Zdravim, tak sem byl obdarován měničem napětí. Je na něm napsano 12v . Tzn ze auto musi dodrzet 12v nebo muzu mit nastartovano 14.4v? tohle nejak nepobiram 1000w erayak. diky
Většina slušných měničů (Victron) má napsáno rozsah vstupního napětí při kterém pracuje. Číňan napíše jen 12V a hotovo. Ale vpodstatě nevadí 14V. Počítá se s tím.
Doporučuji rozebrat a ověřit, zda se výkonové polovodiče dotýkají celou svojí plochou (zády) na chladiče. Mnohdy tomu tak není a teplovodivá pasta na lepší přenos tepla taky není.
Pak se měnič přetíží a odejdou ty polovodiče.
boby
dekuji za skvělé info. Stačí tedy povolit šroubek a podmaznout teplovodivou jako procesor u PC? Měnič sem chtěl na ranní vytopení auta primotopem . Určitě znáte topeni kostka. Taková malá.Tahalo se to dřív z Německa.Je tam keramické topné těleso. Tak tím sem si chtěl před odjezdem do prace přitopit. Nafta moc topit nechce.
Zajímavé použití měniče... Jak ho máte v autě připojený? Do 12V zásuvky doufám ne. Jinak při nastartovaném motoru bude samozřejmě normálně fungovat. Za ty prachy co jste vrazil do měniče byste měl stejně výkonné topení přímo na 12V a ještě by vám dost peněz zbylo. A bez rizika zničení měniče.
Treba prikoupil jeste booster, aby v poho nastartoval. Jak v tomto pocasi vlastne dlouho rozmrzaji elektrovozidla?
kare
Je nutné si uvědomit, že pokud bude příkon 1000w tak do měniče půjde skoro 100A z akumulátoru. Což v případě nenastartovaného vozů nedělá ani hodinu provozu. Reálně je napětí akumulátoru v zimě ještě menší, tedy ochrana měniče to odpojí ještě dřív.
boby
mikihans: mam to zapojene na baterii u spolujezdce 180Ah a kabel je asi 10qmm licna. gumidek: takové topení je dost drahé, měnič sem dostal darem od bratrance. Drive sem mel to prditko co se dava do zapalovače.Uz sem to viděl v akci u jineho auta. nemusi byt nastartovane a v aute celkem teplo.
Až na výjimku je většina měničů stejně vyrobených v Číně a v manuálu zpravidla najdeš to napětí. Tak jsem se díval namátkově na jeden a je tam třeba napsáno 11-15V... Tak si prostuduj manuál... Ale mám zkušenost , že bývá někde i 10,6V a ty chytřejší se samozřejmě odpojí... Prostě není měnič jako měnič...
boby
Dneska jsem vyzkoušel podpětí,nadpětí. Takže když sem to zapojil na laboratorní zdroj na prázdno bez zátěže a nastavil z 12v na 11,4v okamžitě se rozsvítí protect a píská jak o život. To samé dělá při nastavení 14,9v. Takže to funguje.
Gumidek: Jištění mam jen 150A z dřívější autohifi. Snad to bude stačit.
Ještě sem hodím fotku útrob a někdo zdatnější a zkušenější by mohl něco napsat ve smyslu dobrý,ok , hroznej shit
Když si nebudu moct zatopit v autě,tak alespoň fenem si ofouknu okno zevnitř. Hrozně se potí a to sem vyměnil kabinový filtr,odvzdušnil topení a zalepil tmelem spodní lištu okna a stejně se to potí. Voda nemizí. Ten problém má hodně lidí s Grande Punto jtd
Ještě se zeptám, to máte na předehřev, než dojdete do auta, nebo to budete používat až po nastartování? A máte vyřešeno dobíjení té druhé baterie? Protože jestli ne a je to autobaterie, půjde brzo do háje. U trakční by to tak hrozné nebylo, ale i tak nevybíjet zbytečně pod 50%. Druhá věc, pokud není dobíjení, tak se obávám, že při součtu úbytku napětí na kontaktech, pojistce, vodičích... při tom velkém proudu budete na těch 11,4V, kdy začne pískat ochrana (a vypíná měnič?) raz dva.
mikihans: Puvodně jsem to chtěl na ranní starty ,abych nemusel bručet motorem na prázdno. Trakční baterie mě také napadla. Protože se zapocenym oknem nejde opravdu jet. Zlatej benzín,tam sem tohle nikdy neřešil ale... pozdě. Je to pro mě ponaučení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.