Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze použít užší pneu?

Od: toms odpovědí: 12 změna:
Chtěl bych se zeptat zda je možné použít pneu 165/70 R14 místo současných 175/65 R14. Je mi jasné že na STK to neprojde. Spíš prakticky jestli nevude nějaký větší problém. Můžu je mít hodně levně. Jedná se o Zimní pneu. Díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

JInak řečeno-správná odpověď by měla znití takot : Ano můžou tam být, ale dle současné legislativy platné v ČR můžete na auto dát jen to co je napsané v ORV! Takže pokud tam tento rozměr je, pak je můžete legálně, ne-li, pak riskujete velké problémy při případné nehodě!

asd1
hodnocení

2x

Jestli chceš mít hodně levně i při způsobení nehody tak klidně. Větší problém vyskočí docela snadno - někde nedobrzdíš a pojišťovna po tom skočí, technicky nezpůsobilé vozidlo, užší gumy měly příčinnou souvislost s nedobržděním a máš to klidně v milionech, stačí když se v autě naproti někdo zraní s trvalými následky... Že to neprojde technickou je to nejmenší...

k2

užší gumy měly příčinnou souvislost s nedobržděním
To by to musel napred nekdo dokazat, coz neni tak jednoduche jako Vase suvereni prohlaseni...

petrovic

Ano, je to blbe je pouzit. Ale pri nehode by pojistovna musela JASNE prokazat, ze ty konkretni uzsi pneu mely primou souvislost s danou nehodou.

asd1

Zrovna toto prokážou na 99% jednoduše a naprosto jasně - širší gumy mají na většině povrchů kratší brzdnou dráhu. Aquaplanning by byl něco jinýho, ale brzdná dráha a přenos boční síly (zatáčka a smyk) tam je to jasný... Pojišťovna bude tvrdit že to souvislost mělo, soudce uvidí že tam byly jiný gumy než měly být, že širší gumy brzdí obecně líp a rozhodne že souvislost tam byla a nazdar můžeš se odvolávat až k nejvyššímu soudu a výsledek že tim jen zvýšíš náklady na řzení je dost pravděpodobný..

Kvůli pár korunám bych do toho fakt něšel, levných gum je hafo, spíš je problém jetý gumy udat aby to vůbec někdo vzal a prodávající nemusel platit za likvidaci...

petrovic

Nevim no. Mel jsem dve nehody. Jednou do me zboku narval vyplaseny duchodce. Gumy nikoho nezajimaly. V pripade druhe nehody, jsem v zatacce najel na kamen nesouci cislo popisne domu. Urval jsem kolo, vytrhl poloosu, auto se stalo neriditelnym a naboril jsem auto majiteli toho domu. Mel jsem gumy misto sirky 205 215. Nikoho to nezajimalo. Nyni mam auto a ve velkem technicaku mam gumy od R16, 205/55R16 az po 245/50R18. Takze kdyz nazuji ty mensi, uzsi, me auto se stava nebezpecnym?! Myslim z hlediska ovladatelnosti a brzdeni s uzsima pneu?

asd1

Jak kdy, ale pojišťovny opravdu často hledají jakoukoliv záminku jak snížit plnění nebo neplatit vůbec.. Mohl jsi mít jen štěstí na dobrou pojišťovnu, ale některý jsou fakt svině a využijou cokoliv.. A opsat co na autě bylo za gumy je jeden z prvních úkonů při vyšetřování nehody.

U těch 165 X 175 klidně vyjde že ze 100 kmh by zabrzdil o tři metry dřív a nehoda by nebyla s těžkým zraněním ale jen s lehkým a už v tom lítáš...

petrovic

Jak to tedy je s gumami, ktere mam povolene ve velkem technicaku a v souvislosti s brzdenim jsi mi nerekl. Kdyz budu mit nehodu, prijde nekdo a rekl by mi... ohoho pane, mate 16tky, to jste to neubrzdil. Joo, kdyby jste mel na aute ty vase povolene R18tky, zabrzdil byste o 3,22metru drive a bylo by to zalito sluncem? Asi ne ze. Jinak pravdu mas, pojistovny se snazi chytit kde ceho, jen aby neplnily. Ale s tim nemam osobni zkusenost. Mam jen s tim, ze v pripade 2 mych ucasti, je to nezajimalo.

asd1

Ty zapsaný v techničáku jsou legální, takže tam to klidně může být 16 nejlevnější čína která na mokru zastaví o 50 metrů dál a nikdo nemůže použít že na těch širších bys zastavil...

Co jsem zažil nehody (v Česku), tak jeden z policistů řešil papírování a druhý s blokem obcházel auta a dělal si poznámky. Pneumatiky si samozřejmě zapisoval.

hodnocení

1x

Je jedno jaké jsou, na auto nejsou tyto pneu schválené a prostě tam nemají co dělat. Jednou jednomu dedouškovi ujelo auto které nezabrzdil u pošty a naboural naše. Škoda tehdy byla cca 20.000... A první co bylo a bylo to nesmyslné, tak se pojišťovák díval a psal do protokolu i kola našeho auta, které bylo zaparkované...

Přesně. Když jsem měl před lety nehodu-beze zranění, jen škoda moje a 3.osoby-zmařil jsem asi 5m svodidel.První co PČR zkoumala byli pneušky na mém autě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]