Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou značku momentového klíče?

Od: edudant odpovědí: 12 změna:
Zdravím všechny, potřeboval bych, prosím, poradit, jaký momentový klíč koupit pro výměnu kol 2x ročně. Tedy spíš jakou značku, aby to nebyl vyloženě šunt. Mělo by se jednat o kroutící moment do cca 210 nM a 1/2" uchycení ořechu. Cena okolo 1.000,- Kč. Přemýšlím o zn. Honiton nebo Extol. Nebo případně jiná? Za každou radu díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Není na kola momenťak zbytečnost?Já přezouvám 4 auta ročně a nikdy jsem ho nepotřeboval.Vlastně jednou když mi ho děti koupili ,na zkoušku.jinak ho použil za cca 7 let 2x - na hlavu,poloosu.Mám nějaký proxon.Z těch vašich dvou bych bral honiltona něco od nich mám a zatím drží

krtek6

no já si to myslím taky...nás v autoškole učili, že kola se utahují s citem a kdo si je neumí vyměnit svépomocí by neměl vlastnit řidičák...ale mám třeba kamaráda a ten si svoji neschopnost cokoliv načemkoliv udělat omlouvá vždycky nějakýma takovýma nejčernějšíma scénářama...u výměny kol právě nějakým upadnutím kola za jízdy a podobně...stejně jako vyvažováním 2x ročně a podobně..

Spíš než nedotažení hrozí zbytečně vysoké utažení. Spousta lidí to rve na krev a kdyby pak někde píchli, tak si na cestě kolo nevymění ani za svini.

@stepm... ani za dvě.

Navíc si na to berou ty klíče z povinné výbavý a pak na ně různě šlapou. Já ho vůbec nepoužívám a mám taková ten + kříž.

hodnocení

0x
Mám Brüder Mannesmann a v poho
Jakou značku momentového klíče?

hodnocení

0x

Jakýkoliv s certifikací. Já na podzim koupil tenhle.

asd1
hodnocení

0x

Honiton je OK

Ale na kola stačí nebýt lama a utahovat s citem klasickým křížem, pro orientaci si můžeš utáhnout momenťákem a pak křížem zkusit při jaký síle se šroub pohne dál abys ten moment "měl v ruce"

Momenťák jde nahradit zátěží - 100 Nm je závaží 10kg na metrovým vodorovným rameni, 20 kg na 50 cm rameni atd. Buď závaží nebo mincíř, pro přesnost je třeba odečíst váhu ramene (metrová trubka váží např. 2kg ty působí v polovině, tak pro konec odečteš 1 kg = na konec trubky 1m od osy šroubu pověsíš závaží 9 kg (0,2 kg kýbl + 8.8 L vody) a máš přesně 100 Nm na šroubu)...

Je to přesně tak, jak píšeš. Taky jsem si myslel, že to mám v ruce.

Pak jsem si koupil elektronický měřič kroutícího momentu a nestačil jsem se divit. Při povolování dotažených kol jsem se dostával až k 200Nm (což byly už hodně přetažený matice).

Teď když dotahuju nebo povoluju kola, tak je to mnohem jednodušší, protože je mám dotažené právě na ten utahovací moment kolem 100 až 110Nm.

asd1

PS momenťák by se měl skladovat s povoleným pérem (furt utažený časem měkne).. Přesnost jde ověřit taky tim závažím, obzvlášť u laciný číny to neni od věci..

makk
hodnocení

0x

Já ho na kola taky používám, nejde ani tak o přesný moment dotažení, ale on má velkou páku a dobře se to s ním dělá. Mám 12 let nějakou Čínu, tenkrát za 500.- a funguje pořád dobře.

k2

Co znamena, ze funguje porad dobre?

asd1

Nejspíš že se mu nerozsypala ráčna a neukroutil 4hran ;) Pochybuju že přesnost měřil (= dát zátěž na rameno a "lupnutí" by mělo momentu nastavenýmu na stupnici - lupne hned při lehkým zatlačení na zátěž, např. 100 Nm = 10kg na metrovým rameni, obvyklá přesnost je chyba do 4%, takže lupnutí musí být mezi 9,6 a 10,4 kg

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]