem nechtěl ani nebylo kam,syn se mezitím najedl , zaplatili jsme a chtěli odjet ,ale na autě už byla výzva policie,říkám v místě nulový provoz ,za mě buzerace měšťáků ,že jsem neponechal 3 m v obou směrech kde je plná čára , přitom místo zůstalo dostatečně průjezdné

No jo ale to nebyla NEODKLADNÁ situace a hlavně že Vás buzeroval MP. Nojo. pro spoustu ůidi je upozprnění na porušení zákona buzerace.

zaseja

A co bys chtěl? Nezbytně nutná doba se vztahuje na naložení nebo vyložení nákladu a nebo na nastoupení či vystoupení osoby. Pokud zamkneš auto a odejdeš od něj, tak to už není zastavení, ale stání.

Pokud by se syn najedl a přišel k autu, nastoupil a ty bys odjel, tak to splňuje zákon. Jestli jsi odešel, počkal až se syn milostivě nají, tak máš smůlu.

Navíc ti policajti dali možnost odjet, ale tys je poslal do háje, tak si nestěžuj.

Pokud by tam bylo zdravotnické zařízení, tak by tě třeba pochopili.

asd1

Sorry, synovo oběd neni důvod abys mohl stát v zákazu. Takže se omluvit a bez keců zaplatit sankci. A ty kecy o buzeraci si nechat, seš jen za arogantního píp. Stačilo by jim kdybys odjel, a jestli jsi policajty vyfakoval a zůstal tam stát dál tak naprosto chápu že tě skásli.

Pošli to do správního, ať tě ocení pořádně...

asd, to máme všichni marné, když tazatel napíše: "pro lidi s těžkým postižením jsou nějaké výjimky" a pak uvede, že
odvezl syna na oběd a čekal tam.

Klasické zneužití vyjímky ze zákona.

asd1

jj, zneužití vyjímky pro zdravého..

A hlavně ten "buzerující měšťák" mu slušně řekl ať odjede přeparkovat a dál by to neřešil. Borec ho poslal do háje a stál tam dál..

asd, myslím, si, že pan tazatel se cítil v právu a chtěl to někomu natřít. Že se mýlí, to mu snad dojde až teď, nebo po správním řízení.

hodnocení

0x

Jak tady správně cituje @milancukrar, ZTP/P za určitých okolností nemusí "dodržovat zákaz stání a zákaz stání vyplývající z dopravní značky zákaz stání". U plné čáry není zákaz stání, jen tam musí zůstat 3 m pruh.

Protože se o tento případ nejedná, stát tam nesmíte.

Na druhou stranu, pokud se vám udělalo nevolno, tak jste "zastavil vozidlo" a nic neporušil.

vlada*
hodnocení

Je to jak píšete ,při plné čáře ve městě a zastavení musí zůstat 3 m v jednom jízdním pruhu,při stání musí zůstat v obou pruzích ,to platí pro každého řidiče,ale protože jsem ZTP/P nemělo by to pro mě platit . V daném místě projede 1 auto za 5 min ,tak jsem ponechal místo jako při zastavení tedy alespoň v jednom jízdním pruhu a bezpečnost provozu byla zachována,dále dle zákona" po dobu nezbytně nutnou například k naložení a vyložení " a zase 15 min stání splňuje , z mého pohledu jsem nic neporušil
id

@vlada - vy považujete stání u hospody / bufetu za dostačující porušovat zákon? Navíc jste synovi mohl zastavit, umožnit vystoupit, aby se mohl jít najíst (nebo mu po cestě koupit rohlík) a mohl jste odjet na parkoviště. Syn je určitě chodící osoba, po jídle by za vámi došel. Takže vy jste chtěl zneužít parkovací průkaz ZTP/P pro zdravou osobu.

id, tazatel nebude spokojen, ale máte svatou pravdu. 1* a *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]