Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení plnění havarijního pojišťení za nepřivolání policie

Od: jajajaloch odpovědí: 10 změna:

Máme 3 roky staré auto KIA Piccanto, plně havarijně pojištěné. Při noční jízdě lesem došlo 18.11.2011 ke srážce auta s jelenem, ale ve chvíli srážky už auto dobrzdilo, takže jelen nezraněný utekl. Auto bylo plně schopné dojezdu, takže jsme nevolali policii. Hned ráno jsme škodu nahlásili ČPP a byli jsme odkázáni na jejich smluvní servis, kam jsme auto odvezli. Převzali jej s tím, že se nemusíme o nic dál starat, že vše vyřizují přimo s pojišťovnou. Na předávacím protokolu byla odhadní cena opravy 10000 Kč. K převzetí opraveného vozu jsme byli vyzváni na 18.12.2021, aniž jsme byli seznámeni s cenou opravy. Jen jsme zaplatili 5000 Kč spoluúčast. Dne 11.1.2022 jsme obdrželi od ČPP email, kde nám oznámili snížení plnění o 10 procent, tj. o 9376,00 Kč, protože jsme nehodu nehlásili policii. K tomu nezaslali žádné další instrukce. Jsme v takovém případě povinni tuto částku uhradit a pokud ano, tak komu?

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Nejspíš musíte, v pojistných podmínkách bude podmínka ke zvěři volat policii a bude tam i snížení plnění... Dost možná mohli i odmítnout plnění úplně...

10% z 10k asi nebude 9k...

makk

Není nic snažšího než vzít slouvu a v pojišťovně říct: Ukažte mi, kde to ve smlouvě je. Pokud ukážou, musíte mlčet. Pokud to chápu, tak škoda byla 10t a máte spoluúčast 5t. Podle mě jste měli zaplatit pojišťovně 5t a ona to měla vyrovnat se servisem. Krácení plnění o 10% je podle mě o 500.- , takže jste měli zaplatit 5500.- kde vzali těch 9376.- nevím, možná škoda nebyla přesně 10t.

BTW co tomu autu bylo, že škrábnutí kopýtkem stálo 10t?

Škrábnutí kopýtkem bylo asi za sto litrů, utekla mu nula. A sto litrů, protože značkový servis...:(

makk

Nevím no, když jelen nezraněný utekl, tak to fakt musí být dolíček v kapotě nebo tak něco. Takže bych volil možnost ať mi dají peníze podle odhadu a já si to opravím sám. Dostal bych 4500.- a s autem bych nic nedělal.

asd1

Víš kolik váží jelen? Trochu drcneš a máš vylámaný obě světla ohlou haupnu křáplej nárazník a hnutej a děravej chladič.. V autorizáku sto kolíků úplně v pohodě.. A jelen se odejde dál pást... Stim "nic bych s autem nedělal" bych si vůbec jistej nebyl ;)

makk

Jelen bude něco jako kůň ne? takže nějakých 800kg. Jako chápu, že když si ti jelen sedne na kapotu, tak se mu nemusí nic stát a auto je na zrušení, ale jestli auto už dobrzdilo.. Právě proto jsem psal, že by mě zajmalo co tomu bylo.

hodnocení

1x

buďte rád za těch 10% - jinde to je i ve výluce - když není PČR, neplatí vůbec!

Poškození může bez potíží být v takové částce - v roce 2011 se mohlo jednat o téměř nový vůz. Záleží pak na dalších poškozeních, které se pod to započítají. Nedávno odřela manželka nárazník jednomu běžnému VW - já si myslel něco o 5000,- za přelakování nárazníku a ono to bylo přes 50tis bez DPH plus 15tis půjčovné!

Jen bych se ohradil krácení po 10ti letech! - to si nemyslím, že je správné, to bych řešil dotazem na právníky. A mít 10 let v servisu auto taky zavání.

*smich2*že se uklepl o nulu v částce jsem si myslel. Že se sekl i o deset let jsem přehlídl...

hodnocení

0x

Rozhodně se ohraďte. Jak tomu rozumím, oprava stála sto tisíc, možná něco málo přes.

Policii jste povinni volat, pokud vznikne škoda třetí osobě - jelen utekl, škoda nevznikla. Dále jste povinni volat policii, pokud škoda zřejmě přesahuje sto tisíc. Jste laici, i podle přijímacího protokolu je zřejmé, že škoda zřejmě sto tisíc nepřesahovala, to, že to pak tak napočítali, jste nemohli předpokládat.

Z toho vyplývá, že jste žádnou povinnost neporušili a proto proti srážce ostře protestujte.

S výhradou, že vycházím z vámi zatím sdělených skutečností.
Zároveň platí, že pokud máte ve smluvních podmínkách povinnost hlásit střet se zvěří policii, tak by se mohlo jednat o porušení této povinnosti, ale pochybuju, že by to platilo, když na zvěři nevznikla škoda. Je to stejné, jako byste vzal strom...

asd1

U srážky se zvěří bývá povinnost volat policajty v pojistných podmínkách, že jelen zdrhnul na to nemá vliv.. Kdyby řekl "nevim od čeho to je" tak by pojišťovna krátit nemohla, ale on nahlásil zvěř...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]